Kinijoje, po Taklamakano dykuma yra didžiulė jūra


Kinijos mokslininkai įsitikinę, kad po dykumomis gali būti ištisos jūros. Šią išvadą ekspertai paskelbė išanalizavę sausringą Takla-Makano regioną.

 

Dėl žmogaus veiklos į atmosferą patenka didelis šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis. Kai kuriuos absorbuoja augalai ir vandenynai, o apie 40% lieka ore. Pasak mokslininkų, augalai negali absorbuoti tokio didelio kiekio dujų. Atskirai buvo verta apsvarstyti keletą tyrimų, kurie parodė, kad oras virš dykumos Taklamakano teritorijos yra idealiai švarus.

 

Kinijos mokslų akademijos specialistams kilo klausimas: kas dykumoje sugeria anglies dioksidą? Įdomu tai, kad kitose dykumose oro kokybė yra daug blogesnė. Mokslininkai renka dirvožemį Taklamakane. Mūsų nuostabai, visuose mėginiuose buvo vandens. Neabejotina, kad po dykuma yra vandens telkinys. Kitas klausimas – koks jis, ar didelis? Galbūt po smėliu slepiasi didžiulė jūra. Jūros buvimas gali paaiškinti, kur eina anglies dioksidas.

 

Rezervuaras galėjo susidaryti dėl ledynų tirpimo kalnuose, taip pat dėl ​​upių, tekančių į Taklamakaną. Ekspertams sunku atsakyti, ką gali sukelti anglies dvideginio koncentracija požeminėje jūroje.

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite