Maginės sistemos

Chaoso Magija

 

Chaoso magija remiasi dviem dalykais: Chaoso teorija, ir bet kokios religijos ar tikėjimo panaudojimu reikalingam burtui paleisti. Chaoso teorija tiesiog teigia, kad visi dalykai , prieš įgaudami savo galutinę formą egzistuoja kaip chaosas .O antrasis chaoso magijos komponentas, tai idėja , jog magas neturėtų savęs suvaržyti tam tikru tikėjimu, tuo pačiu pririšdamas save, tik prie tam tikrų burtų naudojimo.

 

Tarp chaoso magų laikomasi idėjos, kad magas turėtų pasinaudoti bet kokiais religiniais tikėjimais, norėdamas paleisti savo trokštamą burtą. Taigi, jei sėkmingam burto paleidimui turi būti žydas, ir būti ištikimas jų hierarchijai bei panteonui, tuomet taip ir padarysi, ir visa tai nusimesi, kai tik burtas bus paleistas. Jei burtas reikalauja garbinti Egipto dievybę, tuomet magas bus ištikimas Egipto panteonui ir tikės tuo tiek kiek reikės, kad burtas būtų sėkmingai paleistas.

 

Populiariausias Chaoso magijos aspektas yra sigiliavimas, tai iš esmės mago minties pavertimas tam tikra forma, simboliu. Didele dalimi prie šios maginės sistemos prisidėjo modernioji(šiuolaikinė) magija.

 

Chaoso magija, kartais turi labai mažai etinės ar dvasinės potekstės. Įvairūs šios sistemos praktikuotojai, netgi siūlė, kad „chaotas“ išsuktų iš savo kelio ir tam tikra prasme taptų hedonistu, atmestų visas moralines normas, kaip religines dogmas. Dėl ko vėliau visa tai įgavo nedarnos, liuciferizmo vardą, daug dėmesio skiriant asmeninėms laisvėms.

 

Pliusai: Chaoso magija, daugumai žmonių išlaisvinanti patirtis, siūlanti šviežią etinių ir moralinių pažiūrų oro gurkšnį, kurio dauguma žmonių taip trokšta. Iš vienos pusės tai labai patrauklu jaunimui, kuriems šeimoje buvo prikabintos tam tikros religinės normos, kadangi tai leidžia truputį atsitiesti. Jei ieškote kažko, kas turėtų kuo mažiau apribojimų, reikėtų atkreipti dėmesį į Chaoso magiją.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Minusai: Dėl savo laisvo tipo, ji pritraukia daug “maištingo jaunimo”, dėl ko labai sunku šią sistemą ir jos atstovus priimti rimtai. Ji taip pat, visai netyčia truputį „chaotiška“. Dauguma jos mokytojų kartais nesutaria, gana svarbiais klausimais, yra tik keli bendrai praktikuojami dalykai, ir kiti dalykai, dėl kurių brolijos įkūrimas, tampa beveik neįmanomas.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Greitai pasiekiama natūralių fenomenų kontrolė dažnai išpučia chaoto ego ir jis pradeda galvoti, kad gali mokyti kitus anksčiau, negu yra iš tikrųjų. Dėl to Chaoso magijos bendruomenėje atsiranda nemažai pseudo-mokytojų. Be to Chaoso magija yra gan nauja maginė sistema, ko pasekoje nėra daug magų, kuriuos galėtume laikyti pavyzdžiais, vertindami šios sistemos efektyvumą.

 

Kabala

 

Kabala yra senovinių paslapčių mokymas priklausantis žydų tikėjimui. Populiarėti vakaruose pradėjo ankstyvais 1600 metais, kartu su kai kuriomis Rozenkreicerių brolijomis, kurios mokė religinio Judėjų-krikščionių paradigmos simbolizmo. Tuo pat metu radosi ir taip vadinami Kabalistiniai „grimuarai“, kurių magijai tariamai buvo naudojamas Kabalistinis simbolizmas.

 

Iki pat vėlyvų 1800 metų, iš jų buvo mokoma Masoniškose ir Rozenkreiceriškose organizacijose. Tai vyko iki tol kol Auksinė Aušra surinko ją į tvarkingą sistemą ir pasiūlė naudoti kaip įrankį magams, nuo to laiko ji labai išpopuliarėjo.

 

Kabala turi teorinių, matematinių, praktinių ir mistinių reikšmių bei pritaikymų. Paprasčiausiai kalbant kabalistinės žinios buvo surinktos, kad padėtų interpretuoti Senąjį Testamentą, Tanachą ir padėti suprasti tokius šventus tekstus kaip Talmudas ar Mišna.

 

Tokioje šviesoje Senasis Testamentas buvo laikomas turinčiu simbolinę prasmę, kuriame aprašyta visatos sukūrimas, mirtis ir reinkarnacija, bei magija. Manyta, kad Tanachą šventai sukūrė adeptai, ir kad patys didingiausi mokymai yra užkoduoti jame, tiems, kurie žinojo kaip ieškoti. Kabala buvo metodas, tų mokymų ieškojimui.

 

Pliusai: Yra daugybė tekstų ir rabinistinių rašinių apie Kabalą, tiek maginio , tiek mistinio tipo. Per mažiausiai du tūkstančius metų sistema buvo ištobulinta iki vientiso vieneto, dėl šios priežasties galime rasti gausų būrį šventųjų ir adeptų, kurie ją praktikavo ir apie kuriuos istorija nenutyli. Tiems kuriuos traukia ilgos nagrinėjimo valandos, informacijos apie Kabalą ir Tanacho interpretacijas yra daugiau , nei būtų galima aprėpti per visą gyvenimą. Yra ir vakarietiška „Rozenkreicerių kabala“ , kuri suteikia šablonus leidžiančius panaudoti Kabalistines žinias magijai.

 

Minusai: Kuomet 20a. pradžioje atsirado taip vadinamoji Kabalistinė sistema -Gyvybės medis, ji buvo labai apkarpyta. Tuomet didelė dalis Kabalos, kuri neturi nieko bendro su Gyvybės medžiu, tapo daugiau ar mažiau ignoruota. Dėl to gali būti nelengva surasti žmogų, kuris iš tikrųjų žino ką kalba. Kita problema, jei nori būti priimtas pas rabinistinės Kabalos adeptą. Tokie rabinai dažniausiai būna rasistai, ir yra užsispaudę mokyti, tik prisiekusius žydus . Deja dėl to daug didžių Kabalos paslapčių lieka paslėptos.

 

Hermetika/Hermetizmas

 

Šiandien Kabala laikoma Hermetinės magijos dalimi. Iš tiesų Hermetinis mokslas radosi dviem trim tūkstančiais metų anksčiau, nei Kabala. Pavadinta jis, pusiau mitologinio pradininko garbei, Hermis Trismegistas, didis magas, kuris smarkiai paveikė Egipto ir Graikijos dvasinius mokymus.

 

Hermetizmas turi stiprias moralines ir transcendentines idėjas. Hermetikos magas atmeta visą pasaulį kaip iliuziją, kaip šviesos žaismą fone. Į jį žiūrimą, kaip gyvenantį nemokšiškumo pasaulyje, ant kopėčių iš tokių pasaulių, kur kiekvienas naujas laiptelis priveda arčiau Tiesos. “Tiesa” matoma kaip Pirmoji Priežastis, tyli, amžina, gimstanti iš savęs visų daiktų pradžia, laikoma aukščiausiu Dievu ir dažnai vadinama „Gėriu“. Magas siekia vienybės su visagaliu Dievu.

 

Tai pasiekiama per atitinkamą gyvenseną, dvasinių principų ir dėsnių laikymąsi, meditaciją, ir ritualinę magiją. Mažai dėmesio skiriama natūralių fenomenų kontroliavimui pasitelkiant magiją. Tačiau mokoma, kad lavinantis, tokios jėgos su laiku ateina automatiškai. Ir tai tik šalutinis tobulėjimo rezultatas .

 

Dieviškųjų jėgų invokacija ir dvasių iššaukimas yra pagrindinės Hermetinio mokslo praktikos. Pasak tokių „hermetikų“, kaip Agripa ir Bardon’as , keturių elementų kontrolė, kuri laikoma pagrindiniu dalyku padedančiu atsikratyti realybės pančių, sudaro didžiąją dalį pradinio mokymo. Tokios praktikos kaip alchemija ir astrologija taip pat turi savo vietą šioje sistemoje.

 

Pliusai: Moraliai tvirta sistema, orientuota į apsivalymą ir evoliuciją. Ji puikiai tinka tiems kuriuos traukia mistiškumas ir transcendentiškumas . Dauguma garsių magų buvo „hermetikai“, įskaitant tokias garsias figūras kaip Pitagoras, Hermis Trismegistas, Agripa, Pracelsas, Bendžeminas Franklinas, Alisteris Kraulis bei Franz’as Bardon’as. To pasekoje galima rasti labai daug tekstų, kuriuos galima išstudijuoti, taip pat daug pavyzdžių motyvacijai bei įkvėpimui. Taip pat yra nemažas skaičius Magiškų draugijų/ordinų, kurie atstoja magijos mokyklas, kuriose galima mokytis Hermetizmo . Jų yra visame pasaulyje.

