Prasidėjusi Thwaites ledyno griūtis okeano lygį gali pakelti 3 metrais


Mintis apie namelį pajūryje ima darytis ne tokia jau ir patraukli.

 

Vakarų Antarktidoje esantį Thwaites ledyną glaciologai stebi su vis didėjančiu nerimu. Remiantis kai kuriais vertinimais, plačiausio pasaulyje ledyno tirpimas pasaulio okeano lygį pakels 0,6 m. Toks yra optimistinis scenarijus, jei nepasiseks — okeano lygis gali padidėti 3 metrais. Tarptautinė tyrėjų komanda nustatė, kad Thwaites ledynas suirs per artimiausius penkis metus, taip paspartindamas Vakarų Antarktidos ledo skydo destabilizaciją.

 

Thwaites tęsiasi 120 km išilgai vakarinės Antarktidos pakrantės. Jis itin pažeidžiamas klimato pokyčių, ir gali destruktyviai paveikti visą planetą. Šį ledyną tiria 2018 metais suformuota ir jungianti daugiau nei šimtą mokslininkų, Tarptautinio Thwaites ledyno sandarbio organizacija (International Thwaites Glacier Collaboration – ITGC).

 

Viena iš svarbiausių Thwaites ledyno struktūrų — rytinis šelfinis ledynas, plaukiojanti ledo masė, lėtinanti ledo judėjimą į vandenį. Šelfas guli ant povandeninio kalno, kuris išlaiko jo ir ledyno santykinę ramybę. Tačiau ITGC tyrėjai išsiaiškino, kad šelfo ledynas Thwaites yra atakuojamas iš įvairių pusių. Po jo susidaro ilgi kanalai, kuriais atitekantis šiltas vanduo spartina jo tirpiąm, rašo New Atlas.

 

Radarų duomenys rodo, kad iki ledyno centro tęsiasi ilgi ir kasmet 2 km pailgėjantys įtrūkiai. Kas dar blogiau, jie plinta tiesiai link vietos, kur ledas plonas. Iš ten plyšiai išplis po visą šelfinį ledyną ir sukels jo griūtį. Kai tik jo neliks, Thwaites ledynas neteks atsparos.

 

Grėsmė kyla ir žemyninei ledyno daliai. Autonominiu povandeniniu laivu buvo ištirta sritis, kur ledas susiliečia su žeme ir aptikta, kad santykinai šiltas ir sūrus vanduo čia tirpdo ledą iš apačios. Kas dar blogiau, potvyniai jūrinį ledą kelia ir smukdo, taip varydami vandenį į ledyno lietimosi su žeme zoną.

 

„Jei Thwaites sugrius, įkandin paseks didžioji dalis Vakarų Antarktidos ledas, — pabrėžė Scambos. — Todėl kritiškai svarbu gauti aiškesnį ledyno artimiausių 100 metų ateities vaizdą“.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Išanalizavę neseniai išslaptintus palydovų duomenis, Europos mokslininkai suskaičiavo, kad nuo 2015 metų 220 000 Žemės kalnų ledynų netenka po daugiau nei 328 milijardus tonų ledų ir sniego. Tirpsta beveik visi pasaulio ledynai, netgi stabiliais laikyti Tibeto.

 

Šaltinis: http://technologijos.lt/

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite