Šmėklos kalėjimuose

Liaudies išmintis byloja: “Neišsižadėk tiurmos, ligos ir ubago terbos.” Vien ištarus žodį “kalėjimas” kūnu nubėga pagaugai. Tačiau kaip jaustumėtės atsidūrę vienui vieni (kad ir ekskursijoje) ne paprastoje, o pilnoje dvasių, šmėklų, vaiduoklių kalėjimo kameroje.

 

Ekstremali pramoga

 

Buvęs Liepojos karinis kalėjimas Latvijoje jau keletą metų veikia kaip istorijos muziejus. Tiesa, žmonėms siūlomos ne tik ekskursijos, bet ir labai jau nestandartinės paslaugos: ekstremali naktis vienutėje, kalinio pietūs ir t. t. Beje, visi šie renginiai skirti tik stiprios psichikos žmonėms.

 

Pastatas iškilo 1900 metais ir iki 1917-ųjų buvo kaip drausminių nuobaudų gavusių kariškių bausmės atlikimo vieta. Vėliau į jį buvo sodinami caro armijos jūreiviai ir karininkai, po to – vokiškojo vermachto dezertyrai ir stalininio režimo priešai, o galiausiai sovietų ir latvių armijos kariškiai.

 

Šių metų vasarį šiame muziejuje dirbo tarptautinė šmėklų gaudytojų komanda, kuri visame pasaulyje suka dokumentinius filmus Amerikos televizijos mokslinei fantastinei programai “Ghost Hunters” (“Vaiduoklių medžiotojai”).

 

18-osios kameros mįslė

 

Keletą naktų iš eilės specialistai stebėjo itin jautrios aparatūros, fiksuojančios menkiausią temperatūros pokytį, judesį, garsą, elektromagnetinius svyravimus, rodmenis ir bandė nustatyti, ar kalėjime yra vaiduoklių. Be to, ekspertai nuodugniai apklausė žmones, kuriems kada nors kalėjime yra tekę susidurti su paranormaliais reiškiniais. Prieš išvykdama komanda pareiškė, jog jai pavyko užfiksuoti ir dokumentais patvirtinti, kad kalėjime yra šmėklų.

 

Liepojos gyventojai dar net nematę filmo žino, apie ką bus kalbama. Gausūs liudytojai tvirtina gana dažnai matantys Baltąją ponią. Pagal legendą, 1944 metais dokumentus tikrinę vokiečių kareiviai į kalėjimą pasodino dezertyravimu įtariamą jaunuolį.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Jo sužadėtinė sugebėjo prasmukti į kalėjimą, bet sužinojo, kad mylimojo jau nebėra tarp gyvųjų. Iš širdgėlos mergina čia pat ir nusižudė. Nuo tada 18-oji kamera laikoma bloga vieta ir dažniausiai būna užrakinta.

 

Kalbama, kad sovietmečiu į ją buvo uždarytas statutą pažeidęs kareivis, kuris dar nepraėjus pusvalandžiui ėmė belsti į duris, maldaudamas perkelti į kitą kamerą. Kitą rytą jis atsidūrė psichiatrijos ligoninėje, nes porą valandų pabendravus su Baltąja dama jam pasimaišė protas.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Liepojos turistinės informacijos regioninio biuro vadovai sako, kad dažniausiai ji išsuka elektros lemputes, sugadina jungiklius, iškrauna mobiliuosius telefonus, tranko sunkias kamerų duris. Beveik visi kalėjimo darbuotojai arba yra sutikę Baltąją damą, arba girdėję, net jutę jos buvimą.

 

Šmėklos kerštas

 

Vaiduokliai paprastai pasirodo ten, kur buvo įvykdytas smurtinės mirties aktas. Tad nenuostabu, kad būtent pataisos įstaigose gana dažnai nutinka antgamtinių reiškinių.

 

Anglijoje vaiduokliai itin pamėgę buvusį kalėjimą Derbio centre. Vienu metu jis buvo virtęs naktiniu klubu, bet paskui atgavo buvusią “šlovę” ir dabar paverstas muziejumi. Nulipęs laiptais lankytojas atsiduria priešais didžiulį židinį, kur nelabai pavojingiems nusikaltėliams leisdavo atsipūsti.

 

Pasukus dešinėn galima pamatyti kameras, už kurių durų ne vienas praleido paskutines gyvenimo dienas. Visa kalėjimo atmosfera kupina baimės ir liūdesio. Iš čia nuo 1756 iki 1828 metų užkietėję nusikaltėliai būdavo išvedami į užpakalinį kiemą, kuriame stovėjo kartuvės. Tuos, kuriems ypač nepasisekdavo, ketvirčiuodavo specialiu įrenginiu, išlikusiu iki mūsų dienų.

 

Apie vaiduoklius Derbio kalėjime, nesuprantamus triukšmus, kvapus ir pojūčius išlikę daugybė dokumentinių pranešimų. Paranormalių reiškinių tyrinėtojai tvirtina, kad temperatūra kamerose ima svyruoti, kai į jas grįžta nužudytų kalinių vėlės.

 

Klaidžiojantis advokatas

 

O šit senoje Greifeiso kalėjimo bažnytėlėje nuo XVII a. iki šiol gyvena advokato Makenzio šmėkla. Pagal vieną versijų, jis paėmė kyšį ir už tai teismo sprendimu buvo nuteistas mirti kartuvėse. Advokatas palaidotas kalėjimo kapinėse.

 

Iki 2000-ųjų daugelis turistų čia skųsdavosi keistais pojūčiais: vieni jausdavo į save įsmeigtus sunkius žvilgsnius, nors šalia nieko nebūdavo, kitus kažkas imdavo ir paliesdavo delnu.

 

Dėstytojai iš Edinburgo Andželai Hamilton, įėjus į vieną iš kamerų, kažkas nematomas delnu užčiaupė burną ir neleido kvėpuoti tol, kol moteris prarado sąmonę. Atsipeikėjusi ji veidrodyje išvydo mėlynes ant skruosto ir kaklo. Vietos bažnyčios patarnautojas Kolinas Grantas, pakviestas išvyti iš kalėjimo vaiduoklį, vienoje kameroje ratu sustatė 12 žvakių ir ilgai skaitė užkeikimus.

 

Po kelių valandų jis pareiškė žurnalistams ir publikai visiems laikams išvijęs vaiduoklius. Gal ir taip, bet pats vargšelis netrukus mirė dėl širdies nepakankamumo. Tai įvyko 2000-ųjų sausį. Prieš mirtį dvasininkas pareiškė, kad dėl jo mirties kaltas nepatenkintas vaiduoklis.

 

Legendomis ir gandais apipinti ir kalėjimai posovietinėje erdvėje. Beje, daugelis jų veikia ir šiandien. Apie Almatos tardymo izoliatoriuje gyvenančius vaiduoklius kalba ne tik jo gyventojai, bet ir kontrolieriai. Kartą jie buvo įbauginti taip, kad paklaikę išbėgo į kiemą ir net apšaudė “persekiotojus”.

 

Inf. šaltinis: respublika.lt

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite