Fenomenaliai ateitį nuspėjantis futurologas pasakė kas mūsų laukia

Garsus futurologas ir techninis Google direktorius davė interviu vyriausiajam Wired redaktoriui Nicholasui Thompsonui. Jis papasakojo, kaip iki kito dešimtmečio pasikeis pasaulis. Kurzweilas įsitikinęs, kad neliks nė vienos srities, kurioje nebūtų juntama dirbtinio intelekto įtaka.

 

Į jo žodžius verta įsiklausyti. Juk iš 147 prognozių, kurias nuo praėjusio amžiaus paskutiniojo dešimtmečio padarė Kurzweilas, 115 išsipildė ir dar 12 pasirodė „iš esmės teisingos“ (tai yra, jis apsiriko metais ar pora). Tad, jo pranašysčių tikslumas stulbinamas – 86%.

 

Ateitis 3D spausdintuvu

 

3D spausdintuvais spausdinsime aprangą. Ne taip greitai – dabar gyvename trimatės spaudos vystymo stadiją. Bet jau trečiojo dešimtmečio pradžioje pradėsime spausdinti aprangą. Bus galima laisvai naudotis daugybe įvairiausių spausdinių ir dizainerių sprendimų, juos bus galima parsisiųsi nemokamai. Mados pramonė niekur nepradings, kaip kad tebėra muzikos, knygų ir kino pramonė. Ji egzistuos drauge su nemokama produkcija.

 

Vertikaliose fermose galėsime gan nebrangiai augintis maistą: hidroponinius įrengimus naudosime vaisių ir daržovių auginimui, o mėsą gausime, klonuodami raumenų audinį. Pirmasis tokiu būdu gautas mėsainis jau suvalgytas.

 

Jis buvo brangus, kainavo kelis šimtus tūkstančių, tačiau skonis geras. Tokia tyrimų kaina. Neseniai tiesiog per keletą dienų iš nedidelių, 3D spausdintuvu sukurtų Lego konstruktorių primenančių modulių buvo pastatytas triaukštis biuro pastatas. Trečiajame dešimtmetyje taip atrodys statyba. Šiais spausdintuvais bus spausdinami visi reikalingi daiktai.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Apie dirbtinį intelektą

 

Jau yra technologijos, su kuriomis galima kalbėtis. Kaip žinia, mano komanda Google sukūrė protingų atsakymų funkciją, skirtą Gmail, tad rašome milijonus elektroninių laiškų. O juk reikia suprasti laiško, į kurį atsakoma, prasmę. Tačiau jūsų klausimas: kada interviu ims nebe žmogus, o telefonas – savotiškas Tiuringo testo atitikmuo. Tikiu, kad norint įveikti Tiuringo testą, būtinas visas žmogaus proto lankstumas. Dirbtinį intelektą prilyginsime žmogaus, jei teisėjas (žmogus) neįžvelgs skirtumo. Visada sakiau, kad pasieksime tai iki 2029 metų.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Man dažnai priekaištauja, kad esu optimistas. Tačiau norint tapti verslininku, tokia savybė būtina. Nuolat galvojant apie problemas, kurios ištiks, tiesiog nepavyks pradėti nė vieno projekto. Esu optimistiškesnis už daugumą savo kolegų, tačiau jau atsirado žmonių, kuriems atrodau pernelyg konservatyvus. Beje, kuo toliau, tuo labiau įsitikinu savo prognoze ir manau, visoje dirbtinio intelekto klausimus nagrinėjančioje mokslo bendruomenėje vis labiau įsitvirtina mintis apie artėjantį lūžio momentą.

 

Mes tiesiogine prasme susiliesime su šia technologija, kad taptume protingesni. Visi šie prietaisai – „smegenų ilgintuvai“, ir žmonės juos tokiais laiko. Beje, tai naujas bruožas, juk vos prieš keletą metų žmonių santykis su išmaniuoju telefonu buvo kitoks. Jie tiesiog įsiskverbs į mūsų kūnus ir smegenis. Šiaip jau tai – sutartinis skirtumas, juk netgi dabar, nebūdami mūsų kūno dalimi, jie plečia mūsų sąmonę, teikia žinias ir daro mus įdomesniais.

 

Tamsioji robotų pusė

 

Dirbtinis intelektas mokosi iš pavyzdžių. O geriausias būdas šiuos pavyzdžius gauti – mokytis iš žmonių. Todėl dirbtinis intelektas dažnai mokosi iš žmonių. Tačiau ne visada. Pavyzdžiui, AlphaGo Zero (go žaidimo algoritmas) mokosi pats, tačiau tai ne visada pasiteisina, ypač, kai kalbama apie sudėtingus gyvenimiškus klausimus.

