H.Fordas įvedė 8 valandų darbo dieną, bet ne dėl to, kad rūpinosi darbuotojų gerove

Nuotr. iš „Wikipedia“/Henry Fordas

Daugelis žmonių šiais laikais dirba po 8 valandas per dieną, 40 valandų per savaitę. Dar XIX amžiaus pabaigoje daugelis gamyklų darbuotojų dirbdavo po 100 valandų per savaitę. 1926 metais „Ford“ tapo pirmąja didele kompanija, įvedusia 8 valandų darbo dieną.

 

Henry Fordas suvokė, kad darbuotojai dėl to geriau jausis, tačiau šį sprendimą priėmė vedamas ne geros valios. H.Fordas buvo įžvalgus ir talentingas verslininkas. Nors jis suvokė, kad darbuotojai geriau dirbs, jei dirbs mažiau, imti pavyzdžio nebuvo iš ko. Juolab, kad sutrumpindamas darbo dieną jis nesistengė pakelti produktyvumo – jis stengėsi pagerinti pardavimus.

 

1926 metais interviu žurnalui „World’s Work“ H.Fordas sakė: „Poilsis yra nepakeičiamas augančios vartojimo rinkos ingredientas, nes dirbantiems žmonėms reikia pakankamai laisvo laiko, kad jie galėtų naudoti įvairius produktus, įskaitant ir automobilius.“ H.Fordas tai suvokė labai anksti. 1914 metais, kai augo nedarbas ir mažėjo atlyginimai, jis atlygį savo gamykloje pakėlė dvigubai. Pagerėjo produktyvumas, žmonės jautėsi geriau ir dėjo daugiau pastangų bandydami kilti karjeros laiptais.

 

Nors H.Fordui rūpėjo būti mėgiamam ir gerbiamam, šiuos sprendimus jis priimdavo vedamas ekonominių išskaičiavimų. Jis tikėjo, kad daugiau laisvo laiko turintys darbuotojai išleis daugiau pinigų, ypač tokioms prekėms kaip automobiliai. 1926 metų rugsėjo 25 dieną H.Fordas įvedė 40 valandų darbo savaitę gamyklos darbuotojams.

 

Greitai šis principas buvo pritaikytas ir biuro darbuotojams. H.Fordas suvokė, kad eina nepramintu taku, tačiau tikėjosi, kad jo pavyzdžiu paseks ir kitos gamyklos. Kuo daugiau laisvo laiko turės darbininkai, tuo daugiau prekių jie pirks. 1938 metais Jungtinių Valstijų Kongresas nustatė 44 valandų darbo savaitę, o po poros metų ji buvo sumažinta iki 40 valandų. Greitai tai tapo pasauliniu standartu, nors šiais laikais jau svarstoma darbo dieną dar labiau trumpinti.

 

Šaltinis: www.15min.lt

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
paprika [aitrioji]

tai, kad ”siais laikais” ir statybose ir zemes ukyje ir net fabrikuose dirba po 10, o ir po 12 valandu……. tos 8 valandos tik istaigose kur popieriu gadina- spausdina susnis visokiu dokumentu, siuntineja zmogu rankiot visokiu pazymu is vieno kabineto i kita [ir tai kompjuteriu amziuje!!]

CNN

BUTENT, pritariu 100%

Taip pat skaitykite