Jelenos Blavackajos teosofinė kosmologija arba iš kur kilo Visata

jelenaKiekviena religinė, ezoterinė ar paranormalių reiškinių sfera turi savo kosmologiją, kuri gali gerokai skirtis nuo esamos mokslinės paradigmos ar juo labiau nuo kitų pasaulėžiūrinių sistemų.

 

Kviečiu susipažinti su Jelenos Blavackajos išvystyta kosmologinė sistema, kuri iš esmės parėmė didžiąją dalį XX a. ezoterinių krypčių bei dalį paranormalių reiškinių sferos. Pagrindinės Blavackajos kosmologijos modelio mintys yra išdėstytos jos veikale “Slaptoji doktrina” bei papildyta Alisos Beili knygoje “Traktatas apie kosminę ugnį”.

 

Kosmologija bando atsakyti į klausimą kaip atsirado visata ir įvairūs jos dėmenys, kaip vyko jos evoliucija, kaip atsirado žvaigždės ir visa kita ką mes matome aplink save. Teosofijoje čia susiduriama su viena problema. Šio mokymo teigimu, mes neturime kalbos padargų nusakyti visatos evoliucijos, nes mes esame trimatės būtybės, negebančios suvokti daugiamatės visatos kurioje gyvename. Idant suvoktume bent dalį kosmologinių visatos objektų ryšių, mes turime perkopti į naują dvasinio pažinimo sferą, kuri mums kiek labiau atskleis visatos paslaptis.

 

Tikrasis kosmologinis mokymas, anot Blavackajos, yra užrašytas kai kuriuose senovės šventraščiuose ir manuskriptuose. Šie tekstai saugomi slaptuosiuose religinių institucijų bei kelių pašvęstųjų archyvuose. Dalį šių slaptų žinių, įvairiais laikais atskleisdavo šventieji, kurie būdavo apdovanoti ekstrasensorinėmis galiomis. Deja šios žinios per laiką apsinešė įvairiais bereikalingais dalykais ir dabar jie mums pažįstami mitų ir legendų pavidalu.

 

Teosofinės kosmologiją galima apibrėžti trimis principais, kuriuos dabar trumpai ir pabandysime apžvelgi.

 

I principas: Žvelgdami į pasaulį mes matome tik materialiąją tikrovę, todėl pažįstame tik menką dalį pasaulėkūros, didžioji jos dalis lieka nuo mūsų paslėpta. Tik nedaugelis pašvęstųjų sugeba pamatyti toliau už materijos, tad pirmasis principas teigia:

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Už visos regimos materialios tikrovės slypi viena, begalinė, neregima tikrovė, kuri egzistavo gerokai iki atsirandant materijai, tačiau ši dvasinė tikrovė yra nepažini ribotam žmogaus protui. Kitaip tariant, jei nesi pašvęstasis tada niekaip nesugebėsi pamatyti to kas slypi už materijos. Tu gali tikėti arba žinoti, tačiau regėti tiesą nebūsi pajėgus kol tavo esybė neevoliucionuos iki reikiamo lygio.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

II principas: Šis principas paremtas pasaulyje egzistuojančiais kontrastais: šaltis – karštis, gimimas – mirtis, aukštai – žemai ir pan. Teigiama, jog tai yra universalus visatos principas. Pavyzdžiui civilizacijos gimsta ir numiršta, tarsi potvynis ir atoslūgis, keičia viena kitą kaip diena ir naktis. Tad šį principą galėtume įvardinti taip:
Tiek materialiame tiek dvasiniame pasaulyje egzistuoja pamatinis įstatymas, kuris vadinasi periodiškumas.

 

Visi gyvi padarai, nepriklausomai nuo savo norų, tęsia savo kelionę per dvasinę ir materialiąją evoliuciją. Šios evoliucijos metu gyvi organizmai pereina per įvairias stadijas, tiek materialias tiek dvasines. Jokia būtybė negali pasiekti evoliucinės viršūnes neperėjusi per atitinkamas karalystes: mineralų, augalijos, gyvūnijos, žmogiškąją. Evoliucionuojant cikliškai keičiasi dvasinis ir materialusis būvis, paprastai vadinamas reinkarnacijos vardu. Atgimimų cikliškumas yra antrojo principo esmė.

 

III principas: Trečiasis principas teigia, jog visatos objektai, kokie jie bebūtų (šuo, akmuo, žavaigždė ir t.t.) kilo iš vieno, protu nesuvokiamo gyvybės šaltinio vadinamo Gyvybės protas. Taigi: visa kas egzistuoja vistoje yra pavaldu Antdvasiai (Oversoul).

 

Ši Antdvasia yra jėga palaikanti visa kas gyva. Ji laikoma visa ko pradžia, o kartais ir visa ko pabaiga.

 

Vadovaujantis teosofiniu mokymu, visata formuojasi iš begalės mažų sistemų sudėtų į vieną didelę. Visatos struktūra savo forma primena atomą. Mažosios dalys taip pat dažnai primena atomą, kaip pavyzdžiui mūsų Saulės sistema (Saulė teigiamo krūvio branduolys, planetos – neigiamai įkrauti elektronai, energetinis laukas yra sukūrimas pastarųjų judėjimo). Žmogus čia taip pat suvokiamas kaip trijų dalių visuma: asmenybės, aukštesniojo Aš ir monados, arba kitais žodžiais tariant kūno, sielos ir dvasios.

 

Valdantis visatą Aukštesnysis protas pasireiškia per dangaus kūnus (todėl teigiama, kad veikia astrologija), teosofijoje vadinamas graikišku žodžiu Logos t.y. žodis. Todėl, kiekviena planeta ir žvaigždė turi savo logosą ir vadinami jie Saulės Logos, Planetinis Logos ir t.t. Logos suvokiamas kaip gyva esybė, tad visa visata, Blavackajos kosmologijoje yra viena gyva esybė pasireiškianti per mažus Logosus. Šiuo atveju Saulės Logos suvokiamas kaip visos sistemos dvasinis-energetinis centras.

 

Aukščiausio evoliucijos lygio esybė, Blavackajos kosmologijoje yra vadinama Sant Kumara. Ši esybė lieja savo energiją visam kas gyva. Ši energija į gyvus organizmus patenka per septynis centrus, paprastai vadinamus čakromis. Blavackajos teigimu, Sant Kumara yra tai ką Bibliją įvardina Viešpačiu. Ji yra ta esybė į kurią kreipėsi Jėzus, t.y. tai ką krikščionys įvardina kaip Dievą Tėvą.

 

Mes esame šioje esybėje, joje gyvename ir judame, teosofai mano, kad apie tai aiškiai parašyta ir Biblijoje, pavyzdžiui: “Tai jis nustatė aprėžtus laikus ir apsigyvenimo ribas, kad žmonės ieškotų Dievo ir tarytum apgraibomis jį atrastų, nes jis visiškai netoli nuo kiekvieno iš mūsų. Juk mes jame gyvename, judame ir esame” (Apd 17,26 – 28). Visa dvasinė teosofinės kosmologijos evoliucija yra tarsi piramidė, kurioje labiau evoliucionavusios esybės yra aukščiau ne kitos.

 

Taigi visa mūsų Saulės sistema yra suvokiama kaip viena nedaloma visuma, kaip vienas gyvas organizmas. Šią organizmai yra vienijami to paties energetinio centro, kurio energija per planetinius centrus cirkuolioja po visa Saulės sistemą. Atskirų organizmų šioje kosmologijoje galima sakyti nėra, nes viskas pajungta ir valdoma Aukščiausiojo Proto, viskas nulemta iš anksto ir tik teosofijos išpažinėjai gali pakilti aukščiau ir įgauti nors šiokio tokio individualumo.

 

Blavackajos kosmologija, nepaisant to jog tai įvairių idėjų ir religinių minčių kratinys, yra gana įdomi. Šios idėjos įvairiomis variacijomis nusidriekia per visą XX a. ezoterinį ir maginį mokymą, taip pat paliečia kai kuriuos paranormalių reiškinių aspektus.

 

Parengė: Gabrielius E. Klimenka (Kviečiame aplankyti asmeninį G. E. Klimenkos blogą: Paranormaleco.blogspot.com)

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
8 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
barmalejus

kieta boba buvo, gaila kad knygos rusų vertimu

aik aik

tiki nesvaik ble. cia vieni myzalai ir pezalai :D

arpui

tai pvz. energetinis kunas laukas jau seniausiai yra zinoma vyriausybem didziuju saliu , yra egzistuoja, o kodel to per zinias nesneka? mazai domies, nezinai. tai kaip tu man pvz, dabar yrodytum, jau na sto pracentof, kad taip yra ar as tau? yra pvz. tokia salis australija, bet tai ar tu joje buves, ar matei, nu tik per telika. tai tas pats ir cia. kai ilgai domies ezoterika, daug ka pradedi suprast, ten tokia ismintis sukoncentruota( kai kuriose pvz. knygose), kad tikrai kitaip negali but, kaip kad yra jose yra isdestyta vienokia ar kitokia informacija

Anonimas

Bet kooks atvieju geriau nei alfos.lt straipsniai su antrastem “ka valgo zinomos lietuvos moterys”

;D

nesamone. nieks nieko nezino ir cia belekas beleka sneka raso ir t.t

arpo

visai teisingai pats parasei ,nes zmogus tera tik planetos zemes ,laikinas gyvünas,ir tokiu reiskiniu,kaip ir is kur atsirado,susikure visas kosmosas,pasaulis jis tikrai negali zinoti,o kas ka rasineja ir teigia,tera tik paistalai,be jokiu irodymu,faktu ir t.t.

Anonimas

Pagaliau Klimenka parašė šį tą įdomaus

aurimas

Įdomus straipsnis.

Tomas

Labai idomi asmenybe buvo Jelena

Taip pat skaitykite