Ar tikrai mes valgome tai, ką matome?

Gyvename technologinio progreso amžiuje ir dažnai net nepagalvojame apie tai, kuo maitinamės. Paimkime kad ir prieskonių karalių – natrio glutamatą (E621), be kurio neįsivaizduojamAs daugelio restoranų ir ypač greito maisto įstaigų egzistavimas. Šis sintetinis skonio sustiprintojas gali daryti tikrus stebuklus, pavyzdžiui, paversti prastos rūšies peršaldytą mėsą nepaprastu skanėstu. Priedas praktiškai neturi nei skonio, nei kvapo. Nenuostabu, kad dauguma virėjų beria jį vietoje druskos, o korporacijos žeriasi už stebuklingus miltelius kolosalius pelnus.

 

E621 veikimo principas yra toks: pakliuvęs į organizmą, preparatas greitai prasiskverbia su krauju į smegenis ir sustiprina skonio pojūčius, tame tarpe ir signalus iš liežuvio skonio receptorių. Dėl to mūsų valgomas maistas pasidaro nepaprastai skanus. Realybėje gi patiekalas gaminamas iš pačių pigiausių produktų: faršo su mėsos pakaitalais, žemos rūšies ir peršaldytos mėsos, paukštienos, žuvies, jūros produktų, grybų ir t.t.

 

Šalia nenuginčijamų “privalumų”, natrio glutamatas turi ir trūkumų – po vartojimo jaučiamus galvos skausmus, širdies ritmo padažnėjimą, silpnumą raumenyse, mieguistumą, temperatūros pakilimą ir pan. Specialistai tvirtina, kad E621 gali sukelti alergiją ir neatitaisomai pažeidžia žmogaus smegenis ir yra ypač pavojingas vaikų sveikatai.

 

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Daugybė tyrimų patvirtino, kad šios medžiagos vartojimas sukelia vaikui nebeatitaisomus regėjimo ir smegenų pažeidimus. Be to, vaikas (kaip ir suaugęs žmogus) pripranta prie natrio glutamato buvimo maiste. Nuo dažno E621 vartojimo skonio receptoriai praranda jautrumą, todėl dažnai jį vartojančiam žmogui maistas be papildo ima atrodyti beskonis. Tai viena iš priežasčių, dėl ko vaikai namuose atsisako patiekalų iš kokybiškų produktų, bes su didžiausiu džiaugsmu lekia į fastfūdą nusipirkti ko nors iš tenykštės produkcijos.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Jau nebe pirmą dešimtmetį natrio glutamatas yra pagrindinis priešas daugybei organizacijų, kovojančių už sveiką maitinimąsi (ypač tai liečia vaikų maitinimąsi ir produktus vaikams). Tačiau iki šiol dėl kažkokių nepaaiškinamų, paslaptingų, beveik mistinių priežasčių ta kova šioms organizacijoms nesiseka. O gamintojai ir toliau gauna milžiniškus pelnus.

 

Žinoma, restoranų lankytojai – toli gražu ne vieninteliai natrio glutamato vartotojai. Šis papildas dedamas į koncentratus (sriubas, sultinio kubelius), į stiklainiuose ir buteliuose pakuojamus padažus, konservus, pusfabrikačius. O ir daugelis supermarketuose parduodamų prieskonių mišinių turi savo sudėtyje trečdalį E621. teisingumo dėlei reikia pažymėti, kad natrio glutamatas – anaiptol ne pats kenksmingiausias maisto priedas. Neretai virėjai ir maisto produktų gamintojai, siekiantys minimalizuoti išlaidas ir padidinti pajamas, kaip glutamato alternatyvą naudoja natrio inozinatą (E631) ir kalio glutamatą (E622). O šitie “prieskoniai” gali pridaryti dar didesnės žalos organizmui.

 

Kelia nerimą ir kiti maisto priedai su indeksu E. E128, vadinamas dar dažikliu “raudonu 2G” ir naudojamu daugiausiai dešrelių gamyboje, uždraustas Europos sąjungoje. Paskutiniai tyrimai, atlikti Europos maisto standartų agentūroje (EFSA), parodė, kad šis dažiklis metabolizuojasi į aniliną, kuris yra genotoksiškas, t.y. junginys, darantis mirtiną žalą DNR.

 

Įdomu, kad daugumoje taip vadinamų išsivysčiusių šalių, visų pirma JAV ir Eurosąjungoje, maisto produktų, skirtų vidaus rinkai gamyboje veikia vieni draudimai. O gaminant eksportinius analogus (tame tarpe ir vaikų maistą), draudimų yra gerokai mažiau. Tokios “pagalbos” besivystančioms šalims pasekmėmis pačios demokratiškiausios pasaulio šalys, matomai, nelabai domisi.
 
Kad galėtumėte savarankiškai susiorientuoti dvigubuose standartuose maisto produktų gamybos srityje, pateiksime maisto priedų sąrašą iš draudžiamų “išsivysčiusiose” šalyse priedų:
 
E102, Е110, Е120, Е150, E105, E111, E126, E130, E152, E104, E122, E141, E171, E477, E221, E222, E223, E224, E124, E131, E142, E210, E210, E212, E250, E251, E330, E311, E312, E313, E320, E321, E322, E338, E339, E340, E341, E407, E450, E461, E466.
 
