Mokslininkai atskleidė, kaip turėti aštresnį protą – šį gėrimą verta gerti dažniau


Sniegas už lango, ugnis židinyje, juokingai linksmas filmas ekrane ir kakavos puodelis rankoje – taip dabar vakarus leis ne viena šeima. Kiečiausias jūsų pažįstamas vyras tikriausiai vakare susisuka į elniais ir snaigėmis dekoruotą antklodę ir geria kakavą. Nes kodėl ne? Kaip rodo naujas Birmingemo universiteto tyrimas, kakava gali padėti jūsų smegenims.

 

Aišku, viskas priklauso nuo to, kas tame gėrime yra. Cukrus žmogui tikrai nepadeda. Tačiau pagrindinis to karšto gėrimo ingredientas – kakava – gali pagerinti jūsų proto aštrumą. Į šį tyrimą mokslininkai įtraukė 18 sveikų 18-40 metų amžiaus vyrų. Iš pradžių mokslininkai matavo jų smegenų kraujotakos efektyvumą, pasitelkę hiperkapnijos ir spektroskopijos metodą. Tuomet tyrimo dalyviai gėrė kakavą ir testas buvo pakartotas. Kakavą teko gerti du kartus, vienas gėrimas buvo papildomai prisotintas flavanoliais. Jiems taip pat teko atlikti bandymus, kurie turėjo išryškinti jų protines galimybes.

 

Skamba sudėtingai? Na, taip jau atrodo moksliniai metodai. Tyrimo dalyviai iš pradžių kvėpavo oru, kuriame anglies dvideginio kiekis 100 kartų viršijo įprastą. Tai sukelia hiperkapniją – anglies dvideginio koncentracijos kraujyje padidėjimą. Kūnas į tai reaguoja pasitelkęs kelis triukus, kurie padeda smegenyse padidinti deguonies kiekį – mokslininkai tai matavo pasitelkę spektroskopiją.

 

Tuomet tyrimo dalyviai gėrė kakavą – gėrimą, kuriame yra daug flavanolių. Tai – kakavos pupelėse, vynuogėse, obuoliuose, arbatoje ir uogose aptinkama medžiaga, kuri yra naudinga širdies ir kraujagyslių sistemai. Iki šiol flavanolių nauda smegenims nebuvo išsamiai aprašyta ir įrodyta, tačiau protinės galimybės bent iš dalies tikrai yra susijusios ir su smegenų kraujotaka. Taigi, šio tyrimo rezultatai nebuvo labai stebinantys.

 

O rezultatai buvo tokie – flavanoliais papildomai prisodrinta kakava padėjo tyrimo dalyviams greičiau reaguoti į hiperkapniją. Tai yra, deguonies koncentracija jų smegenyse pakilo visa minute anksčiau nei tų, kurie gėrė paprastą kakavą. Be to, tas flavanoliais pagardintas (iš tikrųjų, skoninių savybių jis nepakeitė) gėrimas leido tyrimo dalyviams 11 % greičiau išspręsti proto aštrumą matuojančius testus.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Kakava ir taip turi flavanolių – papildomai jų pridėti tikrai nereikia. Be to, jei nemėgstate šio gėrimo, galite rinktis įvairius vaisius. Flavanoliai padeda sumažinti kraujo spaudimą, gerina širdies sveikatą ir, panašu, protinę veiklą.

 

Šaltinis: http://technologijos.lt/

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite