Laboratorijoje užaugintos mini smegenys užsiaugino akis – mokslininkai džiaugiasi pasiekimu


Kamienines ląsteles tyrinėjantys Vokietijos mokslininkai laboratorijoje užaugino mažytį smegenų audinio pavyzdį ir stebėjo, kaip ant jo užauga du optiniai organoidai. Mokslininkai džiaugiasi šiuo pasiekimu, nes tai leis geriau suvokti, kaip formuojasi žmogaus akys.

 

Tie optiniai organoidai – tai simetriškos akių užuomazgos, kokias būtų galima stebėti besivystančiame žmogaus embrione. Jie yra labai maži, trimačiai, turi tvirtą, stabilią struktūrą.

 

Mokslininkai paėmė pliuripotentinių ląstelių mėginį iš suaugusio žmogaus kūno. Jos buvo modifikuotos į kamienines ląsteles, iš kurių vėliau buvo užaugintas nedidelis žmogaus smegenų audinio pavyzdys. Savaime aišku, tai nėra sąmoninga gyvybė – tai yra tik laboratorijoje užaugintas audinys. Mokslininkai tokius smegenų ląstelių pavyzdžius naudoja vaistų bandymams ir kitiems tyrimams. Šįkart mokslininkai įtikino savo smegenų audinį pradėti auginti optinius organoidus.

 

Regos sistemos audinius mokslininkai moka auginti ir atskirai. Tačiau šįkart jie nori pamatyti, kaip šie du skirtingi audiniai auga kartu. Akių formavimasis yra labai sudėtingas procesas. Geresnis jo supratimas gali padėti ieškant kai kurių regos sutrikimų gydymo.

 

Optinių organoidų vystymasis pavyzdyje vyko tokiu tempu, kokio mokslininkai ir tikėjosi. Procesas prasidėjo po 30 dienų, o po 50 organoidai jau buvo ryškiai matomi. Juose buvo skirtingos tinklainės ląstelės, kurios jungėsi į neuronų tinklus. Mokslininkai stebėjo, kaip tarp organoidų ir smegenų audinio pradėjo formuotis ryšiai. Ir jie reagavo į šviesą.

 

Ir tai nebuvo vienetinis pasiekimas. Mokslininkai užaugino 314 smegenų audinio pavyzdžių ir 73 % jų pradėjo vystyti optinius organoidus. Jie nebuvo labai gyvybingi, bet mokslininkai mano, kad su laiku pavyks iš arti ištirti regos sistemos susiformavimą. Ateityje sukauptos žinios pravers įvairių regos ir smegenų sutrikimų gydymui.

 

Šaltinis: http://technologijos.lt/

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite