Projektas „Aldebaran“: pasaulio elito paslaptys (2 dalis)

aldebaras-projektasAnkstesnes projekto „Aldebaran“ dalis galite rasti paspaudus čia.
 
Iš kur kilo „Aldebarano“ projekto idėja

 

Modernus pasaulis negali egzistuoti be raketų mokslo. Pastarąjį šimtmetį žmonija pasidarė visiškai priklausoma nuo žemės palydovų. Jei jie visi iš karto būtų išjungti, visuomenę momentaliai apimtų chaosas. Be palydovų sutriktų tarpžemyniniai pokalbiai, orų pranešimai prapultų į nebūtį, laivų ir lėktuvų navigacinės sistemos, gynybinės sistemos būtų stipriai sutrikusios.

 

Žinoma žmonija neišnyktų, bet gyvenimas pasidarytų daugiau primityvus ir daug sunkesnis. Raketų mokslo nuopelnas yra milžiniškas. Kai kurie kritikai sako, kad vienintelė nauda iš Appolo programos buvo Teflonas naudojamas nepridegančiose keptuvėse (iš tikrųjų teflonas buvo atrastas 1950 metais (na žinoma 1947, 1950 – ar matote sąsajas? vert. pastaba), kaip tyrimo darbų rezultatas visiškai nesusijęs su raketų mokslu).

 

Sąrašas naujovių, kurios tiesiogiai ar netiesiogiai susiję su kosmine era yra įspūdingas: asmeniniai kompiuteriai, mobilūs telefonai, skaitmeninės kameros ir internetas – tai tik keletas iš to sąrašo. Kosminė era, kuri prasidėjo 1957 metais ir baigėsi 1980 taisiais , dabar yra mokyklų mokymo programose. Aš buvau palaimintas gimęs ankstyvaisiais Kosminio Amžiaus metais, kai optimistiškas „Galiu Padaryti“ šūkis atsispindėjo tikėjime ateitimi ir niekada manęs nepaiko.

 

Raketos variklio funkcija yra sukurti kontroliuojama sprogimą. Paprastai kalbant raketų varomoji galia sukuriama degimo kameroje tikslu sukurti aukšto slėgio dujas. Šios dujos tada išleidžiamos per tūtas žinomas kaip „Venturi“. Galiojant Niutono Trečiajam Dinamikos dėsniui- kiekvienai akcijai yra priešinga reakcija – suslėgtų dujų jėga, išsiveržianti per variklio tūtas, sudaro reaktyvinę jėga priešingoje nuo tūtų degimo kameros pusėje.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Tai jėga stumia raketą pirmyn. Raketų kuras susidaro iš pagrindinio kuro ir jo oksiduotojo. Pagrindiniai kurai gali būti – kieti, skysti ir hibridiniai (kombinuoti su skystu ir kietu). Kaip pavyzdžiui kietas kuras gali būti aliuminio milteliai ir kalio perchloridas (KCIO2) kaip oksiduotojas; skystas kuras gali būti kerosinas ir deguonis kaip oksiduotojas. Pagrindinis raketų variklių varomosios jėgos principas gali būti paprastas, bet gaminti raketas kurios butu saugios ir varikliai dirbtu kokybiškai, pastato reketu mokslą į vieną pirmaujančių modernios technologijos vietų.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Birželį 1997 metų, būnant Space Quest Foundation fonde, kuris yra savamokslių raketų statytojų draugija, mano įkurta prieš kelis metus, aš išradau naują raketų variklių kurą. Kuras – hibridas vadinamas ASPROP. Idėja sukurti specifinę kuro kompozicija kilo valgant Nestle Aero šokoladą. Kaip ne butu keista Nestle sutiko paremti finansiškai mano raketų mokslo tyrimus mainais į paviešinimą tada labai populiarų raketų paleidimą. 1997 Spalyje kaip tik 40 metu po Sputniko paleidimo aš paleidau pirma raketa Aero Space – 1 su eksperimentiniu kuru. Tai buvo vos kiek ilgesne nei metras raketa, tačiau paleidimas susilaukė labai didelio spaudos dėmesio dėl to fakto, kad tai buvo savamokslio projektas.

 

Kai kuriam laikui mano naujos kuro rūšies išradimas pritraukė ne mažą žiniasklaidos dėmesį nuo laikraščių iki žurnalų, radijo ir televizijos. Laida pavadinimu „Chocket Man“ per BBC mokslinę programą “Rytojaus Pasaulis“ iš tikrųjų buvo mano dviejų puslapių straipsnio žurnale New Scientist aptarimas. Buvo planuojama televizijos laida apie Space Quest Foundation ir aš buvau paklaustas žinomo leidėjo John Wiley & Sons parašyti knyga apie ankstyvą kosminių laivų istoriją.

