Milžiniškas žingsnis biologijoje: mokslininkai arba išsiaiškino kaip Žemėje atsirado pirmoji gyvybė, arba išrado visiškai naują RNR savęs kopijavimo metodą


Jei netikite kosminės panspermijos teorija, teigiančia, kad pirmąsias gyvybės formas į Žemę atnešė užklydęs asteroidas ar panašiai, tada belieka vienintelis rimtas mokslinis paaiškinimas: vadinamoji cheminių elementų „pirmykštė sriuba“ (angl. primordial soup).

RNR (ribonukleorūgštis) – tai panašus darinys kaip DNR (deoksiribonukleorūgštis), tik paprastesnis, susidedantis iš vienintelės gijos. Vis dėlto, ji gali išsiskleisti į erdvines figūras ir sukurti chemines reakcijas – tačiau išsiskleidusi negali replikuotis, t. y. kurti savo pačios kopijas. O neišsiskleidusi RNR nėra veiksminga.

RNR atrodo kaip pirmas logiškas žingsnis į gyvybę, po kurios atsirado sudėtingesnės formos, bet jos nesugebėjimas replikuotis (pasidauginti, nusikopijuoti) biologams, tyrinėjantiems gyvybės evoliuciją, buvo tikra aklavietė. Iki šiol.

Kai RNR gija išsiskleidžia į trimatę figūrą, ji gali sukurti enzimą, vadinamą ribozinu. Enzimai – tai cheminių reakcijų katalizatoriai (sukėlėjai, greitintojai), ir didžioji molekulinės biologijos užduotis buvo ribozino, galinčio sukelti išskleistos RNR kopijavimą, paieška.

Įprastas būdas atlikti tokį savęs kopijavimą yra cheminių bazių – adenino, guanino ir kitų – įterpimas į RNR giją po vieną paeiliui. Bet mokslininkai iš Medicininių tyrimų tarybos (MRC) Molekulinės biologijos laboratorijos sukūrė naują ribozino tipą, kuris gali įterpti tris chemines bazes vienu metu. Ir tai leidžia RNR kurti seniai lauktas trimates savęs kopijas, taip sukuriant modelį, kaip Žemėje prasidėjo gyvybė.

Yra tik viena problemėlė: jokia šiais laikais egzistuojanti gyvybės forma tokiu būdu nesidaugina. Tad visa tai reiškia, kad arba žmonės išrado visiškai naują RNR savęs kopijavimo metodą, arba kad šis RNR replikavimosi būdas per visus tuos milijardus metų tiesiog pražuvo, arba kad egzistuoja dar koks kitas RNR savęs kopijavimo būdas, leidęs RNR iš gijos tapti rudimentinės gyvybės formomis, o šiuo atveju mokslininkai tik surado alternatyvų to būdą.

Bet kuriuo atveju, tai yra milžiniškas žingsnis biologijoje, biotechnologijose ir medicinoje.

„Tai yra tiesiog nuostabus pavyzdys tyrimo, atskleidusio svarbias įžvalgas apie tai, kaip iš „pirmykštės sriubos“ viralo prieš 3,7 milijardo metų galėjo iškilti pirmosios gyvybės formos, – teigia vienas su projektu susijęs mokslininkas, dr. Nathanas Richardsonas. – Tai ne tik rezultatai, nuostabūs savaime, bet ir minimalių poreikių RNR replikacijai suvokimas – kas leidžia suprasti, kaip tuo galima manipuliuoti, taip kuriant naujas strategijas kovai su žmogiškosiomis ligomis“.

Parengta pagal outerplaces.com ir technologijos.lt

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite