Ar sapnas gali tapti žmogaus režisuojamu filmu?

Ar sapnai gali būti kontroliuojami? Ar įmanoma paveikti jų eigą? Yra tokių, kurie teigia, jog tai ne tik įmanoma, bet gana lengvai išmokstama. Apie sąmoningus arba lucidinius sapnus (ang. lucid dreams) jau kurį laiką diskutuoja mokslininkai.

 

Jeigu galėtumėte valdyti savo sapnus, ką darytumėte? Užsiaugintumėte sparnus ir skraidytumėte? Pasikalbėtumėte su Dievu? Nukeliautumėte į Senovės Romą? Pavakarieniautumėte su Marilyn Monroe? Fantazijai ribų nėra – kiekvienas renkasi tai, kas jam priimtiniau.

 

Sapnuose vykstantys procesai atrodo tikroviški, nepaisant įvairių fantastinių, nelogiškų elementų. Pasak liucidinius sapnus patyrusių žmonių, ten, priešingai nei įprastuose sapnuose, išgyventumėte momentą, kuriame imtumėte suvokti, kad viskas yra nerealu, o tolimesnę įvykių eigą keistumėte patys.

 

Tiesa, sąmoningas sapnavimas yra vertinamas gana prieštaringai . Daugeliui jis atrodo įtartinas ir siejasi su įvairiais būrimais ir panašiais dalykais, kuriais toli gražu tiki ne visi.

 

Tūkstančius metų siekianti istorija

 

Sapnai daugelyje šalių nuo senų senovės buvo neatsiejama kultūros dalis. Amerikos indėnai juos laikė portalais, per kuriuos patenkama į dvasių pasaulį. Daug aborigenų genčių sapnus siejo ir su pasaulio sukūrimu.

 

Sąmoningi sapnai taip pat nėra naujovė. Garsusis Aristotelis turbūt buvo pirmasis šį sapnavimo būdą įamžinęs istoriniuose šaltiniuose (tiesa, jis tuomet tik aprašė procesą, tačiau dar neturėjo pavadinimo). Taip pat žinomas ir faktas, kad jau tūkstančius metų „Sapnų jogą“ praktikuoja Tibeto budistai.

 

1913 m. olandų psichiatras Frederikas van Eedenas sugalvojo terminą „lucidiniai sapnai”. Jis tvirtino, kad jie gali būti 9 rūšių, įskaitant paprastus, simbolinius ir ryškius sapnus. F. van Eedenas pats įrašė kelis savo sapnus ir mintis, atsibudus po jų.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Šių laikų žmonės apie sąmoningus sapnus daugiausia sužinojo iš Stepheno LaBerge’o – Stanfordo universiteto psichofiziologo, vadovaujančio „Lucidity Institute“ (liet. „Ryškumo/šviesos institutas“). S.LaBerge‘as visą gyvenimą paskyrė lucidinių sapnų analizei ir žmonių mokymui (žinoma, už nemenkas sumas pinigų). Jo teigimu, šie sapnai gali padėti tiek kūryboje, tiek, pavyzdžiui, gedint artimo žmogaus.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Taigi kaip atrodo lucidinis sapnas? Įsivaizduokite įprastą savo sapną, kuriame vyksta nenuspėjami, nepaaiškinami dalykai, kurių tiesiog neįmanoma paaiškinti kitiems. O dabar įsivaizduokite sapną, kuriame skrendate aukštai tarp debesų. Jūs aiškiai matote žemę apačioje, jaučiate šiurpinantį odą vėją, užuodžiate gryną orą ir galvojate: „Aš sapnuoju, kad skrendu“.

 

Sąmoningi sapnai atsitinka greitojo miego fazėje. Joje visas žmogaus kūnas, išskyrus akių vokus, yra suparalyžiuotas. Būtent akių vokai ir smegenų elektrinės veiklos tyrimai mokslininkams ir yra vienintelis būdas ištirti lucidinius sapnus, jų vyksmą ir žmogaus kūno pokyčius .

 

Tiesa, kol kas niekas negali pasakyti, kas tuomet vyksta smegenyse. Pasak Berklio miego laboratorijos direktoriaus dr. Matthew Walkerio, procesus greičiausiai kontroliuoja už logiką atsakinga smegenų dalis. Įprastai, ji „miega“ kartu su kūnu, tačiau gali būti, kad lucidiniuose sapnuose ji atsibunda, suteikdama žmogui galimybę viską suvokti logiškai.

 

Sąmoningų sapnų esmė – kontrolė. Jau atlikta daugybė tyrimų, kuriuose nustatyta, kad lucidinių sapnų pratimai padeda išsigydyti kankinančius košmarus, nusiraminti po traumų ir panašiai.

 

Dar 2011 m. Mokslininkai paskelbė, kad būtent sąmoningi sapnai gali netrukus gali pasitarnauti smegenų veiklos tyrimuose ir net sapnų skaityme.

 

 

Kaip patirti lucidinį sapną?

 

Labai svarbu įprasti prisiminti savo sapnus, todėl daugelis pradžioje naudoja sapnų dienoraštį. Vos atsibudę (net jeigu pabundate vidury nakties), užrašykite viską, ką atsimenate iš sapno, į sąsiuvinį. Pamažu įprasite viską atsiminti ir be užrašymo. Čia pajausite sapnų ritmą, temas ir panašiai. Tinklalapis „Howstuffworks“ siūlo tokias pratybas:

 

Įėjimas į lucidinį sapną (S. LaBerge’o technika). Kai atsibundate vėl užmigdami pabandykite sau įteigti, kad viską prisiminsite ir sapnuodami. Pabandykite įsivaizduoti save prieš tai buvusiame sapne ir ieškokite ženklų, kad jau ne bandote užmigti, o sapnuojate. Pavyzdžiui, jeigu skrendate, vadinasi, sapnuojate (S.LaBerge’as tai vadina „sapnų ženklais“). Tęskite vizualizaciją, tačiau nuolat priminkite sau, kad miegate.

 

Dar vienas metodas susijęs su snauduliu. Atsikelkite sau neįprastai anksti, pabūkite pusę valandos ir vėl užmikite. Toks trukdymas pašalins ribą tarp miego ir pabudimo.

 

Realybės testavimas. Visą dieną priminkite sau, kad nemiegate. Šis metodas susietas su budizmu: kuo geriau pažinsite realybę, tuo geriau atskirsite ją nuo fantazijos. Pamažu suprasite, kad realybėje viskas yra logiška, o sapnuose – vieno logiško kelio nėra.

 

Savęs pažinimas. Dieną bent kelis kartus įdėmiai pažiūrėkite į savo rankas, tuomet – į atvaizdą veidrodyje. Po kiek laiko sapne „įprasite“ pakelti rankas ir į jas pažiūrėti arba pamatyti save veidrodyje. Tiesa, neišsigąskite, sapnuose atrodysite gerokai kitaip negu realybėje.

 

Svarbu žinoti savo ribas

 

Paulius N. lucidinius sapnus praktikuoja jau 3 metus ir sutiko atsakyti į keletą diena.lt klausimų.

 

Kaip susidomėjai sąmoningais sapnais?

 

Kažkur internete perskaičiau apie tai straipsnį. Aišku, kad viskas atrodė kiek juokinga ir neįmanoma. Pagalvojau, kad šiaip žurnalistai neturi apie ką rašyti ir nusprendė taip pasijuokti iš žmogaus. Bet „užsikabinau“ ir ėmiau domėtis, turbūt vien tik todėl, kad maža mano dalis tikėjo, o kita sakė: „Ne, nesąmonė“. Taigi ėmiau daryti pratimus.

 

Kokią techniką naudojai?

 

Išbandžiau daug technikų. Gal jas blogai dariau, o gal kiekvienas turi atrasti savo. Aš iki pat užmigimo stengdavausi laikyti atmerktas akis. O dienomis žiūrėdavau į savo rankas ir atvaizdą veidrodyje.

 

Koks buvo tavo pirmasis lucidinis sapnas?

 

Sėdėjau kambaryje su draugais ir kažkodėl nusprendžiau pažiūrėti į savo rankas. Jos buvo tokios keistos, o pirštai ilgi ir beformiai. Supratau, kad sapnuoju. Taigi apsižvalgiau ir pamačiau, kad esu savo kambaryje. Viskas buvo taip tikroviška: nepaklota lova, ant kėdės sudėti drabužiai, įjungtas kompiuteris ir t.t. Nuėjau prie veidrodžio, šiek tiek išsigandau, nes atvaizde buvau tarsi monstras. Bet raminau save: „Viskas gerai, tai – tik sapnas“. Tada pabudau. Galbūt iš nuostabos. Girdėjau, kad visi pirmais kartais pabunda.

 

Ką patartum kitiems, norintiems išbandyti lucidinius sapnus?

 

Reikia išmokti daryti, o tada daryti. Jeigu negalite atsiminti sapnų, jeigu dar nesijaučiate tvirti – palaukite, pasitreniruokite ilgiau, neskubėkite, nes paskui galite LABAI pasigailėti. Sapnas gali virsti tikrovišku košmaru.

 

Dar būtina susigalvoti sau kažkokį būdą, kaip pabusti. Aš kažkodėl patrinu akis sapne ir visada pabundu. Tai ypač padės, jeigu pajaučiate, kad prarandate kontrolę arba kažko bijote.

 

Gal ir nuskambės juokingai, bet niekada nesistenkite lucidinių sapnų paversti erotika ir neužsiiminėkite lytiniais santykiais. Skaičiau, kad tai gali pakenkti jūsų asmenybei. Be to, kai žinai, keik visko gali padaryti lucidiniame sapne, seksas atrodo toks… Primityvus ir nereikalingas pasirinkimas.

 

Ar nesulauki pašaipų dėl tokio užsiėmimo?

 

Visų pirma aš nepasakoju to bet kam. Visada atsiras tokių, kurie pasukios pirštu ir pavadins kvaileliu. Kažkodėl lucidiniai sapnai asocijuojasi su hipnotizuotoju Anatolijumi Kašpirovskiu ar panašiai. Bet jie nepadės nuspėti ateities ar sužinoti, kur yra dingęs žmogus.

 

Tiesiog žaidimas su pasąmone, kuris yra visiškai netikras ir kurį reikia išmokti (kaip ir bet kurį kitą žaidimą). Aš kartais pagalvoju, kad tai – tarsi svajojimas arba filmas, kurį tu pats režisuoji – viskas priklauso nuo fantazijos ir norų.

 

Parengė: Goda Raibytė

Rekomenduojami video:


2500
9 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Ernesta

Labai idomus straipsnis , save kontroliuot ismokau jau labai senai, pasirodo tai vadinama liucidiniu sapnu . Kadangi turiu labai dideliu problemu su sapnais , sapnuoju istisus filmus , neitikineciausiu istoriju , nuo kuriu as atsibundu be proto issekus , tai tiesiog su laiku pradejau kontroliuot sapnus , suvokiu kad tai sapnas , tada greit sukuriu kokia pabaiga , sapno kad visi butu laimingi ir tai nesitestu ilgai . O siaip gal kas zino kur reiketu kreiptis , kad padetu sustabdyt tokius sapnus , nes as ispritesiu viena diena …

Regina

Labai daznai zinau, kad sapnuoju. Ismokau to pati, nes nuo vaikystes kankino kosmarai. Dabar kai zinau, kad sapnuoju nebe. Be to daznai sapnuoju tas pacias vietas, ir tai tarsi keli gyvenimai. Kas nakti gryztu ir sapnas tesiasi toliau. Ne visada, bet daznai sitaip. Specialiai sito nesitreniravau, savaime gavosi.

Aivide

geras…as daznokai sapnuoju tokius sapnus,kartais galiu kontroliuot,bet dazniausiai tai prabundu,megindavau sugryst,bet nepavyko nei karto,nes negalvojau kad yra budas tai padaryt…bet dabar pasinaudosiu patarimais ir praktikuosiuosi,nes sapnuot tokius sapnus tikrai geras jausmas…man patinka… :)

valdis

Sąmoningai sapnuoti nebandžiau, tačiau daugelį kartų yra nutikę, kad naktį trumpam pabudus ir vėl užmigus, nutrauktas sapnas tęsiasi. Taipogi kaip ir Erikui, vieną kartą vaikystėje man irgi pavyko sapne kažkam pasakyti, jog sapnuoju. Pamenu – aš pats to norėjau, taip ir atsitiko, todėl tikiu, kad išmokti kontroliuoti savo sapnus įmanoma.
O jeigu sumanyčiau šiuos prisiminimus išsaugoti, manau geriau būtų tik nubudus įrašyti juos į diktofoną (tam reikalui gali pasitarnauti ir mobilusis telefonas). Tikriausiai visiems pasitaiko malonių ir vaizdingų sapnų – jeigu imti juos aprašinėti, tai ir valandos gali neužtekti.

xio

Ai beje ,o mano technika tai jei atsibundu paryciais daznai buna sunkoka uzmigt nes uz lango ivairiu trigdanciu garsu daug ,o miego noris ,tai kazkaip tokia busena buna nei miegi nei nemiegi ir galiausiai atsiduri samoningam sapne,jau kai jauciu ,kad bundu pradeda viskas miglotai but tada susikoncentruoju i kokia viena paprasta sapno detale ir po to vaizdas ima grysti ,kartais atsiduri net kitoi vietoi nei buvai.

xio

As pvz ,pradzioi samoningo sapno bendrauju su ivairiais veikejais ,nes man idomi ju elgsena kai zinai jog cia sapnas ir jie zino nes pasakau, Po to megstu nuo lb didelio skardzio nusokti ir skristi ,geras jausmas ,sokineju ir nuo dangoraiziu tik juos sunku susikurti nes sapnas pradeda blesti ,taip pat uzdavineju klausimus savo pasamonei ,o i pabaiga susikuriu sau patinkancia pana ir su ja uzsimineju seksu ir asmenybes tai neytakoja,nes tokie sapnai nedazni,o atsibudes vel pasineri i realu gyvenima ir zemiskus rupescius :)

Arunas

anomalija.lt yra trumpų tačiau aiškių ir puikių straipsnių su paaiškinimais, kaip sugrįžti iš juodo fono, pasitikrinti tikrovę ir pan. Tai 100% veikia tik reikia labai daug kantrybės to išmokti.

martis

Man tai supratus ,kad sapnuoju dažniuasiai sapnas beveik iskart tarsi išsijunge ir lieka juodan fonan žiurėt :{

Justinas Herbsman

keista…. ,o bandei isjung ir ijungt isnaujo ?

Justinas Herbsman

kaskokie be subtilaus humoro jausmo esat…. nejauciat kur juokaujama o kur rimtai nusisnekama…

erikas

Man vaikystej pavykdavo kontroliuoti sapnus…as net sapne kartodavau aplink mane esantiem zmonem kad as sapnuoju.o kai noredavau prabusti isiznybdavau sau y ranka..tokiu sapnu daug atsimenu.man juos pavykdavo kontroliuot as pries einant miegot save nuteikinedavau ka darysiu sapne ir kaip elgsiuos ir kokius zodzius tarsiu jai man teks sapne su kuo sneket.dbr jau taip nepavyksta.dbr sapne suprantu kad sapnuoju likus tik keliom akimirkom iki prabudimo.gal but del to taip yra kad su amzium ir sapnai skiresi.manau daugeliui gali pavykt sapna ben is dalies valdyt tiesiog reikia lb to noret ir pries wakara nusistatyt savyje kas ir kaip.is pirmo karto nemanau kad… Skaityti daugiau »

Taip pat skaitykite