Keisčiausi psichiniai sutrikimai pasaulyje

Kodėl susergama psichikos liga? Tai – klausimas, kurį sau bei psichikos sveikatos specialistams užduoda daugelis pacientų. Tik labai retais atvejais galima greitai į jį atsakyti ir išskirti keletą aiškių psichikos sutrikimus sąlygojusių veiksnių. Dažniausiai šių veiksnių yra daug ir labai įvairių, jie paaiškėja ilgalaikio stebėjimo metu. Žemiau pateikiame keisčiausiu psichiniu sutrikimu pasaulyje aprašymus.

Likantropija (Žvėrtakystė)

 

Ši liga turi pakankamai romantišką įvaizdį, turint omenyje, kokį svarbų vaidmenį šiuolaikinėje pop-kultūroje vaidina vilkolakiai. Dalis žmonių su psichikos sutrikimais tiki esantys pusiau žvėrys (tai vadinama klinikine likantropija), kas kartais susiję su rimtomis psichozėmis. Šie žmonės dažnai tamsiu paros metu keliauja į miškus, kur įvykdo “transformaciją” ir ten praleidžia naktį. Jie teigia, kad miške jaučiasi visiškai saugiai ir patogiai, nes tai neva jų natūrali buveinė. Neretai klinikinė likantropija siejama su afektiniais ir schizofreniniais psichikos sutrikimais.

 

Dipsomanija

 

Panaši liga į alkoholizmą, bet ne visai. Žmonės, sergantys dipsomanija apsėsti alkoholio gėrimu, jie gali gerti net tai, kas yra pavojinga žmogui. Vienintelė paguoda, kad liga pasireiškia tik retais potraukiais išgerti ką nors keisto, kas sudėtyje turi alkoholio. Sakoma, kad šis sutrikimas kamavo Merilin Monro ir Edgarą Alaną Po.

 

Vendigo psichozė

 

Terminas „Vendigo psichozė“ naudojamas ligai, kai ligonis jaučia nesuvaldomą troškimą žmogienai. Buvo paplitusi tarp aborigenų genčių, mat vyravo mitas apie demoną Vendigo, kuris neva apsėda žmogų, paragavusį žmogienos paverčiančiu jį kanibalu, neįstengiančiu gyventi be žmogaus mėsos. Sergantys Vendigo psichozę jautė potraukį žmogėnai ir jos baimę vienu metu. Mitas apie demoną gerai atliko savo pirminę funkciją ir pašalino bet kokią kanibalizmo apraiškų tikimybę net badmečiu.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Apotemnofilija

 

Keista liga, pasireiškianti tuo, kad žmogus mano, jog viena iš jo galūnių – ateivio, ir žūtbūt stengiasi jos atsikratyti. Žmonės, sergantys ja yra kamuojami depresijos ir dažnai prieina iki to, kad amputuoja “svetimą” kūno dalį. Yra istorijų apie tai, kaip žmonės dėjo savo rankas ant bėgių, arba bandė kaip nors kitaip jas sužaloti, kad daktarai būtų priversti jas nupjauti. Amputacija ligoniui atneša ramybę ir palengvėjimą, kokio iki tol jis niekada nebuvo jautęs, nepaisant to, kad galūnė šiaip buvo visiškai sveika ir normaliai funkcionuojanti.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Kotardo sindromas

 

Kotardo sindromą turintys pacientai dažnai kenčia dėl depresijos ir savo socialinį atsiskyrimą paaiškina tuo, jog jie yra negyvi. avaime suprantama, kad šis sindromas daro didelę įtaką žmogaus pasaulėjautai, versdamas jį elgtis neadekvačiai ir atsiriboti nuo pasaulio. Kartais žmogus, sergantis šia reta liga, atsisako maisto, dėl to, kad nemato jame prasmės, nes jau ir taip yra miręs.

 

Kapgraso iliuzija

 

Kapgraso iliuzijos arba sindromas – tai sutrikimas, kai žmogui staiga ima atrodyti, kad jo draugas, sutuoktinis, kuris nors iš tėvų, kitas artimas šeimos narys ar pažįstamas, buvo pakeistas identiškai atrodančiu apsišaukėliu. Manoma, kad šis sindromas atsiranda, kai pažeidžiama smegenų dalis, atsakinga už veidų atpažinimą. Istorijoje užfiksuotas įvykis, kai 74 metų moteris manė, kad jos vyrą pakeitė nepažįstamas žmogus; ji miegodavo atskirame kambaryje ir rakindavo duris tam, kad apsisaugotų nuo apsišaukėlio. Nepaisant to, ji atpažindavo visus kitus šeimos narius.

 

Fregoli sindromas

 

Fregoli sindromas pavadintas italų aktoriaus Leopoldo Fregoli, išgarsėjusio staigiu persikūnijimo pasikeitimu, vardu. Šis sindromas labai panašus į Kapgraso, tik atspindi kitą medalio pusę. Jei jau yra žmonių, kurie mano, kad vienas iš jų artimųjų sukeistas, tai yra ir tokių, kuriems atrodo, kad visi žmonės – tai vienas ir tas pats žmogus, kuris tik keičia išvaizdą. Pirmą kartą liga buvo diagnozuota 1927 metais vienai moteriškei, kuri buvo įsitikinusi, kad ją persekioja du aktoriai, kuriuos ji matė teatre, ir jie neva apsimetinėja jos artimaisiais.

 


Perspausdindami, cituodami ar kitaip platindami skelbiamą turinį portale kuris priklauso Anomalija.lt grupei, Jūs turite įdėti nuorodą į šaltinį (t.y. Anomalija.lt). Daugiau informacijos apie naudojimo taisykles rasite čia.

Rekomenduojami video:


2500
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Anonimas

Kuo toliau tuo labiau tikiu vedu mokslo aiskinimu.kad tokios ligos piktuju dvasiu darbas.kai jau kontroliuoja zmogu.reik naktim relugine muzika leist fone.kuo daugiau geru bibraciju

DrunkCat

Va čia tai įdomus straipsnis

tomas

Kad cia ne apie fobijas raso, o ligas, sindromus ir t.t.

Vitia

Tai pasaulyje tu fobiju 10000… Negi dabar visus jie aprasines? :D

Artas

dar yra antropofobija kai zmogus bijo kitu zmoniu. ir yra kazkokia televizoriu parduotuvese fobija bet jau neatsimenu kaip vadinasi

Taip pat skaitykite