Neįtikėtinas proveržis – mokslininkams pavyko atkurti prastėjančią atmintį


Su senėjimu susijęs protinės funkcijos prastėjimas yra labai gerai žinoma problema. Dešimtmečius mokslininkai ieškojo būdų, kaip sustabdyti šį procesą, tačiau tik labai tyliai buvo užsimenama apie galimybę kada nors atkurti jau padarytą žalą smegenims. Dabar Jungtinės Karalystės mokslininkai labiau nei bet kada anksčiau tiki, kad tai įmanoma – tai jau įrodyta priešklinikiniuose tyrimuose.

 

Perineuronaliniai tinklai – tai struktūros, kurios apima neuronų rinkinius, stabilizuodamos sinapsę. Tai – savotiškas karkasas, įtvirtinimai, išlaikantys smegenų aktyvumo tvirtumą skirtinguose regionuose. Perineuronaliniai tinklai yra absoliučiai būtini suaugusio žmogaus smegenų funkcijai, nors kartu jie ir užbaigia plastiškumo periodą, matomą vaikuose. Būtent tas elastiškumas padeda vaikams prisitaikyti ir sugerti labai daug informacijos.

 

Naujas tyrimas parodė, kad keičiant perineuronalinių tinklų savybes įmanoma keisti ir smegenų plastiškumą. Ankstesni tyrimai parodė, kad su amžiumi perineuronaliniai tinklai gali tapti per daug standūs ir trukdyti formuoti atmintį. Taigi, mokslininkai iškėlė hipotezę, kad atkūrus tą plastiškumą vėl pagerėtų ir atmintis. Kitaip tariant, vėl įmanoma pagerinti žmogaus atmintį – įmanoma jai sugrąžinti jaunystę.

 

Bet hipotezės yra, na, hipotezės. Kaip sugrąžinti tą perineuronalinių tinklų elastingumą?

 

Mokslininkai tam pasitelkė chondroitino 6-sulfatą, mat būtent jo koncentracija perineuronaliniuose tinkluose ir sumažėja su amžiumi. Tai buvo išbandyta eksperimentuose su pelėmis ir rezultatai buvo stulbinantys. Atkūrus chondroitino 6-sulfato koncentraciją pelių perineuronaliniuose tinkluose sugrįžo atmintis ir gebėjimas mokytis – pelių kognityvinės galimybės tiesiog atjaunėjo.

 

Žinoma, reikės nemažai papildomų tyrimų, bet bent jau kol kas rezultatai yra labai geri. Kada nors atminties prastėjimą senatvėje bus galima išgydyti tiesiog vaistais. Ir tyrimai kaip šis rodo, kad ta ateitis nėra tokia jau tolima.

 

Šaltinis: http://technologijos.lt/

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite