Savaiminis užsidegimas

Įsivaizduokit: be išankstinės nuojautos, be jokios suvokiamos priežasties žmogus staiga užsiliepsnoja, iš jo lieka tik krūvelė pelenų! Tai keisčiausia iš visų žinomų mirties formų.

 

Susidūrus su šiuo keistu reiškiniu apima jausmas, kad mus supanti realybė nesivaržo pasireikšti groteskiškiausiomis formomis. Savaiminio sudegimo atvejai kelia siaubą, nes taip gali nutikti kiekvienam.

 

Juo labiau, kad tai nėra patys rečiausi nelaimingi atsitikimai. Tačiau gydytojai ir mokslininkai tebėra bejėgiai. Jie negali paaiškinti šio reiškinio.

 

1904 m. gruodžio 17 d. Niujorko dienraštis „Daily News” išspausdino skaitytojus pribloškusį pranešimą apie mįslingą ponios Kokrein iš Falkirko miestelio mirtį. Tą vargšę moterį rado miegamajame visiškai sudegusią. Jos suanglėjęs lavonas, apkamšytas pagalvėmis rodos sėdėjo ilsėdamasis krėsle. Keisčiausia buvo tai, kad visi daiktai, net ir pagalvės, beveik nenukentėjo nuo ugnies! Ponios Kokrein kaimynai negirdėjo šauksmų.

 

Išskirtinis šio fenomeno bruožas – nėra priešmirtinio mėšlungio požymių. Netrukus baisi mirtis ugnyje pasigvelbė dar vieną auką. Po trijų savaičių, 1905 m. sausio 6 d., kaip praneša „Hull Daily Mail”, savo lovoje Halo neturtingųjų prieglaudoje buvo rasta smarkiai apdegusi Elizabeta Clark.

 

Ir šįkart lova nuo ugnies nenukentėjo, o kaimynai už plonytės pertvaros negirdėjo nei triukšmo, nei riksmų. Pati ponia E.Clark, kuri atėjus gydytojui dar buvo gyva, negalėjo nieko paaiškinti ir netrukus mirė.

 

Ne tik pavieniai žmonės tampa šios keistos mirties (anglų k. žodyne atsirado trumpinys SHC, nuo „spontaneous human combustion” – savaiminis žmogaus sudegimas) aukomis.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

1905 m. vasario 26 d. ji užklupo sutuoktinių Kili porą iš kaimo netoli Sautamptono. Kaimynai išgirdo nerimą keliantį spragsėjimą gretimame name ir nuskubėjo pažiūrėti, kas gi ten darosi. Liepsna pliūptelėjo pro praveriamas duris, ponas Kilis gulėjo smarkiai apdegęs, jo žmona buvo negyva. Ji sėdėjo krėsle „smarkiai apdegusi, bet atpažįstama”.

 

Savaiminio sudegimo atvejų tiek padaugėjo, kad net žymus gydytojų laikraštis „Britisch Medical Journal” atkreipė į juos dėmesį ir dar tais pačiais metais išspausdino straipsnį, aprašantį šiurpą keliančias detales apie „įtartiną senos moters mirtį”. Kai policija pateko į namą, iš kurio veržėsi dūmai, ant grindų prie kėdės rado tik sulūžinėjusių, sudegusių kaulų krūvelę, ant jos gulėjo kaukolė.

 

Lavono audiniai buvo virtę pelenais, o kaulai vos paliesti trupėjo. Per metrą nuo pelenų krūvelės buvo staltiesė, kuri net neapdegė. Tik kilimas suanglėjo, lyg moteris būtų pavirtusi ugnies stulpu.

 

Stulbinantys savaiminio užsidegimo ir sudegimo požymiai yra priešmirtinio mėšlungio nebuvimas ir tai, kad iš žmogaus lieka tik pelenai. Tai stulbina todėl, kad žmogaus kaulai, deginami krematoriume daugiau nei 8 valandas aukštesnėje nei 1000° C temperatūroje nebūna trapūs. Kaulai sutrupa tik 1650° C temperatūroje. Kokia gi pragariškai karšta ugnis kyla savaiminio sudegimo atveju ir kas ją sukelia?

 

Žinoma dar viena mįslinga aplinkybė – lavonai randami neapdegusiose lovose, o kartais net su neapdegusiais drabužiais. Šiurpą keliantį savaiminį užsidegimą matė nedaug žmonių. 1904 m. žiemą ši nelaimė užklupo jauną Binbruko (Anglija) fermos tarnaitę.

 

Ji degė to nepastebėdama ir būtų tapusi dar viena paslaptingos mirties auka, jei ne jos šeimininkas, tuo metu įėjęs į kambarį. Vėliau šeimininkas pasakojo: „Mūsų tarnaitė tuo metu plovė virtuvėje grindis. Krosnyje ruseno ugnis. Grotelės neleido priartėti prie ugnies arčiau nei per metrą. Tarnaitė darbavosi priešingoje nuo ugnies pusėje ir prieš tai nebuvo priėjusi prie krosnies.

 

Kai įėjau į kambarį, pamačiau, kad dega jos suknelė, o pati mergina ramiai šluosto grindis. Aš sušukau. Ji pamatė, kas nutiko, išbėgo pro duris ir sukniubo. Ugnį užgesinau šlapiais maišais”. Užgesinęs ugnį pamatė, kad tarnaitė jau ilgokai degė, nes ant kūno buvo dideli trečiojo laipsnio nudegimai.

 

Kasmet kažkas miršta nuo savaiminio sudegimo. Tas sąrašas tęsiasi iki šių dienų. Tačiau priežastys neišaiškintos, mes netapome nė kiek protingesni nei amžiaus pradžioje.

Rekomenduojami video:


2500
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
as

Greiciausiai prakeike kas jas…

nijole

Esu girdejusi tokiu atveju ir lietuvoj ir kaip ta liepsna yra uzgesinama.Tradiciniais senoviniais metodais,neprisivercia ranka rasyti,o uzsidega gal del to,kad ivyksta kazkokia lastelese chemine reakcija.

Justis

@Justina o pati išbandyt nenorėtum? :D

sakyciau

nonsensas

scary

cia vientik moterys tera, bet siaip ziaurios nuotraukos bei visakita…

Justina

Nu pizda nenoreciau tokiu dalyku givai pamatyt

Megatas

Kiek dar neatskleistu pasaulyje reiskiniu…

Taip pat skaitykite