 

Minusai: Hermetizmas morališkai griežta, turinti pobūdį išsivystyti į dogmatizmą, maginė sistema. Taip pat, nors ir daug aprašytą apie pačią jos filosofiją, apie praktikas parašyta, palyginus, mažai. Tai kas parašyta dažniausiai turi daug ritualinių elementų ir dėl to tai praktikuoti žmogui, niekada neturėjusiam mokytojo ar neturinčiam privačios erdvės, yra sunku. Dėl savo amžiaus ji turi nemažai išsišakojusių tradicijų, dėl ko sunku nuspręsti kokią draugiją ar mokytoją pasirinkti.

 

Šiaurinis kelias

 

Kadangi trūksta geresnio pavadinimo ši sistema pavadinta „Šiauriniu keliu“ . Tai magijos ir misticizmo siekimas per Skandinavų mitologijos simbolius bei įrankius. Daugeliu atvejų tai susiję su žiniomis apie runas, bei jų panaudojimu magijai ir pranašavimui. Tačiau tikras šio kelio praktikuojantysis turėtų būt susipažinęs su simboline Odino kelionių reikšme, Balduro atstovaujamu simbolizmu, bei atitinkamomis priemonėmis Asgardo dievų invokacijai.

 

Šiandien, šioje sistemoje dažniausiai naudojamos 24 runos, pranašavimo tikslais. Gothi („šventikas“) išdėlioja 24 runas atitinkamai pasirinktu būdu ir pagal išmoktą tradiciją interpretuoja jas, panašiai kaip tai daroma su Taro kortomis. Kita dažna praktika yra simbolių, pagamintų iš runų, panaudojimas norint sukelti tam tikrą maginį efektą. Tai panašu į sigilių kūrimo metodą.

 

Kita dalis Skandinavų magijos yra Galdr amuletų/talismanų naudojimas. Tai amuletai kurie sukelia tam tikrą efektą ir apie kuriuos Odinas kalba „Havamal’e“. Tinkamas Galdr amuletų panaudojimas reikalauja atitinkamų garsinių užkalbėjimų ir vibracijų.

 

Pliusai: Su šia magijos sistema yra glaudžiai susijusiu turtinga ir įdomi mitologija, kuri leidžia praktikuojančiajam pasinerti į tyrinėjimus. Pačios runos yra galimai labai galingas dalykas, kuris naudojamas per Galdr amuletus/talismanus ir simbolių kūrimą. Su jomis taip pat, nesunkiai bet gana tiksliai galima pranašaut kas laukia ateityje, tai labai išpopuliarėjo per paskutinius 40metų.

 

Minusai: Yra tiesiog milžiniškas kiekis dezinformacijos susijusios su runų magija, daugiausiai dėl New Age judėjimo įkvėptos ir labai Wicca paremtos religijos – Asatruizmo. Skandinavų magijos šeimos atvirai pasireiškė prieš maginių praktikų netikslumus, kurių moko Asatru grupės, bet mažai ką pasiekė. Deja dauguma knygų apie runas yra paremtos šiuo judėjimu. Yra užrašyta tik labai maža dalis tradicinių runų magijos mokymų ir praktikų. Bet deja ir šie raštai buvo paveikti plintančios krikščionybės. Dėl to, šiandien beveik neįmanoma atsekti tikrosios sistemos.

 

Talismanų magija

 

Taip pat vadinama „Užkerėjimu“, talismanų magija yra „palaiminimas“ ar magiškas daiktų užkerėjimas. Užkerėti/užburti galima įvairiais būdais, balsu vibruoti dieviškus vardus, užrašyti žodžius magiškais alfabetais ir kalbomis, užkrauti sigilius ar jėgos žodžius, daiktą paprasčiausiai įkrauti savo energija ir valia ir dar daug visokių būdų, kurių efektyvumas priklauso nuo mago asmeninių pasirinkimų ir požiūrio.

 

Tačiau Talismanų magija nesibaigia tik ties negyvų daiktų užkerėjimu. Įgudęs kerėtojas gali padaryti tai aks dažniausiai vadinama apkerėjimu, gali pritraukti žmogui meilę, sėkmę, nelaimes ir t.t. Dažniausiai talismanų magija naudojama kuriant tokius dalykus kaip apsaugos amuletai, kurie saugo namus ar žmones nuo būtybių ir nuo blogos kitų žmonių valios.

 

Pliusai: Dažniausiai labai nesunku pradėti mokytis. Yra tikrai nemažai informacijos ir žinių apie talismanus ir jų kūrimą. Nors kai kurių grupių pirpažinta kaip pilna magijos sistema, tradiciškai naudojama daugumoje didesnių maginių sistemų.

 

Minusai: Gan griežta, kadangi visuomet reikalinga kažkas kame būtų galima talpinti energiją. Tačiau palaipsniui kerėtojas išvysto jėga, kuri padeda tiesiogiai manipuliuoti energijomis. Taip pat norint tapti geru kerėtoju, ši sistema pareikalaus daug laiko. Kadangi kerėtojas turi turėti supratimą apie sąryšius tarp įvairių simbolių.

 

Elementalizmas

 

Mano nuomone, tai pradedančiųjų magijos kertinis akmuo. Elementalizmas tai energijų susijusių su keturiais elementais panaudojimas – žemė, oras, ugnis ir vanduo. Užtenka pasakyti, kad daugumoje grynų maginių tradicijų senai laikomasi minties, kad iš šių keturių elementų sutvertas visas mūsų pasaulis ir jų įvaldymas yra pirmasis žingsnis link išsivadavimo iš šio pasaulio skausmų ir kančių.

 

Elementalizmas apima ne tik šių elementų panaudojimą dangiškuoju, intelektualiuoju ir fiziniu lygiu, bet taip pat ir dvasių vadinamų „elementaliais“ panaudojimą atliekant magiškas operacijas

 

Pliusai: Ne taip kaip dauguma magiškų tradicijų, elementinės magijos praktikavimas (ir natūralus magijos fenomenas ir dvasinė raida) yra aiškiai apibrėžta viešame darbe pavadinimu „Iniciacija į hermetiką“ (angl. „Initiation into Hermetics), kurią parašė Franz Bardon. Tai duoda tam tikrus rėmus, kuriais vadovaujantis galima efektyviai praktikuoti elementinę magiją.

 

Minusai: Franz Bardon darbai yra vienintelės autoritetingos tokio tiesmuko tipo knygos, kurias galima surasti. Visi kiti darbai, kaip Agripos yra labai sunkiai paverčiami praktikomis.

 

Wicca

 

Nors per paskutinį dešimtmetį jos plėtimasis susilpnėjo, ji vis dar užima didžiąją dalį New Age judėjimo. Tai gamta pagrįsta, pagoniška religija, tačiau taip pat ir magiška tradicija, kadangi dauguma religinio garbinimo yra maginės ar ritualinės prigimties. Įvairūs burtai ir prakeiksmai, dažniausiai priskiriame Wicca ir jos atšakoms, dėl to šią sistemą praktikuojantys perėmė raganių/raganių vardą, ir šiuo metu šią sistemą praktikuojantieji laikomi raganos/raganiai. Wicca laibai išpopuliarėjo vakaruose, dėl įvairių New Age ir hobio parduotuvių , kuriose galima įsigyti pentagramų, lazdelių ir t.t.

 

Wicca įkurta 1950-taisiais metais Gerald’o Gardner’io. Gardneris buvo Auksinės Aušros narys (prieš tai kai ji subiro).Daugumą to ką joje išmoko, jis sudėjo į Wicca ritualus ir praktikas.

 

Tikrosios Wicca magijos praktikos apima penkis elementus, tradicinius keturis ir penktąjį – dvasią, visa tai atsispindi pentagramoje. Jų „šventasis simbolis“ pentaklis, tai pentagrama apskritime, dažniausiai nešiojama kaip pakabukas ar žiedas. Įvairūs Wicca skyriai į savo repertuarą įtraukė tokius dalykus kaip zodiakų astrologiją ir alchemiją(gėrimai ir panašiai). Ragana laikui bėgant dažniausiai sukaupia didelę kolekciją įvairių burtų bei receptų, kas Wicca tradicijoje dar vadinama „Šešėlių knyga“. Vienos Wicca praktikuojančios grupės yra labiau paveiktos liaudies praktikų, kai tuo tarpu kitos, hermetizmo tradicijos, bei tokių magų kaip Alisteris Kraulis, rašto darbų.

 

Pliusai: Dėl savo nepaprasto pasisekimo vakarų pasaulyje, apie Wicca yra parašyta daugiau naujų knygų, nei apie kokią kitą maginę sistemą. Dėl to ją mokytis labai lengva. Daug praktikuojančiųjų netgi paviešino savo Šešėlių knygas, kas pradedančiajam leidžia tuoj pat pradėti praktikuoti Wicca. Dar vienas didelis pliusas, kad Wicca grupių galima rasti bet kuriame didesniame pasaulio mieste. Be to, kadangi Wicca yra gamta pagrįstas pagonių tikėjimas, paprastam žmogui tai leidžia pajustų stipresnį ryšį su gamta.

