Žmonės iš veidrodžių karalystės

Ar gali egzistuoti veidrodinė visata? Tikriausiai ji lemia kairiarankių atsiradimą. Sakoma, kad kairiarankiai muzikalesni, kūrybingesni. Taigi ar kairiarankiai – žmonės iš veidrodžių karalystės?

 

Neįminta mįslė

 

Apie kairiarankius, kaip egzistuojančią mažą grupę, užsimena jau senųjų laikų tyrėjai. Nuorodų apie juos aptinkama ir daugelio šalių literatūroje. Kaip matyti iš rankų vaizdavimo meno darbuose, iš ginklų bei įrankių konstrukcijos ir kitų istorinių žmogaus dirbinių, dešiniarankystė nuo senų laikų buvo laikoma norma.

 

Tačiau per archeologinius tyrimus rasta, kad 55 proc. Prancūzijos akmens amžiaus įrankių buvo skirti kairiarankiams, o trečdalį Šiaurės Amerikos indėnų akmens įrankių padarė kairiarankiai asmenys.

 

Pasaulyje gali būti apie 200 milijonų kairiarankių. Įdomu tai, kad per pastaruosius 60 metų 3-4 kartus išaugo kairiarankių Europos gyventojų skaičius. 1932 m. Škotijoje buvo 5,5 proc., Šveicarijoje – apie 8 proc., Vokietijoje – apie 4 proc. kairiarankių. 1962 m. Prancūzijoje buvo 11 proc. vyrų kairiarankių, o moterų – 9 proc. 1985 m. Didžiojoje Britanijoje – 11 proc. kairiarankių.

 

Kairiarankystė nuo seno buvo laikoma ir lig šiol lieka neįminta, traukianti dėmesį paslaptis.

 

Nelemta kairė

 

Biblija, civilizacijos legendos ir tradicijos per šimtmečius paniekino kairę ir išaukštino dešinę ranką. Nepalankų požiūrį į kairiarankystę rodo neigiama paties žodžio “kairys” arba “kairė” reikšmė. Daugelio tautų ir religijų kairė ranka buvo laikoma nerangia ir bejėge, o dešinė buvo verta pagarbos. Dešiniarankis reiškė, kad sumanus, doras, teisingas, sąžiningas, naudingas.

 

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Neigiama žodžio “kairiarankis” reikšmė perimta iš lotynų kalbos, kur kairys (“sinister”) reiškia bloga lemiantį, nelemtą. Šis lotyniškas žodis artimai susijęs su daiktavardžiu “sinistrum”, kuris reiškia blogį, blogybę. Taigi kairys reiškė visų savybių, būdingų dešiniarankiui, paneigimą. Anglų kalbos žodis “left” kilęs iš anglosaksiško žodžio “lyft” – silpnas, sužalotas.

 

Panašių reikšmių galima rasti ir daugelyje kitų kalbų. Graikų žodžiai “laeva” arba “sinistra” yra vartojami nurodant vagį; vienas graikų kalbos žodis kairei pažymėti – “skaios” – reiškia blogą ženklą.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Įtarimai ir prietarai

 

Viduramžiais kairiarankiai buvo įtarinėjami susidėję su velniu, kaltinami raganystėmis, kenkimu kitiems. Vadovaudamiesi šia nuostata, teisėjai pasmerkė kairiarankę Prancūzijos didvyrę Žaną Dark sudeginti, o Rusijos caras Petras I uždraudė teismuose liudyti kairiarankiams, kad Dievo neerzintų. Musulmonų kraštuose, kur kairiarankių nėra labai daug, tradicijos draudžia imti valgį ir praustis kairiąja ranka.

 

Žmonijos istorijoje ligi šiol gausu prietarų apie kairiarankius.

 

Daug kas tiki, kad jei iš lovos išlipsi kaire koja, visą dieną viskas kris iš rankų, jei merginos kairįjį petį puošia apgamas, ji neištekės, arba jei žmogus tau tiesia kairę ranką, vadinasi, linki blogo. Net katė, ir ta stengiasi kelią perbėgti iš dešinės į kairę!

 

XX amžiaus pabaigoje pastebėjus, jog daugelis lyderių ir genijų, pavyzdžiui, Aristotelis, Aleksandras Makedonietis (beje, jis turėjo sukūręs “kairių diviziją”, kurioje kovojo 700 rinktinių kairiarankių karių), Julius Cezaris, Leonardas da Vinčis, Napoleonas Bonapartas, Čarlis Čaplinas, Albertas Einšteinas, Liudvikas van Bethovenas, Hansas Kristianas Andersenas, Čarlis Čaplinas – kairiarankiai, imta teigti, kad kairiarankystė – genialumo požymis.

 

Tačiau kairiarankystė – ne liga, ne įprotis ir ne defektas. Manoma, kad tai įgimtas dalies žmonių organizmo požymis, genetinė ypatybė.

 

Dažniausiai ji perduodama iš kartos į kartą motinos linija. Pastebėta, kad posūkis į tą ar kitą pusę prasideda įsčiose. Atlikus tyrimą ultragarsu nustatyta, kad jei kūdikis kišo į burną kairę ranką, tai būtinai gimdavo kairiarankis. Mokslininkų nuomone, maždaug trečią ketvirtą mėnesį vaisiaus sąmonėje kažkas įvyksta, ir jo dešinysis pusrutulis tampa pranašesnis už kairįjį, jis suteikia galimybę vystytis toms sritims, kurios vėliau bus atsakingos už kalbą ir raštą. Kai ši persvara įsivyrauja, smegenys persitvarko taip, kad kairė ranka tampa dominuojanti.

 

Rugpjūčio 13-ąją nuo 1992 metų pasaulyje minima Tarptautinė kairiarankių diena.

 

Žymiausi šių laikų kairiarankiai

 

Ronaldas Reiganas, Stingas, Polas Makartnis, Selin Dion, Nikolė Kidman, Demi Mur, Silvestras Stalonė, Robertas de Niras, Marlonas Brando, Andželina Džoli, Tomas Kruzas, Pirsas Brosnanas, Sara Džesika Parker, Keanas Rivesas, Džulija Roberts, Vupi Goldberg, Pele.

 

Įdomu

 

– Pietų pusrutulyje kairiarankių gyvena daugiau negu Šiaurės. Pavyzdžiui, net kas ketvirtas Australijos gyventojas – kairiarankis.

 

– Kairiarankių moterų yra 1,5 karto mažiau negu vyrų.

 

– Jei abu tėvai dešiniarankiai, tikimybė, kad vaikas gims kairiarankis, yra 2 proc., jei vienas iš tėvų kairiarankis, tikimybė – 17 proc., jei abu tėvai kairiarankiai, – 46 proc.

 

– Daug kairiarankių gimsta iš dvynių, tačiau šią savybę retai turi abu. Jeigu dvyniai skirtingų lyčių, kairiarankis dažniausiai yra berniukas.

 

– Kairiarankiai dažniausiai gimsta antroje metų pusėje ir labai retai – pavasarį.

 

– Visos poliarinės meškos kairiarankės, todėl kartais kairiarankiai vadinami “baltaisiais lokiais”.

 

– Pietų Virdžinijos valstijoje yra miestas Left Hand (kairė ranka).

 

Parengta pagal “Vakaro žinios” priedą “Geras!”

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
damn

As su abiem rasau, tai as is kitos dimencijos ar kaip cia?

Algirdas

Geras post’as vien dėl to,kad Stingas cia yra :) WWE For Life

ateivis

Esu tas ir tas ir kaire ir desine.

Niijole

Tau labai gerai,pavydžiu baltu pavydu.

Taip pat skaitykite