Keisti gydymo metodai iš praeities

Kaip manote, kaip buvo gydomas kosulys 19 amžiuje? O kam buvo reikalingi elektriniai diržai?

 

Mes pasitikime medicina, nes tai yra mokslas, tačiau dažnai pamirštame, kad mokslas nestovi vietoje, jis nuolat vystosi ir tobulėja. Taigi metodai, kuriuos gydytojai taiko šiandien, gali pasirodyti idiotiški po 100 metų. Netikite? Pateikiame Jūsų dėmesiui 10 beprotiškai skambančių ir, be abejo, beviltiškai pasenusių vaistų ir gydymo metodų sąrašą.

 

9. Skausmą malšinantis sirupas vaikams

 

19 amžiuje vaikai buvo gydomi labai originaliais sirupais, kurie, kaip buvo teigiama, „absoliučiai nekenkia sveikatai“. Iš tikrųjų kiekviename tokiame vaikiško sirupo buteliuke buvo labai daug narkotinių medžiagų, pavyzdžiui, 65 miligramai gryno morfino.

 

Po kurio laiko laikraštis „New York Times“ demaskavo šį vaistą ir paskelbė, kad į jo sudėtį įeina sulfatai, morfino hidrochloridas, chloroformas (trichlorometanas), kodeinas, heroinas, opijus ir hašišas. Taigi nėra nieko nuostabaus, kad vaikai dažnai mirdavo po tokio „gydymo“.

 

8. Gyvsidabris

 

Daktaras Robertas Patrickas gydymui naudojo gyvsidabrį, teigdamas, kad juo galima išgydyti praktiškai bet kokią ligą. Šiandien mes žinome, kad gyvsidabris yra nuodingas. Gyvsidabriu apsinuodijama, kai patalpų oras užteršiamas jo garais. Dažniausiai taip atsitinka metalui išsiliejus, garuojant iš atvirų indų, sandėliuojant sudužusias neonines lempas ir t. t. Galima apsinuodyti net nuo vieno sudužusio medicininio termometro. Patekęs pro kvėpavimo takus, jis gali susikaupti parenchiminiuose organuose, smegenyse, kauluose ir sukelti haliucinacijas, skausmus krūtinės srityje, problemas su širdimi ir kvėpavimo takais, raumenų spazmus. Tačiau visi šie simptomai, matyt, ne ypač rūpėjo minėtam daktarui, kuris gyvsidabriu bandė gydyti net sifilį.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

7. Heroinas – vaistas nuo kosulio

 

Sunku patikėti, kad 19 amžiuje žmonės bandė įveikti kosulį, vartodami heroiną. Šiandien niekam nereikia aiškinti, koks pavojingas gali būti heroinas, kuris labai neigiamai veikią kepenis, sukelia chronišką vidurių užkietėjimą, impotenciją, gali negrįžtamai pažeisti centrinę nervų ir imuninę sistemą, sumažinant atsparumą infekcinėms ligoms. Tačiau tuomet šis narkotikas buvo laikomas nekenksmingu „aspirinu“ ir puikiu vaistu nuo kosulio.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

6. Elektrinių diržų panaudojimas impotencijai gydyti

 

Prieš 200 metų buvo išrastas elektros stebuklas. Tačiau naudojama ji buvo ne tik pagal mums įprastą paskirtį. 19 amžiuje buvo tikima, kad įvairios elektrinės lovos ir diržai padeda nuo impotencijos. Dar daugiau, buvo manoma, kad elektriniai diržai gali padidinti vyro varpą. Tačiau praktiškai naudoti tokią priemonę buvo gan sudėtinga, o tiksliau – skausminga: pirmųjų stebuklingų diržų pirkėjų riksmai buvo girdimi net kaimyniniuose rajonuose.

 

5. Smegenų preparavimas

 

Dar visai neseniai, maždaug iki septintojo praėjusio amžiaus dešimtmečio, smegenų operacijos, kurių metu pažeidžiamos tam tikros smegenų sritys, ne tik buvo plačiai taikomos prieš pacientų valią, bet ir buvo laikytos efektyviomis kai kurių psichikos sutrikimų (pavyzdžiui, depresijos, šizofrenijos) gydymo priemonėmis. Išradęs šį metodą asmuo 1949 metais gavo Nobelio premiją. Kuomet žmonės pagaliau suprato, kad tai nėra pats geriausias būdas gyvenimo problemoms spręsti, jau buvo atlikta daugiau kaip 70 000 smegenų preparavimo operacijų. Plačiausiai taikyta Skandinavijoje, JAV, Didžiojoje Britanijoje.

