Kanada toliau ieškos mistiškai pradingusios Franklino ekspedicijos

Kanados vyriausybė ketvirtadienį pranešė, kad pratęs ketverius metus trunkančią dviejų laivų iš 1845–1846 metų Franklino ekspedicijos į Arktį paiešką, rašo „Reuters“. Narai ir archeologai nuo 2008 metų bando rasti britų laivus „Erebus“ ir „Terror“ , kurie ieškojo legendinio Šiaurės vakarų koridoriaus tarp Atlanto ir Ramiojo vandenynų ir įstrigo lede.

 

Seras Johnas Franklinas ir jo 128 narių komanda žuvo, o laivai pradingo. Tarp vietos gyventojų inuitų sklido pasakojimai, kad nelikus maisto, beviltiškoje situacijoje astidūrę įgulos nariai ėmėsi net kanibalizmo.

 

„Tai – istorinis mūsų šalies praeities momentas. Todėl žmonės vis dar rašo dainas ir esė apie tai, – sakė Kanados premjeras Stephenas Harperis. – Tai – vienintelė neatrasta nacionalinė istorinė vieta. Mes jaučiam pareigą atrasti ją“, – kalbėjo premjeras.

 

Praėjusiais metais tyrėjai rado šiek tiek butelių stiklo ir kitų liekanų stovykloje, kurią buvo įrengę Franklino ekspedicijos nariai netoli Felikso iškyšulio,Karaliaus Viljamo salos šiaurinėje viršūnėje.

 

Ketverių metų tyrimai Kanadai kainavo 505 tūkst. JAV dolerių.

 

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
:D

Lietuviams tokie tyrimai būtu kainave 505 milijonus.

Taip pat skaitykite