Naujųjų išvakarėse Saulė padovanos Šiaurės pašvaistę

siaures-pasvaiste1Panašu, kad įspūdingų reginių danguje netikėtai išvysime dar prieš naujametinius fejerverkus, rašo technologijų portalas technologijos.lt.

 

Heliofizikai informuoja, kad Saulėje įvyko gama spindulių žybsnis ir plazmos pliūpsnis, todėl netrukus suintensyvės geomagnetinė audra, o naktį iš gruodžio 30 į 31-ąją šiaurinio pusrutulio danguje turėtų pasirodyti aurora borealis – šiaurinės pašvaistės. Beje, o ir orai pastarosiomis dienomis lyg užsakyti: naktys – giedros ir pavydėtinai žvaigždėtos.

 

Geomagnetinė audra jau prasidėjus, o šiandienai (gruodžio 30 d.) numatomas jos pikas, kuris, kaip rodo K-index reikšmių statistika, kol kas dar nebuvo pasiektas (kol kas K indeksas neviršijo 2, o audra galinga laikoma nuo 4).

 

zybsnis-sauleje

 

NOAA prognozuoja stiprų G3 kategorijos geomagnetinį štormą, o apskritai geomagnetinės audros pagal galingumą skirstomos į 5 kategorijas – nuo G1 (silpnos audros) iki G5 (galingo geomagnetinio “uragano”). G3 atveju neretai šiaurinės pašvaistės matomos ir Lietuvos geografinėje platumoje. O štai jei geomagnetinė audra įsisiautėja iki G4 kategorijos, aurora borealis spektakliais grožisi net ir Kalifornijos gyventojai.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Didelės energijos magnetinių dalelių intensyvų srautą beveik tiesiai į Žemę pirmadienį (gruodžio 28 d.) paleido vidutiniškai stiprus M1,8 kategorijos gama spindulių žybsnis ir jį lydėjęs plazmos išsiveržimas. Saulės plazma Žemės magnetosferą turėtų pasiekti šįvakar. Didžiausia šiaurės pašvaistės spektaklio tikimybė – nuo 17:00 iki 23:00 val. Lietuvos laiku.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Taigi, šįvakar – ideali proga pasidairyti šiaurinių pašvaisčių, juolab, kad dangus turėtų būti visiškai giedras, o mėnulis tekės vėlokai – 22:12 val.

 

Geomagnetiniai neramumai gali tęstis ir gruodžio 31-ąją. Tiesa, Naujųjų metų naktį geomagnetinė audra turėtų būti nebe tokia stipri.

 

 

Rekomenduojami video:


2500
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Jurgita

Vis žvalgomės, bet nieko neįprasto. Parašykit, jei kas pastebėsit. Ačiū.Geros nakties! :)

Tikras Lietuvis

Jurgita nieks tau nerašys ir nepranešinės nieko tau blt nereikia matyt šudo guzo tau! Sėdėk kambary nevykėke. Dar čia mataigi užsimanė kažka žvalgyt ir valink iš čia. :D

dz

kiek girdejau per radija sake aplink moletus geriausiai matysis.

as

is kurios puses ziureti?

2as

Jei sugebėsit tai iš saulės pusės :)

mažyle

idomu, kitose šalyse matysis?

Taip pat skaitykite