 

Stambios kompanijos ieško būdų, kaip dirbtinį intelektą išvaduoti nuo išankstinių nusistatymų, kuriuos galėjo perimti iš žmonių. Žmonės prietarų prisirenka, įgydami patirtį, bet paskui, mokydamiesi, pradeda išankstinį nusistatymų suprasti ir su juo kovoti. Tai visa tyrimų sritis, galinti susidoroti su viena dirbtinio intelekto problema.

 

Dabar daug dėmesio skiriama etinei dirbtino intelekto pusei. Diskusijose išsakomi kardinaliai priešingi požiūrio taškai. Technolgija – visada lazda su dviem galais. Ugnis mus šildo, bet gali ir namus pelenais paleisti. Naujosios technologijos daug galingesnės. Manau, visi turime pereiti tris fazes.

 

Pirmoji – džiaugsmas, suvokus, kad įmanoma išspręsti tokias įsisenėjusias bėdas, kaip skurdas ir ligos. Paskui – nerimas, suvokus šių technologijų mirtino pavojaus grėsmę. Ir galiausiai, supratimas, kad esame moraliai įpareigoti tęsti šių technologijų progresą, nes reikia palengvinti dar daugelio žmonių kančias. Tik progresas dirbtinio intelekto srityje padės mums įveikti skurdą, ligas ir ekologinę degradaciją.

 

Egzistencinės grėsmės, apie kurias kartais kalbu, grasina žmonijos egzistavimui. Pavyzdžiui, branduolinių ginklų platinimas. Mes jau galime sunaikinti visą žmoniją ir dar ne vieną kartą. Su visomis šiomis naujomis technologijomis ne taip jau ir sunku įsivaizduoti situacijas, kai mašinos nužudo visus žmones.

 

Tarkime, biotechnologijos ar imunoterapija. Galime perprogramuoti žmogaus imuninę sistemą taip, kad ji naikintų vėžį (ko ji paprastai nedaro), ir tai, mano manymu, yra revoliucinis proveržis vėžio gydymo srityje. Tačiau bioteroristai gali perprogramuoti virusą, kad jis taptų pavojingesnis ir menkiau pastebimas, ir taip sukurti superginklą.

 

Dabar nerimą kelia kasdieniškesnės grėsmės: dirbtino intelekto apginklavimas. Gynybos ministerijos visame pasaulyje jau tai naudoja. Daugelis reikalauja autonomišką ginkluotę uždrausti, ir iš pirmo žvilgsnio, tai – gera idėja. Tačiau technologijos, naudojamos, tarkime, bepiločiame orlaivyje, gabenančiame vaistus į ligoninę kur nors Afrikoje ar ginkluotame bepiločiame orlaivyje, yra tokios pačios. Mūsų tikslas – kontroliuoti šias grėsmes. Nėra paprastų algoritmų, kuriuos galėtume įdiegti į savo mašinas.

 

Intelekto kontroliuoti neįmanoma iš principo. Siūlau strategiją, kuri irgi nuo atsitiktinių klaidų neapsaugota: praktikuoti tokią etiką ir moralę, kokią norėtume regėti visuomenėje. Juk visuomenės ateitis – ne įsiveržimas iš Marso ir ne protingų mašinų puolimas. Ją mūsų civilizacija formuoja dabar, ji bus dabartinių mūsų tąsa. Taigi, dabartinio pasaulio vertybių praktikavimas – geriausia strategija siekiant ateities, kuri šias vertybes savyje įkūnys.

 

Ekonominė nelygybė

 

Ekonominė nelygybė dabar mažėja. Pasaulio banko duomenimis, per pastaruosius 20 metų skurdas Azijos šalyse sumažėjo daugiau nei 90%. Iš primityvių agrarinių ekonomikų jos išaugo į klestinčias informacines visuomenes. Afrikos ir Pietų Amerikos šalių augimo rodikliai dabar didesni, nei išsivysčiusios pasaulio šalių.

 

Nelygybė ten lieka, tačiau jos sparčiai juda reikiama kryptimi. Be to, per pastaruosius 20 metų skurdo lygis visame pasaulyje sumažėjo 50%. Internetas, išmanieji telefonai per porą metų paplito ir Afrikoje.

 

Patarimai jaunimui

 

Duosiu gan banalų patarimą – siekite to, ko trokštate, nes neliks sferos, prie kurios neprisiliestų progresas. Debesų kompiuterija išplėsime savo naująją smegenų žievę (neokorteksą). Pakartosiu, tapsime protingesni. Dirbtinis intelektas mus ne pakeis, o išplės mūsų galimybes.

