Skamba šiurpokai, bet tai labai naudinga: rusiški robotai jau pasiekė tokį lygį, kad gali kosėti, klykti, kraujuoti, šlapintis ir net „patirti“ traukulius (Video)


Medicininiai mokymai darosi vis realistiškesni ir realistiškesni. Štai viena Rusijos kompanija medicinos studentams sukūrė robotus, kurie ne tik panašūs į žmones, bet ir elgiasi labai jau panašiai – tam, kad būsimi medikai galėtų pasitreniruoti įvairiose situacijose.

Kazanėje gaminami robotai gali kosėti, klykti, kraujuoti, šlapintis ir net „patirti“ traukulius. Kompanija, kurianti šiuos treniruoklius, teigia siekianti „aukščiausio realistiškumo laipsnio“. Teigiama, kad šie robotai tinkami mokytis apie viską – pradedant piršto įsipjovimu ir baigiant širdies smūgiu. Robotus pagal Skolkovo Inovacijų centro užsakymą kuria kompanija „Eidos Medicine“.

Pagrindinis robotų tikslas – sukurti įtikinamą aplinką, kurioje medicinos studentai galėtų praktikuotis ir tokias sudėtingas veiklas, kaip gaivinimą ar intensyviąją priežiūrą. Robotai sukurti taip, kad atrodytų kaip 40-50 metų žmonės, sveriantys 70 kg, o jų ūgis – 183 cm.

Jie gali mirksėti, emuliuoti įvairių skysčių išskyrimą (kaip kraujavimą, šlapinimąsi ir verkimą), o sąnariai taip pat sukurti pagal žmogiškąjį pavyzdį.

Ypatingo detalumo pasiekta ir sukuriant pulsą, kurį galima pajusti 12-oje roboto kūno vietų. Be to, roboto lūpos ir pirštai gali mėlynuoti, ir kūrinys gali imituoti įvairių tipų traukulius. Su šiais robotais galima treniruotis reanimacijos procedūrą, defibriliatoriaus naudojimą ir intubaciją. Taip pat – ir nemalonias procedūras, kaip kad šlapimo pūslės kateterizaciją ar injekcijas. Kai robotai, vadinami „ENSIM RAN“ simuliuoja plaučių problemas, jie gali dusti, kosėti ir net apalpti.

Robotas – berniukas
Žinoma, tokius robotus kuria ne tik rusai. Štai JAV kompanija „Gaumard Scientific“ yra sukūrusi robotą-berniuką HAL, skirtą pediatrijos mokymams. Penkiametį vaiką imituojantis robotas gali atsakyti į tam tikrus klausimus, akimis sekti pirštą, kraujuoti ir taip pat patirti konvulsijas, jis taip pat turi pulsą.

Tai – toli gražu ne pirmasis kompanijos kūrinys, „Gaumard“ yra pirmoji pasaulyje kompanija, sukūrusi ir medicinos mokykloms pristačiusi pirmąjį pasaulyje sintetinį žmogaus skeletą. Tik žinoma, nuo tų laikų kompanijos kūriniai jau gerokai patobulėjo – naujausias jos kūrinys gali emuliuoti daugybę medicininių problemų, verkti ir net šauktis mamos. HAL gali emuliuoti širdies sustojimą, anafilaktinį šoką, robotu taip pat galimo mokytis cukraus, deguonies ir anglies dioksido kiekio kraujyje tyrimus.

Robotas HAL – video siužete



Kai HALui pašviečiama į akis, jo vyzdžiai susitraukia. Robotu taip pat galima treniruotis įvairios medicininės technikos naudojimą – širdies defibriliaciją ir pan. Reklaminiame filmuke matyti, kaip daktaras klausia, kiek stipriai jam skauda galvą, ir robotas-berniukas atsako: „aštuoniais balais“. Kai robotas „nemiega“, jis gali būti net kelių emocinių būsenų: viskam abejingas, piktas, nustebintas, pašaipus ar sunerimęs.

„Gaumard“ tinklalapyje galima rasti ir kokių robotų – pavyzdžiui, imituojantį kūdikį ar šiurpinančiai realistišką gimdančią ginoidę (moteriškos lyties robotę).

Šaltinis: Technologijos.lt ir Lrytas.lt

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Rekomenduojami video:


2500
6 Comment threads
26 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Hmmm

Rusiskos pagirios ir tiek.