Naudojami: jogurtuose, vaikų maiste, šokolade, konditerijos gaminiuose, kramtomojoje gumoje, gazuotame vandenyje, aluje, pusfabrikačiuose, greito maisto įstaigose, koncentratuose, padažuose, konservuose ir pan. Draudimo priežastys: sutrikdo virškinimo trakto veiklą, sukelia galvos skausmą, susierzinimą, nuovargio jausmą, depresiją, odos išbėrimus, astmos priepuolius, alergines ir uždegimines reakcijas, kepenų ir inkstų ligas, vėžinius susirgimus, kelia pavojų širdies ir kraujagyslių sistemai, pakelia cholesterino lygį, sunaikina vitaminus.
 
Tiems, kas kreipia dėmesį į produktų ir gėrimų etiketes parduotuvėse, turbūt bus įdomu susipažinti ir su dar vienu draudžiamų priedų sąrašu:
 
E103, E107, E121, E123, E125, E127, E128, E140, E153–155, E160d, E160f, E166, E173–175, E180, E182, E209, E213–219, E225–228, E230–233, E237, E238, Е240, E241, E252, E253, E264, E281–283, E302, E303, E305, E308–314, E317, E318, E323–325, E328, E329, E343–345, E349, E350–352, E355–357, E359, E365–368, E370, E375, E381, E384, E387–390, E399, E403, E408, E409, E418, E419, E429–436, E441–444, E446, E462, E463, E465, E467, E474, E476–480, E482–489, E491–496, E505, E512, E519–523, E535, E537, E538, E541, E542, E550, E552, E554–557, E559, E560, E574, E576, E577, E579, E580, E622–625, E628, E629, E632–635, E640, E641, E906, E908–911, E913, E916–919, E922–926, E929, E942–946, E957, E959, E1000, E1001, E1105, E1503, E1521.


Leave a Reply

2500
Naujausius Seniausius Geriausius
Mantas

Sviezio produkto niekad pardej nerasi :(o kam tada skirtos darzoviu seklos kad savo pomidoru,agurku,salotu ir dar visko daugiau tik del to kad butu uzauges sveikas maistas o ne pvz.:nusipirkau pardej pomidora ir butinai pries valgant reik nuplaut kad chemikalai nusiplautu nes pripurskia visokio s kad ilgiau laikytusi raudoni ir neputu!

Mindexxxxl

zinot as be E negaliu gyvent, nebuvau anglijoj 1 metus, bet lidl prekybos centro burgerius daba sapnuoju, na bet kai nuvarysiu i U.K tai kokius 6 suesiu.

Tokei

Neatstovauju jokiam koncernui, esu tik studentas;) Ir gilinuosi į tokias temas..maisto priedai yra labai plati tema yra vyksta diskusijos ir seminarai tarp koncernų, mokslinkų , universitetų, priedų gamintojų…abejoju ar straipsnio autorius bent viename iš tokių seminarų yra buvęs..patariu tikrai dažniau skaityti etiketes, ir kuo mažiau bus maisto priedų, tuo galiojimo laikas bus trumpesnis, žaliavos geresnės, o kaina didesnė..kiekvienam pagal piniginę..patariu dar pasidomėti vaistus kuriuos geriate ir parfumerijos,kosmetikos ir higienos prekėm..juose daugiau chemijos ir cheminių medžiagų bei junginių, kurių poveikis toksiškesnis o kartais net nežinomas…

Tokei
Super nepagrįstas straipsnis…autoriui patariu pasdimomėti ką reiškai tavo „draudžiami“ maisto priedai..jie yra leistini, tik robotas jų kiekis maiste..Natrio monogliutamatas yra viena pagrindinių rytų maisto sudedamųjų dalių, ir tie žmogeliai ilgaamžiai ir mažiau ligoti nei vakarų žmonės..Kitas dalykas sakote ką užsiauginsite tas tas bus geriau, pagalvokite apie aplinkos taršą,rūgčius lietus, plius nemanau jog nuo jūsų daržęlių yra 1km atstumas iki automagistralių ir paprastų kelių, o kur dar galima mikrobilologinė tarša..aišku jūsų psirinkimas, tik faktas jog be maisto priedų maisto kainos būtų kosminės ir dešrų kaina kiltų nuo 10lt iki 40 ar 50lt.. o ptarimas jei rūpinatės ką valgote prikite maistą ant… Skaityti daugiau »
Laura

„auksciausia rusis“ tai dar nereiskia , kad taip yra istikruju….

Antzmogis

Kokiam koncernui tamsta atstovaujate?

Jaunelis

O dar kai kurie sako,kad nebus pasaulio pabaigos,tai gi patys ja ir sukursim su tokiu elgesiu.Ypac dideli pasibjaurejima kelia turtingos salys su mazesniais reikalavimais eksportui ir didesniais vidaus rinkai.

Di.

Zodziu nieko sveiko nera, isskyrus tai, ka pats savo ukyje uzsiaugintum…

senis:)

ka bevalgai viskas sudo skonio tik su e621 pagardinta:)