 

Jis tuo užsiima jau dabar – kas dabar galėtų dirbti be visų išmaniųjų „smegenų ilgintuvų“? Ir tai tęsiasi. Kartais žmonės sako, kad tokias technologijas turės tik turtingieji. Atsakydamas į tai, priminsiu, kad pasaulyje parduoti trys milijardai išmaniųjų telefonų, o po poros metų jų bus dvigubai daugiau. Tad, ieškokite savo aistros, būdo prisidėti prie pasaulio. Po penkių metų pasaulis bus visiškai kitoks, tad, paskubėkite į traukinį su savo projektais.

 

Socialiniai tinklai, nepaisant visų jų pavojų, visgi yra naudingi. Vaikščiodamas po oro uostą, regiu į savo gadžetus įsistebeilijusius vaikus. Tai – globali bendruomenė ne sienų ir dabartinės kartos atstovai, kitaip nei ankstesnių, augdami jaučiasi esantys pasaulio piliečiais. Juk jie palaiko ryšius su visu pasauliu, su visomis pasaulio kultūromis.

 

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
15 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Inkognito

Na optimisti6kai masto žmogus,o dabar paklausykite mano prognozės: Labai daug gero iš technologijų nelaukite visų pirma tai bus masinė priklausomybė nuo jos labiau nei nuo narkotikų. Antra robotai pramonėje vis daugiau žmonių išspirs į gatvę,o vyriausybės neskubės juos aprūpinti nei kitu darbu nei nemokamu maistu. Juk visi ir dabar žinome, kad 5 procentai pasaulio galingūjų valdo 95 procentus pasaulio turtų,o vyriausybės gali padėti žmonėms tik iš to kiek gauna iš jų mokesčių už ta turtą. |O mokesčius slėpti šie turi tūkstančius gudrių būdų ir jais išradingai naudojasi,o prasidėjus robotizacijai kad robotas gali dirbti 24 val per para tegaudamas tik nebrangų… Skaityti daugiau »

Pyktis.

O kur tavo gerieji ateiviai su galaktikos tarybos pritarimu isgelbeti nuskriaustuosius??????

Inkognito

Gerūjų ateivių užduotis yra saugoti žemės identitetą,jeigu ne jie piktosios rasės mus užpuldinėtų po 3-4 kartus per mūsų metus ir nepaliktų čia sveiko akmens ant akmens,tačiau gauna lygiavertį atkirtį saulės sistemos prieigose ir nieko nepešę nešdinasi atgal. Jei ne gerieji ateiviai Čeliabinske katastrofa su asteroido atplaiša būtų kainavusi daugiau nei milijoną gyvybių,o dabar jie gyvi ir dauginasi laisvai ir laimingai. Tačiau kaip ir gamtos apsaugos inspektoriai saugodami ežera nuo brakonierių jie nesistengia smulkesnių žuvų apsaugoti nuo plėšresnių,tai ne jų paskirtis. Deja tokia yra realybė,net viešpats dievas nesaugo žmonių jų prasimanytų kvailybių ir išsidirbinėjimų,nes tai yra jo geroji valia palikti žmogų… Skaityti daugiau »

Pyktis.

As nesuprantu tau moka pinigus,kad tu tokias nesamones rasynetum?
Su tais brakonieriais tai vapse…palyginimas tai kazinau…
Jo jo nuo kazkokiu tavo bloguju ateiviu saugo gerieji,bet mes patys save naikinti galim ir pan.
Dieva rasyk is didziosios. Ir tebunie prakeiktas tas Dievas uz ta blogi kuris cia vesi.

Inkognito

Pykti ar tik tu nesi koks religinis fanatikas -fundamentalistas? Juk tu nesugebi parašyti nieko į temą su tavimi nėra jokios prasmės diskutuoti apie ka nors, kaip ir su tais muslimų fanatikais kurie apsikarstę sprogmenimis braunasi į aerouostus.Tik tu fanatikas krikščionis būtų smagu tave suleisti į viena narvą su muslimu ,pamatytume tada tave koks tu kietas ar toks kaip kad čia vaizduoji. Šiaip susidariau įspudį kad tu kažkoks tai įkyrus vaikėzas kurį tėvas lupa kas antra diena…Nors čia diskusijose realizuoji savo ego norėdamas pasirodyti ne auka.

Pyktis.

Ohoho,kaip tu cia kietai pasirodiai :D ne. As nesu fanatikas. O tu isivaizduoji,kad ru i tema rasai? Bandai buti protingas? Su tavim as net nenoriu diskutuot. As tik noriu tave krittikuot :D as taves nekenciu. Tu apsitriohlines,prigautas ir vistiek toliau rasineji savo nesamones. Cia zmogus gi buvo numetes tavo rasliava forume. Viska perskaiciau :D juokdary tu :D As bandau suprasti tavo invalidumo lygi. Kodel muslimas? O ne musulmonas? Ir ka as tam narve tureciau su juo veikti? Diskutuoti apie religija? Dieva? Ar ka? Na taip as kietas. Ir tave sutraiskyciau. O jeigu buciau vaikezas kuri tevas lupa ar netureciau sulaukti… Skaityti daugiau »

Inkognito

Pykti galiu paaiškinti tavo neapykanta man. Na trumpai sakant tu esi padugnė-o kad tai yra aiškiai įrodo visi tavo komentarai diskusijose ir čia nieko nepaslėpsi mielasis. Visos padugnės mirtinai nekenčia asmenybių nes jos juos pranoksta visa galva… Štai ir visa problema ,nes nei aš tavęs pažįstu nei tu manęs,na daleiskim jei bučiau išdulkinęs tavo žmoną, tai dar tada suprasčiau tavę… O aš asmeniškai tau jaučiu tik panieką…

Pyktis.

;D kuom tu gali buti pranasesnis uz mane? ;D tu niekingas juokdary. Ko cia vis skleidi ta savo mela apie tuos ateivius? Demesio tau truksta? Juk forume buvai prigautas,kad meluoji ;D

Inkognito

Na jeigu tu apie tai kad atsisakiau važiuoti daryti rentgeno nuotrauką su tokiais chamais kaip tu,tai tik paskutinis kvailys pagal tai gali daryti kažkokias tai išvadas. Nuotraukos yra, šiuo metu padarytos implantai tiek galvoje tiek ant piršto sanario yra identifikuoti ,o tokiems kaip tu belieka lieti apmauda kad nepavyks jų pamatyti. Juos pamatys tie kam reikia rimti ufologai o ne tokie kaip tu ir tavo fanatikų chebrytė. Gali loti iki užkimimo tau nepavyks manęs įtikinti kad reikia juos rodyti ir tokiems kaip tu.Liedamas savo pyktį ir pagiežą plačiai auditorijai tu parodai koks esi niekingas…

Pyktis.

;D aha. Parodyk tik savo isrinktiesiems :D Ne tik del rentgeno,o del daugelio kitu dalyku kuriuos skaiciau forume. Perskaiciau VISKA supranti? Ir tu ten buvai prigautas VISISKAI :D juolab,kad ne tik cia savo kliedesius rasinejei,bet ir kituose puslapiuose kur atsirasdavo vienas kitas silpnaprotis,kaip ir tu kuris tokius “palaiko” O butu buvusi puiki fantastine knyga ane? ;DDD BEPROTI tu BEPROTI ;D as bandau suprasti ant kiek tu protiskai nesveikas esi. Metu metais skleidi savo nesamones ;D jeigu istikro taip butu buve tai butu kur kas geresniu budu “irodyti” kad taip buvo,o ne rasyneti apie tai metu metais fantazioras tu b.lt Bet… Skaityti daugiau »

Inkognito

Mielasis nekalbėk už visus čia tik tavo kvaila nuomonė eik pasimokink gramatikos,ir nesistenk rašyti už visus niekingas padare.

Pyktis.

Juokdary tu kas tau belieka jeigu nesikabineti prie gramatikos? :D idomu jeigu nesinaudotum klaidu “taisytuvu” ;D kiek pas tave ju butu? gramatike tu apsitriedes.
As uz visus ir nekalbu…kur as sakiau,kad kalbu uz kitus?
Gal apie foruma? Tai ten rimti apsiskaite ir protingi zmones kurie reiske savo nuomone apie tavo kliedesius. ir tu buvai PRIGAUTAS :D
Tu gal apsispresk. Ar as mielasis ar niekingas padaras ar dar koks ;D

Rusas

Malonu kad dar yra žmoniu kurie masto)

Pyktis.

Masto ;DDD

Dalius

Kazkokios pievos… Kur garantijos, kad tos mikro mikroshemos su dirbtiniu intelektu ne perims zmoniu kontroliavimo? Ar nepadarys konreoles lengvesniu darbu, nusidejai paspaude mygtuka ir sustabde sirdi
vieno mygtuko paspaudimu.

Pyktis.

Tai cia kazkas pan ir bus. As nesuprantu kokio lygio debilu reik buti,kad nematyt tamsiosios sito “stebuklo” puses…

Pyktis.

Buvau parases komentara,bet ji moderatoriai dar “tikrina” :D

Droniukas1

Kaušelastis

Taip pat skaitykite