Fantominis skausmas

1551 metais prancūzų karo chirurgas Ambroise Paré teigė pastebėjęs, jog po atliktos amputacijos kareiviai dar ilgą laiką jaučia skausmą amputuotoje galūnėje. 1871 metais amerikiečių neurologas Silas Weir Mitchell pirmasis paminėjo fantominės galūnės terminą.

 

“Man niežti amputuotąjį kojos pirštą, bus lietaus”,- nelinksmai juokauja žmogus, nelinkęs pasiduoti kančiomis, kurios kamuoja 50-80% pacientų po amputacijos. Bet tais žodžiais gerai nusakomas reiškinys, kuris sveikiesiems rodosi protu nesuvokiamas. Dar ir medikai nelabai gali padėti tokiems nelaimėliams.

 

Fantominis skausmas – tai visai realus skausmo jutimas pašalintoje kūno dalyje, skausmas, kurio pagal tiesmuką logiką išvis neturėtų būti. Tačiau kitąsyk žmogus, paralyžiuotas žemiau juosmens, skundžiasi, kad jo nepajudančios kojos be paliovos mina dviračio pedalus ir ligonis dėl to jaučiasi pavargęs.

 

Kodėl skauda?

 

Yra keletas fantominio skausmo priežastis aiškinančių teorijų. Viena jų teigia, jog skausmas atsiranda dėl amputuotos galūnes distalinėje dalyje susidariusių neuromų. Trauminės neuromos arba ne dėl navikų susidariusios neuromos dažnai atsiranda kaip operacijos pasekmė dėl nenormalaus nukentėjusių nervinių pluoštų augimo. Tačiau į šią teoriją reikia žiūrėti skeptiškai.

 

Įdomu tai, jog pacientai, turintys įgimtus galūnių raidos sutrikimus, taip pat gali jausti fantominį skausmą, nors neuromos jiems nesusidaro. Todėl yra manoma, kad fantominiam skausmo jutimui svarbus ir centrinės nervų sistemos komponentas. Šiuo metu manoma, kad fantominis skausmas kyla dėl neurologinių kelių, kuriais plinta nerviniai impulsai į galvos smegenų žievę, bei pačios smegenų žievės atsakingos už jutimo suvokimo persiorganizavimo po galūnės amputacijos. Taip pat svarbios ir kitos galvos smegenų struktūros bei ryšiai tarp jų.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Gydymas

 

Fantominis skausmas gydomas kaip ir kiti nuropatinio pobūdžio skausmai. Efektyviausias ilgai užtrukusio fantominio skausmo gydymas yra kompleksinis – vartojant vaistus, lankant psichologo konsultacijas bei atliekant reabilitacijos procedūras. Medicininėje literatūroje kai kurie autoriai teigia, kad fantominio skausmo gydymui gali būti naudojami opiatai – narkotiniai analgetikai, tačiau šis gydymo metodas reikalauja griežtos kontrolės, gydytojo ir paciento atsakingo požiūrio, dozių koregavimo, siekiant išvengti nepageidaujamų reiškinių, ypač – besivystančios tolerancijos.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Retkarčiais efektyvios nervų blokados. Fizinių metodų, tokių kaip masažas, šalčio-karščio terapija, akupunktūra efektyvumas fantominio skausmo malšinimui yra įvairūs. Retkarčiais efektyviai skausmo malšinimą veikia tricikliai antidepresantai.

 

Veidrodinės dėžės terapija

 

Veidrodinės dėžės terapija (angl. Mirror box therapy) – tai terapija, kurios pagrindas yra judėjimo bei lietimo iliuzijų sukūrimas tarp fantominės ir tikrosios galūnės. Daugelis pacientų po galūnės amputacijos jaučia, jog fantominės galūnės raumenys yra įsitempę, tačiau negali jos atpalaiduoti. Manoma, kad taip yra dėl to, jog fantominė galūnė yra lyg paralyžiuota – nėra grįžtamo nervinio impulso kelio, kuris informuotų žmogaus smegenis, jog galūnė buvo atpalaiduota.

 

Atsirado mokslininkų, kurie teigė, kad tuomet, kai smegenys gauna vizualinę informaciją, jog fantominė galūnė sujudėjo, jos „paralyžius“ , o kartu ir nemalonūs jutimai nustoja varginti žmogų. Pripažįstama, jog ši terapija padeda ne visiems pacientams, o jos veikimo mechanizmas vis dar išlieka neaiškus, o kai kurių mokslininkų šios terapijos nauda vertinama itin skeptiškai.

 

 

Skausmas.com ir Anomalija.lt inf.

Rekomenduojami video:


2500
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
stezano

geriausi vaistai klonozepamas su degtine:D

Aalyah

Per hausa ne tiesiogiai rodė. O gydė per prievarta ir ne pacientą.

Rojus_Batonas

Bet isgyde…

Rojus_Batonas
atsakovas

psichologija čia, net per hausą rodė

Taip pat skaitykite