 

4. Urinoterapija

 

Pasirodo, mūsų istorijoje yra nemažai žmonių, kurie tikėjo stebuklingomis šlapimo savybėmis. Jie manė, kad taikant urinoterapiją galima išgydyti daug įvairių ligų, o reguliariai vartojant šlapimą, galima sustiprinti sveikatą. Toks gydymo būdas buvo naudojamas senovės Indijoje ir kitose pasaulio šalyse – pavyzdžiui, indų jogai jau daugiau kaip 5 000 metų geria savo pačių šlapimą ir tiki, kad tokia šlapimo terapija gali išgydyti visas be išimties ligas – net aklumą ir AIDS. Anksčiau kai kuriose Europos šalyse, XX amžiaus pirmojoje pusėje ir Lietuvoje, kai dar nebuvo gydoma antibiotikais, karščiuojančiam ligoniui dažnai duodavo išgerti vaiko šlapimo, taip pat šlapimu buvo gydomas plaučių uždegimas. Labai populiaru buvo šlapimo kompresais gydyti įvairias traumas – sumušimus, patempimus bei tokiu būdu malšinti sąnarių skausmus. Urinoterapija yra taikoma ir šiandien, nors jokia moksline literatūra negali pagrįsti tokio gydymo metodo.

 

3. Kraujo nuleidimas

 

Kraujo nuleidimas buvo atliekamas dar prieš 3 300 metų Mesopotamijoje, buvusioje dabartinėje Irako teritorijoje. Išlikusiuose senuose dokumentuose užfiksuota, kad kraujo nuleidimas į Europą atkeliavo 13 amžiuje iš Kinijos, kur buvo atliekamas prieš 2 000 metų. Tais laikais kraujo nuleidimas buvo įprasta priemone, kuri palaiko gerą sveikatą, taip pat buvo tikima, kad tai apsaugos nuo ligų ir kitų negalavimų. Buvo tikima, kad kraujo nuleidimo metu pašalinamas „blogas kraujas“ ir taip ligoms užkertamas kelias.

 

Kraujo nuleidimas (bet žymiai mažesniais kiekiais) yra taikomas iki šiol.

 

2. Gydymas dėlėmis

 

Taip, gydymas dėlėmis tebėra naudojamas ir šiais laikais, tačiau kada paskutinį kartą nuėjęs pas gydytoją dėl kokio skaudulio gavai į stiklinę įmestą riebią dėlę – vaistą? Senais laikais, dar nuo viduramžių, kone kiekvieną ligą buvo bandoma gydyti ir dėlėmis, mat tikėta, kad jos galinčios „ištraukti“ visus „nešvarumus“.

 

Ir dabar kartkartėmis dėlės gali padėti žmonėms, sergantiems tam tikromis ligomis, tačiau jų naudojimas medicininiais tikslais tapo gerokai retesnis ir mūsų laikų žmogui atrodo tikra egzotika.

 

1. Moterų isterijos gydymas

 

Visi vyrai žino, o moterys nepripažįsta to, kad jos yra labai kaprizingos būtybės. 19 amžiaus specialistai laikė įnoringumą, irzlumą ir aikštingumą rimto susirgimo simptomais. Taip, panelės, jūs galite sirgti isterija, net ir pačios to nesuvokdamos.

 

Bet įdomiausia yra tai, kaip buvo gydomas šis „susirgimas“. Vaginos masažu – būtent patyrusio daktaro ranka buvo laikoma geriausia moterų isterijos gydymo priemone. O vėliau tuo tikslu tiesiog išrado vibratorių.

 

Agnė VAITASIŪTĖ, „Respublika“

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
RASTA MANO pinigine

jei kada panele isterikuos tai ciupsiu uz putes ir imsiu masazuoti ir tapsnoti ;)

Laura

Grybas tu zalio medzio

Taip pat skaitykite