Sapnuokite tai, ką norite

sapnaiakysSąmoningas sapnas – tai toks sapnas, kurio metu žmogus suvokia, jog jis sapnuoja ir gali įtakoti sapno turinį. Dažniausiai taip nutinka, kai sapno metu žmogus patiria kažką neįtikėtino (pvz, pradeda skristi ar sutinka jau mirusį pažįstamą) ir suvokia, jog tai negali vykti realybėje, tik sapne. Kai kurie žmonės sapnuoja sąmoningus sapnus be jokių įgūdžių, bet daugumai tenka šiek tiek pasipraktikuoti norint turėti tokius sapnus.

 

Būdravimo metu

 

Būsenos patikrinimo metodas

 

Rekomenduojama įgyti įprotį savęs klausinėti „Ar aš nemiegu?/Ar aš sapnuoju?“ įvairiuose situacijose, pvz.: kai valgote, kalbatės su vadovu, klausotės muzikos ir t.t. Jei sapnuose patenkate į tokią situaciją ir iš įpročio paklausiate savęs ir taip suvokiate, kad šįkart tikrai sapnuojate.

 

Panašus yra „Mnemoniško sapnavimo“ būdas, kai įgundate pastebėti aplinkoje esančius objektus-taikinius. Pvz.: sekmadieniais tai gali būti gėlė, gyvūnas ir šviesos uždegimo procedūra, pirmadienį – kai rašote, girdite savo vardą arba ką nors geriate. Paskui sau liepiate kiekvieną kartą suvokti save sapne, kai pastebėsite šį taikinį.

 

Gyvenimą vertinti kaip sapną

 

Visa tai, ką girdite, jaučiate, liečiate, uodžiate, regite, suvokite kaip sapną. Būdravimo metu kuo dažniau kartoti „Tai tik sapnas“. Šitaip sąmonė mokoma naujo įpročio: pastebėti reiškinius ir daiktus kaip neturinčius substancijos, greitai prabėgančius ir galiausiai suprojektuotus tik mūsų sąmonės. Kai aplinkos reiškinius suvokiame kaip efemeriškus, jų nelaikome įsitvėrę. Taigi ir sapną suvoksime kaip nematerialų ir galėsime lavinti skaidrumą.

 

Sumažinti susitapatinimą ir negatyvumą

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Šis metodas tinka tada, kai susidūrus su objektu ar situacija norisi reaguoti neigiamai arba įsitveriama ir nepaleidžiama ši situacija ar daiktas. Protui įkūnijant savo reakciją, išsiliejančią pykčiu, gailesčiu, neramumu, pavydu ir t.t. prisiminkite: „aš, reakciją sukėlęs objektas ir pati reakcija tėra sapnas“.

 

Sąmoningos rankos

 

Šio metodo esmė ta, kad sapne reikia pažvelgsite į savo rankas ir suvokti, jog sapnuojate. Galima naudoti savitaigą/įpročio formavimą, pvz.: bandote įteigti sau, kad sapne pažvelgsite į rankas ir suprasite, jog sapnuojate (galite tuo pačiu žvilgtelėti į rankas), arba žvilgčiojate į rankas ir klausiate savęs „ar aš sapnuoju?“. Gali būti taip, jog sapne pažvelgsite į savo rankas, paklausite savęs „ar sapnuoju?“ ir toliau sapnuosite. Kad taip neįvyktų patartina „patikrinti rankas“. Pvz.: suskaičiuoti pirštus, juos patampyti, įsivaizduoti rankose kokį nors daiktą.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Vietoje rankų galima naudoti ir kitką (rankų pranašumas tas, kad jos beveik visada yra su Jumis). Pvz.: spragtelėjimas pirštais, kokios nors kūno vietos palietimas, sutartinis mirksėjimas ar garsų kombinacija. Taip pat galite savitaigauti, kad sapne suvoksite jog sapnuojate, kai pamatysite tam tikrą daiktą, užuosite kvapą, išgirsite garsą ir t.t.

 

S. Laberžė technika

 

1. Anksti ryte, po spontaniško prabudimo, keletą kartų pabandykite atmintyje atkurti sapną, kol įstengsite prisiminti jį iki smulkmenų.
2. Po to pasistenkite vėl užsnūsti, kartodami „Aš noriu kitą kartą sapnuodamas prisiminti, kad ruošiuosi suvokti, jog sapnuoju“.
3. Pabandykite įsivaizduoti, kad vėl esate prisimintame sapne, tik šįkart Jūs pilnai suvokiate, kad miegate.
4. Kartokite 2 ir 3 punktus tol, kol nepajusite, kad tvirtai užfiksavote savo ketinimą arba- kol užmigsite.
5. Jei viskas vyks sklandžiai, Jūs greitai pajusite, kad matote sąmoningą sapną (jis nebūtinai sutaps su tuo, kurį prisiminėte).

 

Nutraukto sapno technika

 

1. Atsibuskite valanda anksčiau nei įprasta.
2. Apie valandą užsiimkite įprasta būdravimo būsenai veikla (tik ne pernelyg aktyvia), geriausia tuo metu paskaitinėti apie sąmoningą sapnavimą.
3. Vėl eikite miegoti. Prieš užmigimą patartina pasitreniruoti su S.Laberžė technika.

 

Patarimai prieš miegą

 

Bent valandą iki miego neužsiimkite aktyvia fizine veikla, nevalgykite.

 

Nežiūrėkite per TV aštraus siužeto/smurtinių laidų ar filmų.

 

Žiūrint tokio pobūdžio vaizdus Jus pasiekia negatyvaus pobūdžio informacija, atsiranda įtampa, sujaudinimas. Tai gali trukdyti užmigti arba sapne sukelti nemalonius vaizdinius.

 

Eikite miegoti tuo pačiu laiku. Atlikite „miego ritualus“.

 

Išsiugdžius įprotį eiti miegoti tuo pačiu metu Jūsų organizmas jau ankstėliau ims ruoštis nakties poilsiui, bus lengviau atsipalaiduoti ir užmigti. Prieš miegą patartina užsiimti raminančia ir atpalaiduojančia veikla: pasivaikščioti gryname ore, išsimaudyti vonioje, pasiklausyti ramios muzikos, pamedituoti ir t.t.

 

Jei miegate su rūbais, jie neturėtų būti varžūs, ar dirginti kūno. Optimali temperatūra miegamojoje patalpoje – 16-18 laipsnių, patartina ją išvėdinti prieš miegą. Geriausia atsigulti- iki 22 valandos.

 

Prieš užmigdami kaip sapną peržiūrėkite praėjusios dienos įspūdžius ir juos sustiprinkite, suvokite juos kaip sapną, paskui išreikškite stiprų norą, kad lygiai taip pat atpažintumėte nakties sapnus.
Paleiskite dienos įspūdžius, nespręskite problemų, nekurkite rytdienos planų. Leiskite protui nurimti.

 

Kaip prisiminti sapnus

 

Sapnų dienoraštis

 

Galite su savimi nešiotis užrašų knygutę, jei kartais prisimintumėte sapną. Laikykite SD netoli vietos, kurioje miegate, kad bet kada būtų patogu jį pasiekti. Patogiausios priemonės rašymui būtų flomasteris ar pieštukas (kad galėtumėte rašyti gulėdami). Taip pat praverstų nedidelis žibintuvėlis (tuo atveju, jei sapną panorėtumėte užrašyti naktinio pabudimo metu).

 

Rašydami SD pažymėkite sapno datą ir pavadinimą. Gali būti, kad prisiminsite ne vieną sapną. Rašykite juos eilės tvarka. Taip pat užrašykite „tranzitus“ (tai, kas Jus iš vieno sapno perkelia į kitą). Rašydami sapnus būtinai pažymėkite sapno foną ar aplinką, personažus, egzistuojantį rekvizitą ar įstrigusius simbolius bei emocijas, sukeltas sapno.

 

Prie SD galite pridėti sapnų kartografavimą (žr. žemiau). SD Jūs taip pat galite patyrinėti sapno ir būdravimo būsenų sąveiką. Tam dienoraštyje pa aprašyto sapno palikite tuščios vietos, kad vėliau galėtumėte užrašyti kilusias mintis. Galbūt kai kurie sapno epizodai ar personažai pasikartos būdravimo būsenos metu. Gal kils mintis sapno elementus susieti su sapnininkų aprašymais ir išsiaiškinti, kiek teisingi. Nepatariama aklai tikėti sapniukais. Kiekvienas žmogus- individualus, ir gali būti, kad sapno simboliai kiekvienam turės savitą reikšmę, taigi pravarčiau būtų susidaryti savo sapnininką.

