Tai iš esmės keičia mūsų nuomonę apie tai, kaip plačiai gyveno šie homininai: denisoviečių DNR aptikta europiečių genome


Nauji tyrimai rodo, kad islandų genome yra denisoviečių DNR. Vadinasi, šie homininai buvo plačiai paplitę.

 

Neseniai atliktas didelio masto DNR sekoskaitos Islandijoje tyrimas parodė, kad paslaptingieji denisoviečiai, išnykę panašiu metu kaip ir neandertaliečiai (prieš maždaug 40 tūkst. metų), gyveno daug didesniuose plotuose, nei manyta iki šiol. Tyrimą atliko Orhuso universiteto, „deCODE Genetics“ ir kiti mokslininkai, jame naudota 27 566 žmonių paveldimoji medžiaga.

 

Mokslininkai tyrė visą islandų genomą. Kaip ir tikėjosi, islandų genome jie rado neandertaliečių DNR. Tokių pačių radinių aptikta tiriant ir kitus Europos gyventojus. Daug labiau nustebino denisoviečių DNR įrodymai – tai iš esmės keičia mūsų nuomonę apie tai, kaip plačiai gyveno šie homininai. Iki šiol denisoviečių DNR buvo rasta tik tiriant Rytų Azijos gyventojus bei Papua Naujosios Gvinėjos ir Australijos aborigenus. Todėl mokslininkai manė, kad denisoviečiai gyveno tik Sibire ir Rytų Azijoje bei maišėsi su tais Homo sapiens, kurie iš Afrikos iškeliavo į rytus.

 

Tai, kad denisoviečių DNR yra ir islandų genome – vadinasi, veikiausiai ir kitų europiečių – rodo, kad šie homininai gyveno ir gerokai labiau vakaruose, nei mokslininkai manė iki šiol. Šiuolaikinius europiečius denisoviečių DNR galėjo pasiekti jiems poruojantis su neandertaliečiais, o šie vėliau poravosi su Homo sapiens. Kita galimybė – denisoviečiai Artimuosiuose Rytuose galėjo tiesiogiai poruotis su Homo sapiens, o šie vėliau migravo į šiaurės vakarus ir užkariavo Europą.

 

Šaltinis: http://technologijos.lt/

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite