Brosno ežero pabaisa

brosno-ezerasRusijoje yra toks Brosno ežeras, kuris randasi 400 km nuo Maskvos nutolusios, Tverės apylinkėse. Ežero plotis 7,2 kvadratiai kilometrai, ilgis – 10,8 km, o plotis 4 km. Manoma, jog jo gylis gali siekti nuo 120 iki 160 m, tad jis yra vienas giliausių ežerų Europoje. Ežero vanduo laikomas labai švariu. Pats ežeras atsirado atsitraukus ledynmečiui. Manoma jog Brosno ežere yra karstinės olos ir tuneliai, kuriais ežeras susisiekia su dar keliais apylinkėse esančiais ežerais ar net su Baltijos jūra.

 

Nemažai žmonių gyvenančių Brosno ežero apylinkėse, tvirtina, jog ežere gyvena pabaisa, nors bandymai ją rasti buvo nesėkmingi. Apie šį monstrą žmonės prašneko dar XIII amžiuje, kai ant ežero kranto, poilsio, sustojo mongolų-totorių orda, keliavusi į Novogrodą.

 

Pasakojama, jog kariams girdant arklius, staiga iš vandens iššoko pabaisa ir pradėjo draskyti arklius ir žmones. Visa kariuomenė taip išsigando, kad žygis į Novgorodą buvo atšauktas. Taip pat pasakojama, jog gyvūnas laikas nuo laiko pasirodydavo iki pat XIX a.

 

Tada dingo ilgam laikui ir vėl pasirodė tik vykstant II Pasauliniam karui. Apie tai pasakoja vietinis gyventojas Savelijus Kalmykovas. Kai jam buvo 12 metų, per karą, Savelijus su keliais draugais buvo prie ežero ir stebėjo danguje vykstantį oro mūšį. Mūšio metu buvo pamuštas vokiečių “Meserschmit – 109”. Pilotas stengėsi išlaikydamas lėktuvą virš vandens pasiekti krantą. Staiga iš vandens iškilo nasrai ir pačiupę lėktuvą kartu su juo paniro po vandeniu.

 

Mūsų laikais šį kriptidą kriptozoologai vadina Brosnia (šiaip pats pavadinimas greičiausiai kilo nuo ežero vardo, tačiau kita kilmės teorija sako, kad tai baltarusiškas žodis reiškiantis pelėsį susidariusį ant skysto paviršiaus). Paprastai pasakojama kaip Brosnia apvertė valtis, ar po vandeniu nusinešė neatsargius žvejus.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Žinoma, visuomet atsiranda pasakojančių, jog matė Brosnia, tačiau, deja nėra padaryta nei vienos kiek kokybiškesnės jo nuotraukos. Liudininkai paprastai pasakoja, jog matė pabaisos galvą ar nugarą. Kaip ir Loch Neso pabaisos atveju, liudininkai pasakoja apie keistą 5 m ilgio padarą, panašų į dinozaurą žvynuota oda.

 

Mūsų laikais pasaulis apie Brosnia sužinojo po to, kai apie jį buvo parodytas siužetas laidoje “Nepaaiškinama, bet faktas”. Žinoma, kriptozoologams ir ja besidomintiems asmenims, šis Brosno ežero monstras buvo žinomas jau anksčiau. Manoma, jog dabartinių laikų pasakojimai apie Brosnią prasidėjo nuo maskviečių vasarojusių prie ežero liudijimo. Besilinksminant, vienas vyrukas iš kompanijos pastebėjo iš vandens styrantį peleką. Jis griebė fotoaparatą “muilinę” ir pabandė peleką nufotografuoti, tačiau gavosi tik kelios neryškios nuotraukos kuriose nieko doro nesimatė. Tačiau šis įvykis paskatino Rusijos kriptozoologus susidomėti rusiškąją Nese.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Kaip ir bet koks kriptozoologų tyrimo objektas, Brosnia turi ir nemenką būrį kritikų. Vienas iš žymiausių yra Andreapolio rajono miškų urėdas V. P. Vandyševas. Jis mano, jog maskviečiai tada matė paprasčiausius šernus, kurie buvo atėję atsigerti vandens. Dėl didelio turistų sanbūrio, šernai turėjo perplaukti į kitą ežero pusę. Vandyševas pastebi, jog šernai gana neblogai plaukioja, o iš vandens kyšo tik šnipai, kuriuos lengva palaikyti pelekais. Jis neatmeta galimybės, jog maskviečiai galėjo matyti ir bebrus, kurių ežero apylinkėse tikrai gausu.

 

Pasakojama, jog 2001 metais prie ežero dingo maža mergaitė. Ji buvo atvažiavusi pailsėti prie ežero su savo tėvais ir jų draugais. Bepoilsiaujant, mergaitė staiga atbėgo prie tėvų šaukdama: “Ten pabaisa!”. Visi pasijuokė iš mergaitės fantazijų ir ji nubėgo toliau žaisti prie ežero. Nuo tada mergaitės niekas nebematė.

 

Būta daug liudininkų ir ką jie matė iš tiesų, kolkas lieka neaišku, tad Rusijos paranormalių reiškinių tyrimo organizacija “Kosmopoisk” surengė kelias ekspedicijas. Pirmoji įvyko 2002 metais. Daugiau kaip dvi savaites, 23 tyrėjai tyrė ežerą ir rinko apylinkės gyventojų pasakojimus. Ekspedicija jokių patikimų duomenų nesurado.

 

Beje, ekspedicijai pavyko išsiaiškinti, jog apie 2001 metais dingusią mergaitę niekas nėra girdėjęs, tai greičiausiai buvo laikraštinė antis. Ekspedicijos metu pas vietinius pavyko rasti du neaiškius Brosnios vaizdo įrašus, tačiau detaliai išnagrinėjus paaiškėjo jog viename užfiksuotas šernas, o kitame paprasčiausia antis. Ekspedicija taip pat išsiaiškino, jog ežere yra nepakankama maitinimosi bazė dideliam plėšrūnui.

 

Tačiau paskutinę ekspedicijos dieną nutiko kai kas įdomaus. Echoloto pagalba buvo užfiksuotas didelis nejudantis objektas. Kad išjudintų menamą pabaisą, tyrėjai, į vandenį įmetė petardą. Echolote matomas objektas pradėjo kilti į paviršių. Echolotas rodė, kad kartu su objektu kyla ir dugnas. Po akimirkos iš po vandens ėmė kilti burbulai ir pasmirdo supuvusiais kiaušiniais. Pasirodė, jog ežero dugne yra sieros vandenilio nuosėdos. Ekspedicija padarė išvadą, jog skiriantis šioms dujoms ir atsirado Brosnios mitas.

 

Žinoma, dalis kriptozoologų vis tik yra įsitikinę, jog ežero dugne gyvena paslaptinga pabaisa. Jie mano, jog Brosnia, negali būti roplys, nes roplys paprasčiausiai neišgyventų atšiauriame klimate, o tai, jog, gyvūnas nesirodė tiek metų, gali būti dėl to, kad jis buvo užmigęs kažkuo panašiu į žiemos miegą, tik ilgesniam laikui.

 

Iš to kriptozoologai daro išvadą, jog Brosnia yra žinduolis, kuris turi daugintis kaip ir visi žinduoliai. Čia žinoma, kyla klausimas kaip ir Loch Neso ežero pabaisos atveju: Ar tokiame mažame ežere galėtų išgyventi tokia didelė stambių gyvūnų populiacija? Nes tam, kad populiacija išsilaikytų reikia kelių šimtų gyvūnų. Kitas klausimas, kurį jau aptarėme kalbėdami apie “Kosmopoisk” ekspediciją: kaip tokia stambių plėšrūnų (ar net žolėdžių) populiacija prasimaitintų ežere? Žinoma, čia į pagalbą kriptozoologams ateina, iškelta hipotezė apie tunelius jungiančius aplinkinius ežerus, bet ir tada didelei populiacijai būtų kiek mažoka vietos.

 

Kitos teorijos kurias kelia tyrėjai kalba apie bebrus mutantus, apie gigantišką lydeką kuriai beveik 200 metų, kiti kalba apie dujų darinius po vandeniu, treti apie dugne esantį ugnikalnį. Taigi taip ir lieka neaišku, egzistuoja Brosnia iš tiesų ar ne, na, bet tyrimai vykdomi, pažiūrėsime ką mums ateitis parodys, o kolkas belieka spėlioti.

 

Straipsnio autorius: Gabrielius E. Klimenka, http://paranormaleco.blogspot.com

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
avava

nu nesuprantu ezero dydzio:

Ežero plotis 7,2 kvadratiai kilometrai, ilgis – 10,8 km, o plotis 4 km.

avavai

kas cia nesuprantamo? ezeras gi ne staciakampis.

Zoologas

Pamanyk tiktai – pabaisa ežere. Va pas mane klozete apsigyveno kažkoks monstras. Dažnai naktimis girdžiu iš tuoleto sklindančius keistus garsus, o kartą man ten besėdint jis išniro ir nasrais griebė man už… Na, jūs supratote… Nuo to laiko bijau ten užeiti…

aa

Konors originalesnio jau negali sugalvot?

Taip pat skaitykite