Žala didesnė, nei manyta: pakuotėse naudojamos cheminės medžiagos gali lemti 100 tūkst. mirčių per metus vien JAV


Naujo tyrimo duomenimis, cheminių medžiagų grupė, vadinama ftalatais (plastifikatoriais), gali lemti ankstyvą 100 tūkst. vyresnio amžiaus suaugusiųjų JAV gyventojų mirtį kiekvienais metais.

 

Statistiškai dažnesnės mirtys

 

Antradienį recenzuojamame žurnale „Environmental Pollution“ paskelbto tyrimo duomenimis, 55-64 metų suaugusieji, kurių šlapime buvo didžiausia ftalatų koncentracija, dažniau mirė nuo bet kokios priežasties, ypač širdies ligų, nei suaugusieji, kuriems poveikis buvo mažesnis.

 

Tyrime taip pat apskaičiuota, kad šie gyvybės praradimai JAV kasmet gali kainuoti nuo 40 iki 47 mlrd. dolerių.

 

„Iki šiol supratome, kad cheminės medžiagos yra susijusios su širdies ligomis, o širdies ligos, savo ruožtu, yra pagrindinė mirties priežastis, tačiau dar nebuvome susieję pačių cheminių medžiagų su mirtimi“, – pranešime spaudai sakė pagrindinis tyrimo autorius daktaras Leonardo Trasande.

 

JAV trijų rūšių ftalatų naudojimas žaisluose yra apribotas arba uždraustas, tačiau jų naudojimas kosmetikos priemonėse ir maisto pakavimo medžiagose yra mažiau ribojamas. Tyrėjai teigė, kad tyrimas „rodo, jog būtina skubiai nustatyti papildomus ftalatų apribojimus maisto pakavimo medžiagose ir kitose plataus vartojimo prekėse“, teigiama „The Guardian“.

 

Žala didesnė, nei manyta

 

Ftalatai – cheminių medžiagų grupė, ftalio rūgšties esteriai. Daugiausiai naudojami kaip plastifikatoriai, kurių dedama į plastikus, siekiant padidinti jų lankstumą, skaidrumą bei ilgaamžiškumą. Gali trikdyti hormonų funkciją, todėl tyrėjai planuoja ištirti, kokį vaidmenį šios cheminės medžiagos atlieka hormonų reguliavimui ir uždegimams organizme.

 

Tyrime dalyvavo daugiau kaip 5300 suaugusiųjų, kurie 2001-2010 m. dalyvavo JAV nacionalinėje sveikatos ir mitybos tyrimų apklausoje, kurioje asmeninių pokalbių metu visoje JAV renkama informacija apie žmonių sveikatą.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Į šį tyrimą įtraukti apklausos rezultatai buvo gauti iš suaugusiųjų, kurie taip pat pateikė šlapimo mėginius, kuriuose buvo nustatyti ftalatų metabolitai.

 

Tiesa, biologinis ryšys tarp ftalatų ir ankstyvų mirčių dar nėra nustatytas, todėl tyrimas neįrodo, kad ftalatai buvo tiesioginė šių ankstyvų mirčių priežastis.

 

„Mūsų tyrimas rodo, kad šios cheminės medžiagos žala visuomenei yra daug didesnė, nei manėme iš pradžių“, – „The Guardian“ sakė L.Trasande.

 

„Neabejotinai aišku, kad toksiškų ftalatų poveikio ribojimas gali padėti apsaugoti amerikiečių fizinę ir finansinę gerovę.“

 

Šaltinis: http://technologijos.lt/

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite