Kaip pasaulį mato žmonės su psichinėmis ligomis?

mental-ilnessĮsivaizduokite, kad galite jausti viską, ką jaučia kitas žmogus – jo patiriamą malonumą ar skausmą. Arba šimtu procentų tikite, jog esate miręs, nepriklausomai nuo visų įrodymų, kad taip nėra. Tai – tik kelių smegenų sutrikimų simptomai, nuo kurių kentėjo nedidelė dalis pasaulio žmonių.

 

Klasikinėje Oliverio Sackso knygoje „The Man Who Mistook His Wife for a Hat“ („Vyras, kuris savo žmoną palaikė skrybėle“) aprašyti keli keisčiausi smegenų sutrikimai, tačiau tai tėra tik ledkalnio viršūnė.

 

Businessinsider.com pateikia keletą neįprasčiausių smegenų sutrikimų.

 

Cotardo sindromas: žmonės tiki, jog yra mirę

 

Ponas „B“ buvo 65 metų karjerą baigęs mokytojas, kurio šeimos istorijoje nebuvo jokių psichinių ligų, kai jis staiga ėmė jaustis liūdnas, nebejautė džiaugsmo, ėmė mažiau valgyti ir miegoti, taip pat išsivystė jo menkavertiškumo jausmas.

 

Vyrą ėmė kankinti iliuzijos, kad jo organai nustojo funkcionuoti ir kad jo namas tuojau sugrius. Kartą pamėginęs nusižudyti, jis ėmė galvoti, kad yra miręs.

 

Šis žmogus kentėjo nuo Cotardo sindromo, kuris pasireiškia tuo, kad ligonis mano esąs miręs. Be to, daugiau nei pusė Susirgusių Cotardo sindromu mano, kad yra nemirtingi.

 

Liga gydoma antidepresantais ar elektrokonvulsijos terapija.

 

Prosopagnozija: kai kurie žmonės negali prisiminti kitų žmonių veidų

 

Rašytojas ir neurologas Oliveris Sacksas smulkiai pasakoja istoriją apie žmogų, kuris sumaišė savo žmoną su skrybėle. Jis sirgo liga, kuri pasireiškė tuo, kad žmogus negalėjo atpažinti kitų žmonių veidų. Liga žinoma kaip prosopagnozija arba aklumas veidams (O.Sackas turi nežymų šios versijos sindromų).

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Priklausomai nuo to, kiek sunkus ligos atvejis, žmogui gali būti sunku atpažinti tik pažįstamus veidus, jis gali neskirti nepažįstamųjų veidų, o kartais gali būti sunku atskirti veidą nuo kito objekto. Kai kurie turintys šią ligą negali atskirti nė savo pačių veido. Šią būklę gali sukelti priepuolis, tačiau dalis žmonių su ja gimsta.

 

Veidrodinė jutiklinė sinestezija: žmonės jaučia tai, ką jaučia kiti

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Kartą NPR laidoje „Invisibilia“ savo tapatybės nepanorusi atskleisti moteris pasakojo, kad kai ji regėdavo apsikabinančius žmones, jautėsi taip, tarsi ją kažkas apkabintų. Kai kiti jautė skausmą, moteris skausmą jautė toje pačioje kūno vietoje, kaip ir kiti. Ir ji sakė negalinti žiūrėti, kaip žmonės valgo, nes jautėsi taip, tarsi jai į burną būtų kišamas maistas.

 

Moteris serga reta liga – veidrodine jutikline sinestezija. Šia liga sergantys žmonės gali fiziškai jausti tai, ką jaučia aplinkiniai. Moteris gimė turėdama tokių „įgūdžių“, o kiti šia liga susirgo po priepuolių ar galūnių amputacijos.

 

Pirmasis ligos atvejis užfiksuotas 2005 m., po to buvo užfiksuoti vos keli atvejai.

 

Capgraso iliuzija: sergantys mano, kad jų mylimas žmogus buvo pakeistas apsišaukėliu

 

Pagimdžiusi kūdikį 36 metų amžiaus moteris ėmė tikėti, kad jos vaikas ir kiti artimi žmonės buvo pakeisti apsimetėliais. Per penkerius gydymo metus visos medikų pastangos buvo nesėkmingos.

 

Galiausiai moteriai buvo atlikta elektrokonvulsijos terapija (elektra stimuliuojamos smegenys, kad būtų sukeltas šokas) ir jos simptomai pranyko.

 

Moteris sirgo Capgraso iliuzija arba Capgraso sindromu, kai manoma, kad ligonio mylimuosius pakeitė apsimetėliai, robotai arba ateiviai.

 

Paprastai tokia būklė ištinka tuos, kurie serga paranojine šizofrenija, tačiau taip pat gali atsirasti ir po smegenų traumos arba silpnaprotystės. Capgraso sindromu dažniau suserga moterys.

 

Svetimos rankos (Alien Hand) sindromas: kai kurie mano, kad jų rankos jiems nepriklauso

 

82 metų amžiaus moteris išgyveno insultą, ir, praėjus maždaug šešioms savaitėms nuo pasveikimo, pranešė, kad jos kairė ranka moteriai nepriklausė.

