Žemę nuo asteroido apsaugos atominė bomba?

Tinkamoje vietoje sukeltas atominis sprogimas galėtų apsaugoti žmoniją nuo Žemės link skriejančio asteroido, teigiama naujame tyrime.
 
Los Alamos nacionalinės laboratorijos Naujojoje Meksikoje mokslininkai, naudodami superkompiuterį, modeliavo atominės bombos efektyvumą naikinant asteroidus.
 
Jie 500 metrų ilgio kosminį kūną atakavo 1 megatonos atominiu ginklu – maždaug 50 kartų galingesniu nei JAV Antrojo pasaulinio karo metais susprogdino Nagasakyje, Japonijoje.
 
Jų gauti rezultatai teikia vilčių.
 
„Šis 1 megatonos sprogimas sunaikintų visas uolienas asteroide ir jei tai būtų pro Žemę skriejantis asteroidas, visiškai sušvelnintų jo keliamą pavojų“, – teigė Los Alamos mokslininkas Bobas Weaveris.
 
3D modeliavimo tyrime, atliktame naudojant 32 tūkst. „Cielo“ superkompiuterio procesorių, sprogimas įvyko asteroido paviršiuje. Taigi sprogmens greičiausiai nereikėtų patalpinti giliai uolienoje. Būtent tokios pavojingos užduoties 1998 metų filme „Armagedonas“ ėmėsi Bruce`as Willisas ir jo komanda.
 
B. Weaveris pabrėžė, kad atominės bombos greičiausiai būtų kraštutinė priemonė, jei iki susidūrimo būtų likę vos keletas mėnesių. Kiti tyrėjai įspėjo, kad branduolinis sprogimas gali turėti neigiamų padarinių, pavyzdžiui, vietoje vienos didelės uolienos į Žemę pasiųsti daugybės mažų kosminių uolienų krušą.
 
Jei žmonija atidžiau sektų grėsmę keliančius asteroidus, būtų galima naudoti ir kitas apsigynimo nuo jų strategijas, tvirtina mokslininkai.
 
Pavyzdžiui, būtų galima pasiųsti robotinį zondą, kuris pasitiktų ir skrietų kartu su potencialiai pavojingu asteroidu. Nedidelė kosminio aparato trauka jiems skriejant veiktų uolieną. Per keletą mėnesių ar metų šis „traukos traktoriaus“ metodas patrauktų asteroidą į kitą, mažiau pavojingą orbitą.
 
Tokiai misijai įvykdyti reikiamų žinių jau turime. Jau ne vienas zondas kosmoso platybėse priartėjo prie kosminių uolienų, tarp jų – NASA kosminis aparatas „Dawn“, dabar skriejantis aplink didelį asteroidą Vestą. 2005 metais Japonijos „Hayabusa“ zondas paėmė asteroido Itokawa nuolaužų ir pargabeno jas į Žemę tyrimams.
 
Šiuos zondus taip pat būtų galima tiesiog sudaužyti į asteroidą, tikintis, kad brutali jėga, o ne švelni gravitacinė trauka, nukreips juos nuo kurso. Nors šis metodas ne toks tikslus, kaip traukos traktoriaus technika, teigia tyrėjai, tačiau esant tam tikroms aplinkybėms jis galėtų pasiteisinti.
 
Gebėjimai įvykdyti agresyvesnę misiją taip pat jau pademonstruoti. 2005 metais NASA pasiuntė kosminį aparatą, kuris atsitrenkė į kometą „Tempel 1“. Taip norėta nustatyti ledinio objekto sudėtį.
 
Diskusijos apie asteroido nukreipimą nėra tik akademinės pratybos. Didžiuliai susidūrimai yra mūsų planetos istorijos dalis. Vienas jų prieš 65 mln. metų nuo Žemės paviršiaus nušlavė dinozaurus, tad tik laiko klausimas, kada į Žemė atsidurs kito kosminio kūno kelyje, įspėja astronomai.
 

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Rekomenduojami video:


2500
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
kas tau darbo

As irgi taip manau nes ka zinai jei tie kompai klydo tai zemei gali buti
,,amen”. Jei ir bus tas trecias pasaulinis karas ,tai kaip sake A.Ensteinas
3 pasaulinis karas bus su atominiais ginklais, 4 bus su akmenimis ir kaulais,nes per 3 pasaulini kara zeme bus sunaikinta todel kol atsikurs civilizacija(gali ir isvis taip neatsikurti ir 4 pasaulinio k. nebus) mes vel tapsim urviniais zmonemis.GERIAU ZONDAI

Sigitas

Dar manau, kad asteroidai mums visai nebaisūs, o baisūs mums pačių atominiai karai, visai netruks sulaukti tiktai ne asteroido, o teroro veiksmų didžios šalies, bus ašarų pakalnė ir be asteroidų menamos grėsmės.

Anonimas

Kaip Ensteinas Karta Pasake : Jei Treciasis Pasaulinis Karas bus Su Atominiais/Branduoliniais Ginklais Tai Ketvirtas pasaulinis karas bus su pagaliais ir akmenimis

Sigitas

Taip manau ir aš.Geriau pasiuskime ten tą atomą, kurio prikūrėm Žemėje, nes jis ,tikrai, tą mūsų Žemę sunaikinti gali užėjus nevalingam karui.

Pamirsau

Bet mano nuomone atomine bomba kuria susprogdintume i asteroida galetu pakeisti zemes sukimosi krypti arba sukelti koki nors labai stipru smugi kuris nublokstu zeme keliais sviesmeciais toliau nei ji yra dabar. Man atrodo kad daug geriau butu i asteroida paleisti zonda. :))

Taip pat skaitykite