Ateityje žiurkės gali praaugti karves

huge-ratsMilžiniškos žiurkės, vidutinės karvės dydžio ar net didesnės…

 

Taip gali atrodyti ateities pasaulis, išnykus pagrindiniams žinduoliams, teigia mokslininkai. Apie tai rašo „DailyMail“. Toks gąsdinantis scenarijus, labiau primenantis fantastinį siaubo filmą, gali tapti tikrove, jei išnyks didieji žinduoliai, perspėja dr. Janas Zalasiewiczius iš Leičesterio universiteto.

 

„Gyvūnai nuolatos vystosi, kad prisitaikytų prie sparčiai besikeičiančio pasaulio ir padidintų savo galimybes išgyventi bei atsivesti palikuonių“, – teigė mokslininkas.

 

Dr. J. Zalasiewiczius primena, kad kreidos periodu, kai gyveno dinozaurai, žinduoliai buvo žymiai mažesni, nes dinozaurai užėmė didžiųjų gyvūnų ekologinę nišą. Vos tik jiems išnykus, pradėjo keistis žinduolių dydis ir formos. „Išnykus dominuojančiai gyvūnų grupei atsiranda erdvės ir maisto išteklių, o tai paskatina sparčius pokyčius kitose rūšyse. Jei išnyktų didieji žinduoliai, gali būti, kad jų vietą užimtų žiurkės. Jų dydis galėtų pasiekti karvių dydį ir net didesnį“, – sakė mokslininkas.

 

Jis perspėjo, kad gali atsirasti „žiurkių salų“ – izoliuotų regionų, kur žiurkės, atvežtos žmonių, taps dominuojančia rūšimi. Pasak Dr. J. Zalasiewicziaus žiurkės yra labai geras pavyzdys, kaip žmogus sukūrė puikias sąlygas šiems gyvūnams išplisti visame pasaulyje ir prisitaikyti prie skirtingų sąlygų. Jos randamos beveik visose salose, kur turi puikias sąlygas daugintis ir kovoti dėl ekologinės erdvės.

 

Didžiausias žinomas graužikas, gyvenęs prieš 3 milijonus metų, buvo „Josephoartegasia monesi“, jis svėrė daugiau nei bulius – apie toną. Šių laikų didžiausias graužikas gyvena Pietų Amerikoje. Kapibara yra avies dydžio ir sveria nuo 35 iki 66 kilogramų.

 

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
valdis

Kodėl turėtų išnykti didieji žinduoliai? Dėl aplinkos užterštumo? Tuomet ir žiurkėms būtų nepalankios sąlygos išaugti iki karvės dydžio… Kreidos periode atmosferoje buvo daugiau drėgmės bei deguonies – tai ir įtakojo, kad augalai bei gyvūnai buvo dideli. O jeigu užterštumas ir toliau didės, tai galima spėti, kad visa gyvūnija, kuri išliks, mažės – nes mažam gyvūnui yra daugiau šansų išgyventi po ekologinių katastrofų – reikia mažiau maisto, lengviau pasislėpti, kai gresia pavojus ir t.t.

Iron Tara

Na, pradėsim valgyti žiurkieną

Taip pat skaitykite