 

Ji buvo įsitikinusi, kad galūnė priklauso jos broliui, kuris buvo su paciente tuomet, kai ji patyrė insultą. Moteris jautėsi taip, lyg ranka nevykdytų jos paliepimų.

 

Tai buvo Svetimos rankos sindromo – retos neurologinės būklės, kai žmonių galūnė juda be jų kontrolės, pavyzdys.

 

Kartais nutinka taip, kad žmogus „svetima“ ranka paima kokį nors objektą, o sveika ranka stengiasi kitą ranką suvaržyti.

 

Ši būklė gali kilti tuomet, kai suardomos jungtys tarp dviejų smegenų pusrutulių, taip pat po insulto ar smegenų traumos.

 

Hemiagnozija: pusė pasaulio tampa nematoma

 

Tyrimų duomenys rodo, kad po insulto kai kurie žmonės ima ignoruoti pusę savo pasaulio. Pavyzdžiui, kai kurie ligoniai gali suvalgyti tik pusę lėkštėje esančio maisto nepaisant to, kad yra alkani. Arba gali nupiešti laikrodžio pusę, kuri rodys skaičius tik nuo 6 iki 12.

 

Šia liga susergama tuomet, kai vieno smegenų pusrutulio padaryta žala priverčia žmogų prarasti vienos erdvės pusės suvokimą. Tada žmogus nebegali matyti arba apdoroti informacijos gautos iš vienos kūno pusės arba aplinkos.

 

Apantazija: žmonės negali kurti vaizdinių

 

65 metų amžiaus žmogus, vadinamas MX, staiga prarado galimybę sukaupti įvairiausių dalykų vaizdus po angioplastikos procedūros. Jis taip pat pranešė negalintis skirti jokių vaizdinių, nepaisant to, kad atlikus testus visos smegenų funkcijos veikė normaliai.

 

Po to, kai tyrėjai paskelbė apie šią būklę, į juos kreipėsi dar apie 20 žmonių su panašiais simptomais. Kol kas tai dar nėra pripažinta neurologinė būklė, tačiau mokslininkai ją jau pavadino apantazija (aphantazia). Pavadinimas kilo nuo graikų žodžio vaizduotė.

 

Jeruzalės sindormas: šventame mieste žmonės mato religines iliuzijas

 

Psichiškai sveikas vokietis atvyko į Jeruzalę studijuoti judaizmo, tačiau jo kelionė baigėsi išgyvenus psichozės epizodą Holy Sepulchre bažnyčioje. Bažnyčia pastatyta toje vietoje, kur, manoma, Jėzus buvo nukryžiuotas ir palaidotas.

 

Tyrėjai mano, kad žmogus galėjo kentėti nuo „Jeruzalės sindromo“, kuris pasireiškia tuo, kad miesto lankytojai mato iliuzijas ir jiems kyla psichozinės idėjos.

 

2000 m. Izraelio psichologai pranešė, kad dėl tokių iliuzijų per 1980 – 1993 m. į ligoninę kreipėsi 1,2 tūkst. žmonių.

 

Tiesa, tyrimas sulaukė ir nemažai kritikos, nes jame nebuvo įvertinta, kas yra tokios psichinės būklės rizikos zonoje.

 

Sprogstančios galvos sindromas: žmonės girdi sprogimus

 

57 metų amžiaus Indijos gyventojas per dvejus metus keturis kartus prabudo nuo garsų savo galvoje, kuriuos jis apibūdino kaip „sprogimus galvoje“.

 

Tai pripažinta medicininė būklė, kuria sergantys žmonės girdi labai galingus sprogimus, tarsi sprogtų bomba, būtų iššauta iš ginklo ar pan. Žmonėms atrodo, kad garsai kyla jų galvose. Tačiau šie išgyvenimai nesukelia jokio skausmo.

 

Medikai gerai nežino, kas sukelia tokią būklę, tačiau panašu, kad čia svarbų vaidmenį vaidina stresas.

 

Užsienio kalbos akcento (Foreign Accent) sindromas: žmonės ima kalbėti su akcentu

 

39 metų moteris iš Airijos išgyveno priepuolį ir prarado galimybę kalbėti. Tačiau kai ji ėmė sveikti, prakalbo su prancūzišku akcentu. Ji niekada negyveno už Airijos ribų ir anglų kalba buvo jos gimtoji.

 

Moteriai nustatytas užsienio kalbos akcento sindromas – labai retas kalbos sutrikimas, kuris dažniausiai kyla po insulto. Tačiau buvo nemažai atvejų, kai liga susirgta po traumų, psichinių ligų arba liga atsirasdavo spontaniškai.

 

Nuo 1941 iki 2009 m. buvo užfiksuoti 62 tokie atvejai.

 

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Vaizduotė

>> ji regėdavo apsikabinančius žmones, jautėsi taip, tarsi ją kažkas apkabintų.

Lietuvoje tai jau labai paplites sindromas. Parodykite pacientei dirbtinį šūdą ir jai smirdės, parodykite vandens butelį su etiketėm ir ji užuos alkoholį, parodykite neišvaizdžias kojines ir jai smirdės. Ir t.t. ir t.t.

Vargas tada vyrams.

Taip pat skaitykite