 

Internetu, kuris tuo metu atrodė kiek primityvus lyginant su dabartiniu, aš gaudavau šimtus laiškų iš panašių kaip aš entuziastų iš visų pasaulio kampelių. Naudodamasis Nestle finansavimu aš įkūriau gerai įrengtą bazę Newkastle ant Tyne ir pasidariau pirmas Space Quest Foundation darbuotojas kuris dirbo 8-ių valandų darbo dieną draugijoje. Su nedidele mokslininkų grupe mes dirbom ant tokių sistemų, kaip navigacine sistema kuri naudoju GPS, paleidom mažą aukšto skridimo tyrimų raketą iš helio baliono.

 

Mes tai pat pastatėme Aero Space – 2 ir Aero Space – 3, kurios išsivystė i 3 metru raketą galinčią pakilti į 5 km aukštį. Vėliau Proctor & Gamble pasiūlė sponsoriavimą. 1999 aš pradėjau derybas sukurti Space- Quest centrą White House fermoje – populiarioje turistų lankomoje vietovėje atokiame kampelyje. Deja projektas nesiklojo taip kaip norėjosi.

 

Nors aš ir nežinojau, kai pasirašinėjau kontraktą su Nestle, kad jie yra žmonių ir gyvūnų teisių gynėjų taikinys. Per 1980 tuosius kompanija turėjo nuostatą dalinti vaikų pienelį mamoms besivystančiose šalyse. Nestle buvo apkaltinta dėl to, kad jie tai darė ne dėl labdaros, bet dėl to, kad padaryti mamas priklausomas nuo produkto. Prie to paties Nestle buvo apkaltinta dėl neskaidrių gyvulininkystes metodų fermose. To pasėkoje, kadangi buvo finansuojama Nestle, mano įsteigta Space-Quest Foundation buvo pripažinta kalta taip pat.

 

Todėl aš gaudavau aktyvistu gąsdinančiuosius laiškus. Plačioje pradžioje mano dėmesys buvo atitrauktas ir aš blandžiau gilintis į tai, ko aš visiškai nežinojau ir už ką nebuvau atsakingas. Tačiau vėliau, kai pradėjo aiškėti priekaištai kaltinantys Nestle, aš nusprendžiau nuo kompanijos nutolti, kas turėjo neigiamų pasekmių. Mano finansavimas nutrūko ir man reikėjo greitai ieškoti kitų sponsorių. Pavyko surinkti tik mažas sumas ko apsekoje aš turėjau sumažinti Space-Quest Foundation iki minimumo ir 2000 vasarą pilnos darbo dienos tame fonde daugiau niekas nedirbo.

 

Man reikėjo rasti fondo finansavimo šaltinį. Paskutiniuosius 3 metus aš turėjau ir pakilimu ir nusileidimų. Tuo pačiu metu aš žymėjau kai kuriuos kontūrus tai knygai kurios prašė leidėjas John Wiley & Sons. Aš nusprendžiau parašyti knygą ir gal pabandyti padaryti rašytojo karjerą.

 

Naudodamas pavadinimą „Pioniers of the spaceflight“ aš pradėjau nagrinėti gyvenimus žmonių, kurie praplėtė pažinimo ribas, beveik pralaužė iniciatyvą milžiniškai industrijai. Žmonės, pagal kurių milžiniškas pastangas bus ir yra sprendžiami tautų galia ir prestižas. Pats pirmasis Konstantinas Cialkovskis – rusu fizikas, kuris padėjo pagrindus raketų mokslui ir technologijai dar 1890. Tada tylus amerikiečių inžinierius vardu Robertas Goddardas įgyvendino Cialkovskio idėjas praktikoje ir pirmą kartą paleido skysto kuro varomą raketą 1926 metais. Raketinis mokslas subrendo dviejų žymių kosmines eros mokslininkų rankose varžantis tarpusavyje.

 

Vienas jų – Sergejus Koroliovas – legendinis rusų vedantysis konstruktorius, kuris sukūrė raketą pakėlusią į kosmosą pirmą žemės palydovą 1957 m., paleido pirmą zondą į Menulį 1959 m. ir išleido pirmą žmogų į kosmosą 1961 m.. Kitas buvo Werner von Broun – vokiečių genijus, kuris sukūrė V 2 raketini ginklą naciams, tada Saturną 5 – raketa kuri atnešė amerikiečių kosmonautus į Menulį 1969 m.. Kartu su šiais raketinio meno gigantais dirbo grupė žmonių kurių vardai nebuvo įrašyti į storiją, tačiau jie vaidino ne mažą vaidmenį raketų moksle.

 

Vienas jų buvo prancūzas Max Valier – karizmatinis publicistas – pirmas žmogus kuris buvo užmuštas skysto raketų kuro. Arba Verman Oberth – rumunų inžinierius, kuris parašė pirmą populiarią knygą apie raketų mokslą. Dar vienas – daktaras Willy Ley – tylus vokiečių akademikas, kuris 1927 m Berlyne įkūrė pirma pasaulyje draugiją kosminių laivų tyrinėjimui. Willy Ley pabėgo iš nacistinės Vokietijos dar 1935 m. ir nuvyko į Ameriką.

 

Nors jis buvo ne profesionalus inžinierius, dr. Willy Ley buvo milžiniškas raketų mokslo rėmėjas. Po antro pasauliniu karo Willy Ley parašė daug knygų ir straipsnių, skaitė paskaitas, pasirodė televizijoje skatindamas Amerikos tautą siusti palydovus, o vėliau ir žmones į žemės orbitą, tikslu vėliau išsiusti žmogų į Menuli. Praėjus kelioms savaitėms po jo mirties Amerika įvykdė tą uždavinį.

 

Tai įvyko būtent tada, kai aš nagrinėjau ir rinkau medžiagą apie Willy Ley. Aš atradau informaciją, kuri vėliau pakeitė visą mano gyvenimą. Informacija buvo straipsnyje, kuris pasirodė Gegužę 1947 metais Astounding Science Fiction žurnale – Nacilando pseudomokslas.

 

Projektas „Aldebaran“: pasaulio elito paslaptys (3 dalis)

 

Vertė: Šaulys

Rekomenduojami video:


2500
7 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Šaulys

Neturiu ką beatsakyti. Vertimas vyksta keliais etapais. Verčiu kas parašyta, po to koreguoju ir stengiuosi perteikti pagrindinę mintį. Lietuvių kalbos žodynas ir korekcija atrodo nurodo… bent jau daugelį klaidų. However. As nesu žurnalistas, lituanistas -kalbininkas. As inžinierius pagal profesiją. Mokslu baigiau kiek daugiau nei 8 klases. :-) , Del to Kritikai raudonuoti tikrai nereikės. Man straipsnio techninė dalis matomai labiau. Tačiau noriu pasakyti, kad skiriu gramatikai ne mažai laiko. Jei kas norite prisijungti pakoreguoti, prašome. Todel aš atsiprašau visų kam gėda skaityti ir siūlau skaityti ką kita. Na, jeigu geda. Medziagos tinklapyje pilna. Noriu prideti mano seniems draugams Zenon ir… Skaityti daugiau »

Svetimmokslis

>> paleidimas susilaukė labai didelio spaudos dėmesio dėl to fakto, kad tai buvo savamokslio projektas.

Mano nuomone visi yra “savamoksliai”.. Neteko sutikti nei vieno “svetimmokslio”..

zenon

Šauly projektas apiemistika žlugo-kur galima paskaityt paskutinius Roswell’o technologijos. Tyrimų užrašai straipsnius?Ačiū

Vincas

Kodėl žlugo projektas apiemistiką?

Laima

Sveikas sugrįžęs, Šauly :) o tiems, kas kritikuoja tavo darbus norėčiau paprašyti, kad įdėtų savo tobulai išverstų straipsnių ar kūrinių publikacijas. Įvertinsim!

Kritika

Na, jeigu jau versti tekstą, tai bent perskaityti porą kartų perrašęs ir ištaisyti netikslumus. Atrodo, lyg google vertėjas ir aštuntos klasės žinios buvo pasitelktos šiam “šedevrui” pagaminti. Gėda net skaityt.

sss

Straipsnis tai įdomus bet straipsnio autoriui neprošal būtų pasimokyti lietuvių kalbos. Nes klaidų vos ne kas antrame sakinyje.

Vaidas

kerosinas :) jei verčiate, tai gal iki galo.
akcija ir reakcija – lietuviškai yra veiksmas ir atoveiksmis

Anonimas

Idomu, idomu. Lauksiu 3 dalies

Taip pat skaitykite