Top 10 atsitiktinių išradimų

saccharin-hands-324x20510. Sacharinas

 

Sacharinas, saldiklis, kuris buvo išrastas, kai chemikas Constantin Fahlberg nenusiplovė savo rankų po darbo dienos įstaigoje.

 

1879 metais Fahlberg bandė sugalvoti naujų ir įdomių būdų panaudoti akmens anglies dervas. Po darbo dienos jis grįžo namo ir staiga nutiko kažkas keisto. Jis pastebėjo, kad maistas, kurį jis valgė buvo neįprastai saldus. Fahlberg paklausė žmonos ar ji nepadarė su maistu kažko neįprasto, bet jos atsakymas buvo neigiamas. Pagaminto maisto skonis jai nesukėlė nuostabos. Fahlberg suprato, kad šis skonis atsirado dėl jo nenuplautų rankų.

 

Kitą dieną jis grįžo atgal į laboratoriją ir pradėjo degustuoti savo darbo vietą, kol galiausiai rado tą patį neįprastai saldų skonį.

 

9. Protingos dulkės

 

Daugumai žmonių būtų gana apmaudu, jei jų namų darbai susprogtų į mažyčių gabalėlių krūvelę. Tačiau tik ne studentei Jamie Link. Kai Link atlikinėjo savo doktorinį darbą iš chemijos Kalifornijos Universitete, San Diege, viena silicio skiedra, su kuria ji dirbo, sprogo. Vėliau ji atrado, kad šios mažytės dalelės veikia kaip jutikliai.

 

Šios “protingos dulkės” pelnė jai prizą universitetų išradėjų konkurse 2003 metais. Šie smulkūs jutikliai taip pat gali būti naudojami stebėti geriamojo ar jūros vandens švarumą, aptikti pavojingas chemines ar biologines medžiagas ore, ar net nustatyti ir sunaikinti vėžines ląsteles kūne.

 

8. Kola

 

Yra gana daug istorijų apie atsitiktinai išrastą maistą: bulvių traškučiai buvo išrasti, kai virėjas George Crum bandė nuraminti išrankius klientus, kurie atsiųsdavo į virtuvę atgal nusibodusius bulvių šiaudelius; ledinukas ant pagaliuko buvo išrastas, kai Frank Epperson paliko gėrimą lauke šaltą naktį; na, o ledai vaflio kūgio formoje buvo išrasti 1904 metais pasaulinėje parodoje St. Louis’e.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Tačiau ne visi išrasti maisto produktai turėjo tiek pasisekimo, kaip kola.

 

Atlantos vaistininkas John Pemberton bandė sukurti vaistą nuo galvos skausmo. Jis sumaišė keletą ingredientų kartu – ir neklauskite kokių, nes šis receptas dar ir dabar yra paslaptis. Prireikė tik aštuonerių metų parduoti šį gėrimą kaip vaistą, kol jis tapo tiek populiarus jį parduoti buteliuose.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

7. Teflonas

 

Po visos žalos, kurią padarė ozono sluoksniui freonai, chlorofluormetanai, dabar jie yra labai nepageidaujami. Tačiau kad ir kokie jie žalingi bebūtų 1930 metais tai buvo išties naujas mokslo atradimas. Jaunasis chemikas Roy Plunkett dirbo norėdamas išrasti naują chlorofluormetano rūšį.

 

Pagal jo teoriją, gaunant mišinį, pavadinimu TFE, kuris reaguoja su druskos rūgštimi, gausis šaldymo medžiaga, kurios chemikas ir tikėjosi. Taigi, pradėti savo eksperimentą Plunkett gavo TFE dujų, jas atšaldė ir suspaudė kanistruose, jis buvo pasiruošęs kol jas galės panaudoti. Kai atėjo laikas atidaryti konteinerį ir įdėti TFE kartu su druskos rūgštimi, kad galėtų šios medžiagos sureaguoti, kanistrai su TFE dujomis buvo tušti. Dujos dingo. Nusivylęs ir piktas Plunkett paėme kanistrą ir pakratė jį. Iškrito keletą smulkių baltų dribsnių. Jis buvo suintriguotas pamatęs šiuos dribsnius ir juos perdavė kitiems mokslininkams tolimesniems tyrimams.

 

6. Kaučiukas

 

Charles Goodyear praleido dešimtmetį, norėdamas rasti būdą lengviau dirbti su guma, kuri būtu atspari tiek karščiui tiek šalčiui, tačiau jam nesisekė. Vieną dieną jis išpylė gumos mišinį, sulfanilamido ir švino ant karštos viryklės. Karštyje mišinys apdegė, tačiau tai mišinio nesunaikino. Goodyear suprato, kad šio nelaimingo atsitikimo metu mišinys tapo sukietėjusiu, tačiau ganėtinai naudingu. Pagaliau tai buvo didelis atradimas, kurio jis taip laukė. Jo vulkanizuotas kaučiukas plačiai naudojamas padangų, batų, ledo ritulio ritulių gamybai.

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Deividas

tai kaip parasyta tik 5 isradimai nuo 10 iki 6 toliau nieko

Gintaras

taigi tesinys yra puslapyje

Deividas

Dekui jau radau
:D

eGzpertas

anekdota prisiminiau. koks panasumas tarp 365 panaudotu prezervatyvu ir visiskai nuliovu padangu? atsakymas: it was a goodyear!

Taip pat skaitykite