Minde

Ar cia ne kiulemaja is Radio sou?

Toks ispudis

Kad jam kas tai bezdejo i veida

Ispezeliai

Jaralasas

trollolol

Pradejom nuo rusu, baigem javainiu vistiek geresnis. Kvepia delfiu

CNN

Eik politikuot i savo delfi vatnike

trollolol

Niuhai ozio barzdotus konkolus tai ir niuhink toliau nesireiskes cia sausaini

Vatinei slepetei

Niuhinti tu gali malakasose, savo konkolus. Sudlesys vatnikas aiskins dar

trollolol

Ozio garbintojau, pasitiesk laikrastuka ir sesk ant puoduko. Kad pampersu nereiktu pirkti kiekviena karta, kai tave rusai puola muahahahahahahahahaha

Vatinei slepetei

MAlakasose, laikrastuka pasitiesti,silke ivinioti tai vatufkiu mada. Manes rusai nepuola, bet faktas, kad oziai tai tikrai tave puola. Ar tik ne tavo nuotrauka ir ideta straipsnyje. Tada viskas aisku su tavim

trollolol

Vel pliupsnis ozio myzalo is delfio fano. Siandien jau pasimeldei savo stabukui muahahahahahaha

Troliui pimperdukui

Ir vel su savo ozio myzalu, matyt tikrai prigeres jo iki soties, spjauk is burnos ta myzala, nes paranoja prasidejo. Stabukui? Rimciau nieko nesugalvojai?

trollolol

Sesk ant puoduko, vel pasileido pigios bulkos tau matau muahahahahaha

Troliui pimperdukui

Malakasosas osia. Matomai turi problemu su puoduku ir myzalais.

trollolol

Vaikutis, laikrastuka dar pasitiesk, galesi snargliuotais pirstais piest ozi muahahahahahahahahha

Troliui pimperdukui

Sudlesiuk, tu sudlesiuk. Matosi, kad nelabai tau su oziais sekasi, trauma patyrei?

trollolol

Matosi nelabai ka rodo tau per daugiaaukscio langa, panorama jau praziurejai koncervu valgytojau muahahahahahahahaha

tololistui pedikaras

Faktas rusui kad čiulpi kad geriau gyventum urode tu prisišikęs ko dar čia atrašinėji supistas jobabe. Sakyk jur gyveni apšiksiu galva.

pedikarastui troll

Faktas rusui kad čiulpi kad geriau gyventum urode tu prisišikęs ko dar čia atrašinėji supistas jobane. Sakyk jur gyveni apšiksiu galva. Mėšlinas ubagas

trollolol

Muahahahhahaha kaip pasmirdo nuo taves kirmeliuotais koncervais. Apsivarei tiesiai i savo botus. Kaip po tvarteli dabar vaiksciosi kloune?

Apke

Eik mamytei pasiskust valakta.

trollolol

Muahahahahahahahahahahaha valakta tu valakta. Veilokas

1010011011

Ziuriu tema viena, o komentarai neytema ir viena bezdzione labai nervuota smarkiai reiskiasi :D

trollolol

O kas tavo baudziauninko nuomones klausia ryzas?

1010011011

as ir neklaustas moku rasit homunkule. esi brolio ir sesers vaisius, tai uzuojauta ♥ :D

trollolol

Kaip ryzas taip is burnos smirda tik prasiziojus. Valink i delfi savo neidomia ir niekueno klausta nuomone skleist. Muahahahahhaha

Oh yee

Laido riteris, o relybei sudziuves susna sedintis prie kompo isvarvejusiom akim muhahahah

trollolol

Nu… tik pries ta riteri atsiklaupes nesenai desra buciavai, ka tu i tai, siukslele? Muahahahahhaha

Oh yee

Savo fantazijas pasilaikyk sau ir savo draugams, ka jus veikiat jusu reikalas autiste muhaha

trollolol

Kokia mano fantazija, pats skelbimuose pasiskelbes, kad desras megsti niuhint veiloke muahahahahhaha

Oh yee

Kaip sakoma homunkule, maziau po tokius skelbimus vaiksciok, nes tave neigiamai veikia :D :D :DDDDDDDD

Erorr

Kaip po naviciok duju

Taip pat skaitykite