Mokslininkai neįsivaizduoja kaip susidarė Mėnulio kraterių triada

Mėnulio paviršiuje pastebėta keista kraštovaizdžio struktūra, sudaryta iš trijų vienas paskui kitą sekančių kraterių. Manoma, kad zondo „Lunar Reconnaissance Orbiter“ (LRO) nuotraukose pastebėti visi trys „amigos“ („three amigos“ – taip pramintas kraterių triptikas) susidarė keleto minučių skirtumu. Tačiau kaip – niekas nenumano.

 

„Krateriai yra 9.665°pietų platumos ir 7.646°rytų ilgumos, – Arizonos valstijos universiteto (JAV) mokslininkus cituoja „Dailymail.co.uk“. – Panašu, kad visi trys susiformavo maždaug tuo pat metu – galbūt keleto minučių intervalu.

 

 

Piečiausiai esančio kraterio skersmuo – 180 metrų, centrinis krateris – 150 metrų skersmens, žiemrytinis krateris – 125 metrų skersmens. Nuo pastarojo kraterio centro iki pietinio kraterio centro – apie 450 metrų.“

 

Tyrėjai paskaičiavo, kad į Mėnulį kritę kūnai galėjo atskrieti iš šiaurės rytų (dešinė iliustracijos pusė) ir, galimas daiktas, rėžėsi į paviršių gana mažu kampu, apie ką galima spręsti iš kraterius supančių dulkių ir kitų skeveldrų. Skeveldros aplink kraterius pažiro maždaug 1 km spinduliu.

 

Sprendžiant iš kraterių morfologijos, pirmiausiai susiformavo pietvakarinis krateris, o paskui – ir likę du. Dviejų žiemrytinių kraterių forma perša mintį, kad šiuos du kraterius suformavę kūnai į paviršių bloškėsi vienu metu ir tokio „dvigubo smūgio“ metu susiformavo tuos du kraterius jungiantis nedidelis gūbrys.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite