Cereologija arba ratilai laukuose

Tie kas domisi ufologija, apie cereologiją (nuo romėnų dievybės Cereros – vaisingumo deivės vardo) arba paprasčiau tariant ratilų laukuose fenomeną yra ne kartą girdėję, tad gal tai kas čia bus išdėstyta jiems ir nebus naujiena.

 

Cereogijos fenomenas vertinamas įvairiai. Yra tikinčių, jog tai ateivių iš kosmoso paliktos žinutės mums, taip pat yra manančių jog tai gamtos anomalija ar chuliganizmo apraiška. Kiek teorijų bebuvo kelta nei viena nedavė šimtaprocentinio atsakymo, tad pabandykime kartu pažvelgti į šio fenomeno paslaptis.

 

Tai gi cereologijos fenomeną galima apibūdinti kaip reiškinį kurio metu, dėl neaiškių priežasčių laukuose atsiranda ratilai, linijos ar įvairios figūros. Figūros formuojamos iš tolygiai suguldytų javų varpų ar kitų augalų. Įdomu tai jog varpos tuo metu nebūna nulaužiamos, o tiesiog suguldytos, bei susuktos. Susukimas kartais būna į įvairias puses. Daugiausia tokių figūrų, dar vadinamų kropcirklais, atsirado 1980 metais Didžiojoje Britanijoje Hempšyro grafystėje. Tuo metu buvo užfiksuota apie 500 įvairiausių figūrų atsiradusių javų laukuose. Su laiku ratilų laukuose atsiradimai dažnėjo. Dabartiniais laikais jų priskaičiuojama iki tūkstančio per metus.

 

Piktogramos laukuose anot liudininkų atsiranda staiga. Jų formavimasis užima iki pusės minutės laiko. Javai sugula be jokių akivaizdžių priežasčių. Dažnai šį procesą lydi girgždantis garsas, kuris kartą buvo įrašytas ir ištirtas NASA mokslininkų. Garsas buvo pripažintas dirbtiniu t.y. nenatūraliu garsu.
Įdomu tai jog pirmieji kropcirklai laukuose buvo paprasti ir nedideli, o dabartiniai (t.y. nuo dešimtojo XX a. dešimtmečio) yra daug didesni, siekiantys 100 ar daugiau metrų, taip pat susideda jie iš kelių dešimčių elementų. Štai pavyzdžiui 2001 metų rugpjūčio 14 dieną Viltšyre (Anglija) buvo aptikta piktograma esanti 450 metrų ilgio ir susidedanti iš 409 ratilų.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

 

Teigiama jog piešiniai laukuose atsiranda tarp 23 valandos vakaro ir 4 valandos ryto. Tad yra daug žmonių kurie medžioja ratilus, tikėdamiesi susekti jų atsiradimo momentą ir taip pasistūmėti link paslapties atskleidimo.

 

Kropcirklų istorija

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Pats ankstyviausias cereologijos paminėjimas aptinkamas 1678 metų brošiūroje pavadinimu „Mowing-Devil“. Panašių paminėjimų galima rasti ir pasakose.

 

1686 metais Oksfordo universiteto chemijos profesorius Robertas Plotas, savo knygoje „Staffordšyro gamtos istorija“ aprašė cereologijos fenomeną.

 

1880 metais buvo užfiksuotas pirmas tokio pobūdžio pranešimas. Jį išspausdino dvidešimt antrajame žurnalo „Nature“ numeryje.

 

Dabartinėje epochoje pirmasis kropcirklo paminėjimas datuojamas 1972 metais, kai du liudininkai, Anglijoje, sėdėjo laukuose tikėdamiesi išvysti NSO, nes tose vietose jie buvo dažnas reiškinys. Tačiau jie pamatė visiškai netikėtą reiškinį. Netoliese esančiame lauke, be jokios aiškios priežasties staiga sugulė javai ir sudarė nedidelį apskritimą.

 

Nuo maždaug 1990 metų tokie reiškiniai fiksuojami po kelis kartus per savaitę įvairiose pasaulio vietose.

 

1991 metais du asmenys Duglas Baueris ir Devidas Čorli, pasiskelbė pirmaisiais ratilų laukuose klastotojais. Jie teigė jog nuo 1978 metų sukūrė apie 250 tokio pobūdžio piktogramų.

 

Galimi paaiškinimai

 

Figūrų atsiradimą laukuose bandyta paaiškinti įvairiopai. Dabar apžvelgsime pačias populiariausias teorijas.

 

Mikrotornadas. Kai kurie mokslininkai kelia mikrotornado idėją, ne va kropcirklus laukuose formuoja vėjo sukelti gūsiai. Tokie vėjo gūsiai itin dažnas reiškinys Anglijoje. Šią teorija ypač palaiko daktas Terensas Medenas, tiriantis audras. Jo teigimu mikrotornadai turi pakankamą energetinį užtaisą, kad galėtų suguldyti javus į nesudėtingas figūras. Taip pat tokios audros gali sukelti šviesos efektus apie kuriuos praneša liudininkai. Žinoma, tokia teorija galėtų paaiškinti paprastų ratilų laukuose atsiradimą, tačiau ši teorija neatlaiko kritikos, kai randamos itin sudėtingos geometrinės piktogramos.

 

NSO apraiška. Ši teorija teigia jog kropcirklai laukuose yra neatpažintų skraidančių objektų nusileidimo pėdsakai. Negalime atmesti ir tokios galimybės, tačiau tai jog piktogramos laukuose yra nevienodos, dažnai sudėtingos geometriškai, tarsi sako, jog to negalėjo palikti tiesiog nusileidęs kosminis laivas. Žinoma, mes nieko nežinome apie NSO prigimtį, tačiau įtikinamesnė teorija ta jog tai tikrai ne nusileidimo pėdsakas. Gal tai kokio nors ufonautų eksperimento pasekmė? Gal tai yra koks nors kosminis „grafiti“? Kas žino?

 

Energijos kaita. Rusijos fizikas Andrėjus Olchovatovas mano jog tai yra savotiška energijos kaitos tarp žemės plutos ir atmosferos apraiška.

 

Mikrobangos. Šią teoriją iškėlė fizikas Stanislavas Smirnovas. Jis patalpino javų varpas į mikrobangų krosnelę. Ją įjungus per 10 sekundžių varpos sulinko prie savo pagrindo ir atrodė lygiai taip pat, kaip ir tos kurias jis tyrė laukuose. Varpos nepatyrė jokių kitų pakitimų, ir nebuvo pažeistos, o tik sulinko. Tam buvo sunaudota 6 tūkstančiai džaulių. Tai gi iš eksperimento seka, jog norint padaryti septynių metrų diametro ratą, prireiks 10 mln. džaulių. Iš kur galėtų imtis tokia energija? Čia Smirnovas pateikia savo atsakymą: tokį energijos kiekį galėtų išskirti judantis žemės skilimas, jei išeinančios energijos kelyje pasipainiotų lęšinės formos geologiniai dariniai, tokie kaip kreida, o Anglija garsėja savo kreidos dariniais.

 

Elektromagnetinės bangos. Romanas Oleksiukas mano jog ratilai laukuose atsiranda ne kaip nors kitaip, o stovinčių elekrtomagnetinių bangų pagalba. Anot jo, tokias figūras galima sutikti ne tik javų laukuose, bet dažnai galima aptikti ir ant sniego.

 

Kolektyvinis javų protas. Taip pat yra teorija teigianti, jog ratilai laukuose atsiranda dėl kolektyvinio javų (ar kitų augalų) proto ir sąmoningo veiksmo. Žinoma tai jog augalai išties dalinasi vienas su kitu informacija, tačiau kyla klausimas, kiek ir kokios informacijos gali vienas kitam perteikti augalai. Ši teorija skamba per dėm fantastiškai, tad nėra palaikoma daugumos tyrėjų.

 

Klastotė. Per visą cereologijos fenomeno tyrimo laiką atsirado begalė klastotojų, kurie teigdavo, jog tai būtent jie kuria kropcirklus laukuose. Kai kurie net pateikė įrodymą pademonstruodami kaip virvių ir paprasčiausios lentelės pagalba geba sukurti pačius įmantriausius raštus javų laukuose. Tačiau tokių pasirodymų metu javų varpos nebūdavo užlenkiamos vienodai, kas esti daugumoje cereogijos atvejų. Taip pat šiai teorijai prieštarauja ir tai jog reiškinys trunka jau ne vieną dešimtmetį pačiose įvairiausiose pasaulio vietose. Žmonės tiesiog fiziškai neišgalėtų padaryti visų tų piešinių. Manoma jog klastotojai padaro apie 30 procentų visų pasaulyje esančių piktogramų.

 

Džo Nikelis besidarbuojantis komitete kuris tiria galimus paranormalius reiškinius teigia, jog kropcirklai turi visus klastotės bruožus: 90 procentų visų pasaulio cereologijos apraiškų sutinkama Anglijoje, ratilai su laiku vis sudėtingėja, kūrėjai slepiasi, ratilai vis dar išlieka paranomaliu reiškiniu.

 

Tačiau čia susiduriame su klastotės paneigimu. Piktogramose kurias padaro klastotojai, daug javų būna nulaužti, ko nebūna nesuklastotose piktogramose, jose javai nulenkiami per pora centimetrų nuo šaknų ir susukami. Taip pat suklastotuose kropcirkluose nebūna vidinių augalų pakitimų, tokių kokie kiltų augalą kaitinant iš vidaus. Be to suklastotuose ratiluose dauguma augalų greitai nuvysta, o nesuklastotose piktogramose jie toliau auga.

 

Taip pat suklastotuose ratiluose varpos būna patryptos bei aplaužytos, ko nepasitaiko daugumoje kitų piktogramų. Dar viena tikrų ratilų ypatybė yra ta, jog juose būna padidėjęs infraraudonasis spinduliavimas. Būna pakitęs ir magnetinis laukas, dėl ko kompasai tokiuose kropcirkluose tiesiog pašėlsta. Juose būna iki trijų kartų padidėjęs radiacinis fonas. Juose genda elektros prietaisai, gęsta automobiliai, sustoja laikrodžiai. To nesutiksi suklastotuose ratiluose.

 

Kitos teorijos. Galima teorijas vardinti be galo be krašto, nes jų yra išties daug. Štai dar kelios galimos teorijos: atmosferos elektra, gali formuoti įvairiausius raštus; ežiukų poravimosi šokiai kurių metu jie tiesiog ištrypia žolę; vaiduoklių įsikišimas – ektoplazmos bangos suformuoja žolėje įvairius raštus; paralelinių pasaulių sąveika su mūsų pasauliu; kamuolinių žaibų skraidymas virš laukų ir taip toliau.

 

Tai gi, teorijų yra pačių įvairiausių, yra iš ko rinktis. Jei kuri nors teorija užkabino, tai galima drąsiai ieškoti informacijos internete. Cereologijos tematikai yra skirta ne viena dešimtis internetinių tinklalapių, užsienyje leidžiama nemažai specializuotos literatūros, tad jei domina cereologijos tematika, tereikia trupučio kantrybės ir jūs rasite begalę įdomios informacijos.

 

Straipsnio autorius: Gabrielius E. Klimenka, paragraf 78

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Marcus

man tai patiko: tuose laukuose gesta masinos…idomu kas automobiliu vaziuoja rugiais :D

valdis

“Ežiukų poravimosi šokiai…” – puiki teorija :o) Ką ir kaip piešia mūsų vaikai? Na, su pieštukais ar akvareliniais dažais popieriaus lape, gal su kreida ant asfalto gėlytes, drugelius ar nykštukus… O ką nuobodžiaudami kosminiame laive piešia ateivių vaikučiai, kol jų tėveliai ant operacinio stalo narsto eilinį žmogietį? Tik žinoma, ne popieriuje – primityvu… Va, javų laukai – kas kita, kokios didžiulės erdvės pasireikšti fantazijai! Kaip jie tai daro? Deja, mes dar per “maži” tai suprasti. Ir kadangi mūsų intelektas žymiai atsilieka nuo jų, tai ir belieka kasytis pakaušį, mąstant, ką tai galėtų reikšti. Dar daug košės teks suvalgyti, kad suvoktumėm.… Skaityti daugiau »

Ezekiel

Man tai šovė į galva teorija, kad tokius atvaizdus pievose galėjo išgraviruoti palydovų lazeriais.
http://www.sherryshriner.com/crop-circles.htm

Fizikas Michio Kaku sako, kad tokius ratilus galėtų sukurti išguldant žoles mikrobangų įrenginių, tikriausiai magnetronu.

Karininkas

Panašu į tai, tereikia kažkokį magnetroną valdyti kompiuteriu.. Bet kas ir kam tai daro? Nusenę karininkai išėję į atsargą?

Taip pat skaitykite