 

Minusai: Dėl laisvumo apibrėžiant kas yra Wicca, pačioje tradicijoje radosi skirtingų sektų su radikaliai skirtingu tikėjimu ir praktikomis. Dažnai Šešėlių knyga skaitoma daugiau kaip liaudies prietarų rinkinys, negu kaip maginių operacijų kolekcija. Dėl stereotipo, kad Wicca praktikuoja tik pusamžės moteriškės, Wicca praranda daug potencialių šio tikėjimo išpažinėjų.

 

Telema

 

Telemą, Alisteris Kraulis sukūrė kaip būdą skleisti Dėsnių knygos(„The Book of Laws“) mokymus, bei savo idėjas, apie tai kokia magija turėtų būti. Ryšium su šiais mokymais, telemitai magiją anglų kalboje vadina „magick“, „k“ tai Kraulio priedas kaip atskirti tikrąją magiją nuo iliuzinės.

 

Telema magiška ir mistiška. Mistiškai telemito šventa užduotis yra suvienyti Nuit su Hadit, pasinerti į begalę Hadit ir tapti dievu, visatos „žvaigžde“. Telema turi savo ritualus, kurių daugumą sukūrė Kraulis, be to ji paremta principais, kuriuos Kraulis išmoko būdamas Auksinėje Aušroje. Telemitai Kraulį laiko Naujojo Aeono pranašu.

 

Pliusai: Kraulis po savęs paliko didžiulę rašto darbų kolekciją. Jis taip pat naudojosi O.T.O. skleisti savo mokymus, bei įsteigė A.A. (Ir O.T.O ir A.A. Šiuo metu veikia). Daugumą Kraulio darbų galima rasti internete, taip pat nemažą skaičių pratimų kurie prigimtimi mistiški ir meditaciniai, tai reiškia jog dauguma žmonių gali visa tai praktikuoti .

 

Minusai: Dauguma apie Kraulį turi ne kokią nuomonę ir paviršiniame lygyje Dėsnių knyga daugeliui yra nepriimtina. To pasekoje telemitai maginėje visuomenėje susilaukia daug kritikos.

 

Straipsnį parengė: Šešėlis

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
8 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
VitAL

93!

Job tara rai!- perbegau akimis kokias sistemas apzvelgi, ir zinoma perskaiciau apie Thelema- vertnima palieku tavo sazinei, nekomentuosiu kadangi esu thelemitas, o tai reiskia jog priimu “Istatymo Knyga”, kurioje parasyta :”as draudziu visus gincus”, na bet pavadinima pagrindines Sventos Thelemos Knygos- “The Book of the Law”, be klaidu juk galima buvo parasyt. Ir mes verciame- “Istatymo Knyga”, o ne desniu, ar taisykliu!
Do what thou wilt shall be the whole of the Law.

Šešėlis

Verėtų nesiginčyti, o diskutuoti :) Dėkui už vertimo pastabas, žinosiu :)

Bureja

o bus ateityje straipsniu su ritualu aprasymais ir burtais?

Šešėlis

Pagyvensim pamatysim :)

reptile

Aš labiausiai norėčiau išmokt Telekinezę :D

Ta-pati....

Tingiu skaityt ;D

Šešėlis

Niekas ir neliepia :)

Vytautas

Tikrai puikus straipsnis bendram supratimui. Truputi plačiau esu susipažinęs su hermetizmo atmaina “eniologija”. Čia išdėstytos mintys visiškai sutampa su mokymo esme. Jei kam įdomu galit paskaitinėti http://www.eniology.org/kniga-eniologiya.html

Inesa

Dekui Seseli uz str! Ar galime tiketis is taves veliau ir konkretesniu straipsniu? pvz. kur bus aprasyti ritualai ir pns? P.S. Visos mano bendradarbes skaito tavo straipsnius apie magija :)))

Šešėlis

Prašom. Dėl konkretesnių straipsnių. Apie pačius ritualus gal ir bus straipsnis, bet kaip juos atlikinėti – ne :) Nemanau, kad tokiems dalykams čia vieta :) Galima nebent asmeniškai. Arba daugumą rasit google :)))

Mindaugas

Puikus straipsnis!

To nesidalinsiu

Super straipsnis, Šešėli. Matosi, kad šį tą žinai ir plačiai mąstai, beto sugebi paprastai liaudžiai išaiškinti. Ačiū, nors straipsnis glaustas, bet tikrai naudingas :)

Taip pat skaitykite