 

Sapnų kartografavimas

 

Galite rašyti į SD arba į atskirą, tik kartografavimui skirtą sąsiuvinį ar bloknotą. Prie žemėlapio galite pridėti trumpą Jūsų judėjimo sapne aprašymą, pvz.: gėriau arbatą savo bute, atėjęs draugas išsivedė mane į kiemą, ten už gretimo namo išvydau ant kalvos keistą medį ir t.t.). Po to schematiškai piešiate vietovės planą (pagal pateiktą pavyzdį) savo namą, gretimus pastatus, kalvą, medį.

 

Neįsileiskite į smulkmenas, pvz.: nebūtina piešti savo namo kambarių ir jų apstatymo (nebent tuo atveju, kai Jūsų sapnas vyksta uždaroje erdvėje ir piešiate jos žemėlapį). Kad nereikėtų vėl iš naujo piešti pasikartojančios vietos žemėlapio, ant jau esančio plano galite nupieši rutuliuką, su to sapno numeriu. Kartografuodami sapnus Jūs pastebėsite, kad jame vis mažiau liks chaotiškos erdvės – sapnų erdvės gabaliukai susijungs lyg dėlionės detalės.

 

Taigi sapnuose imsite geriau orientuotis, imsite atsiminti senesnius sapnus. Lygindami savo žemėlapius su kitų kartografuotojų žemėlapiais galie tapstebėti, kad kai kurios vietos sutampa.

 

Stimuliatorių surinkimas

 

Sapne būdami sąmoningi pabandykite gerai įsidėmėti keletą sapno elementų (tai gali būti daiktas, augalas, gyvūnas, garsas, žmogus, gamtovaizdis ir t.t.). Sapne pakartokite įsimintus elementus eilės tvarka keletą kartų. Prabudę vėl pakartokite. Šie elementai-stimuliatoriai padės atkurti sapno eigos chronologiškumą bei vaizdinius. Po kurio laiko treniruočių Jums užteks vos keleto įsimintų elementų, kad atmintyje atkurtumėte sapną.

 

Prabudimas

 

Venkite, kad rytais Jus kas nors žadintų (įskaitant ir žadintuvą). Staigus prabudimas išblukina sapną. Prieš užmigdami galite pabandyti įsiteigti, kad atsibusite „tokiu ir tokiu“ laiku (taip pat galite įsiteigti, kad prabudę ryte prisiminsite vieną ar kitą dalyką, pvz.: išsiųsti laišką, kam nors paskambinti ir t.t. ). Prabudę neskubėkite atmerkti akių, nedarykite staigių judesių. Ramiai gulėdami galite kartoti stimuliatorius, stengtis atsiminti sapną, sukalbėti jų atsiminimą skatinančią mantrą.

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
!!!

Kažkaip nesutinku su šiuo sakiniu: “Sąmoningas sapnas – tai toks sapnas, kurio metu žmogus suvokia, jog jis sapnuoja ir gali įtakoti sapno turinį.” Jeigu žmogus suvokia, kad jis sapnuoja, tai jis turėtų pabusti, nes tai reiškia kad jo smegenys dirba, o smegenims dirbant žmogus nemiegos.

Pagieža

Tikriausiai čia ne į temą bet buvau susapnavusi savo dieduka kad jis mirė. Aš jo nemačiau tiesiog man per sapna mama paskambino ir pasakė jog jis mirė. Nerandu paaiškinimo šiam sapnui.. Gal kas galit padėt? Jis miręs jau 3m.

xio

Gana daznai sapnuoju samoningus sapnus ,bent pora kart i menesi ,kartais net p okelis per viena nakti :D Bet techniku jokiu nenaudoju jie dazniausiai buna kai pvz reik keltis 9 valanda ,o triuksmas lauke pvz visokie pauksciai ar zoliapjoviai prizadina 7 ,tada kai vel uzmiegu turbut pasamone zino ,kad tuoj reiks keltis ir dar jeigu filmus ziuriu visokius iki tarkim 3 nakties tada irgi neretai tenka spanuot nes patenki i ta siuzeta ir zinai ,kad nesamone cia ,jau ismokau juos valdyt ,susikuriu kokia noriu sau pana tame sapne :) jei matau ,kad giliai nemiegu stengiuos koncentruotis i viena taska tarkim… Skaityti daugiau »

Vadas

Seip jeigu ziurint is tos puses kad mes per miega iseinam i astrala, tai realiai tie personazai pirma – nera tavo sapne, antra – tikriausiai jie nesupranta apie ka tu kalbi :D. Beto tau labai pasiseke kad turi tokius sugebejimus nieko nedarydamas ( nesitreniruodamas ir t.t.)

Taip pat skaitykite