Gresia katastrofiški padariniai: gyvybiškai svarbi Golfo srovė – silpnesnė nei bet kada anksčiau


Šilta vandenyno srovė, kuri palaiko gyvybę Šiaurės Europoje, yra silpnesnė nei bet kuriuo praėjusių tūkstančių metų laikotarpiu, rodo nuosėdos ir ledo šerdys. Šis atradimas padidina tikimybę, kad dabartinė srovė dar labiau susilpnės, o tai turės katastrofiškų padarinių Jungtinei Karalystei ir Airijai, o blogų žinių – daugeliui kitų vietų.

 

Tūkstančius metų Atlanto meridianinė apvirtimo cirkuliacija (AMOC), geriau žinoma kaip Golfo srovės sistema, kontroliavo Šiaurės Europos klimatą. Prieš 12 000 metų beveik sustabdyta Golfo srovės sistema buvo laikoma pagrindiniu veiksniu, dėl kurio pasaulis trumpam pasinėrė į neseniai pasibaigusį ledynmetį.

 

Okeanografai diskutavo, kaip neseniai įvykęs srovės silpnėjimas lyginamas su praeities judesiais ir ar tai atsitiktinis nuosmukis, ar gąsdinančios tendencijos pradžia. Profesorius Stefanas Rahmstorfas iš Potsdamo poveikio klimatui tyrinėjimų instituto surinko daugybę įrodymų, patvirtinančių AMOC stiprumą nuo 400-ųjų.

 

„Golfo srovės sistema veikia kaip milžiniška konvejerio juosta, nešanti šiltą paviršinį vandenį iš pusiaujo į šiaurę, ir siunčianti šaltą, mažai druskingą giluminį vandenį atgal į pietus. Ji per sekundę perkelia beveik 20 milijonų kubinių metrų vandens, beveik šimtą kartų viršydama Amazonės srautą“, – sakė S. Rahmstorfas.

 

Tiesioginiai sistemos stiprumo matavimai yra neseniai įvykęs reiškinys, tačiau mes žinome, kad nuo XX a. vidurio srovė susilpnėjo 15 proc. Nepaisant to, vandenyno nuosėdų, ledo šerdies, koralų ir net medžių žiedų tarpiniai duomenys atskleidžia apie jos anksčiau buvusį stiprumą.

 

Duomenyse trūksta kai kurių laikotarpių ar variantų, kurių pakanka sukurti neapibrėžtumą. Visus juos sujungus, S. Rahmstorfas ir bendraautoriai knygoje „Nature Geoscience“ daro išvadą, kad istorija yra aiški: Golfo srovė nebuvo tokia silpna mažiausiai 1600 metų.

 

Srovės sistema varoma tankiu sūriu vandeniu, grimztančiu Šiaurės Atlante. Lengvesnis gėlas vanduo sutrikdo procesą. Nuogąstaujama, jog pakaktų perteklinių kritulių ar tirpstančių ledynų iš aplinkinių sričių tam, kad būtų sutrukdytas ir sustabdytas visas procesas.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Šiaurės Europa yra klimato anomalija. Niekur kitur pasaulyje sąlygos nėra tokios tinkamos žmogaus gyvenimui taip toli nuo pusiaujo. Kai Jacquesas Cartieras tyrinėjo Labradoro pusiasalį, jis jį niūriai pavadino „žeme, kurią Dievas davė Kainui, norėdamas nubausti jį už Abelio nužudymą“.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Vis dėlto platumos, kurias jis tyrinėjo, buvo vos į šiaurę nuo jo gimtosios Bretanės. Prireikė šimtmečių, kol okeanografai pagaliau išsiaiškino, kad tai buvo Golfo srovė, kuri išgelbėjo J. Cartiero tėvynę kartu su Didžiąja Britanija ir Skandinavija nuo Arktinių žiemų.

 

Jei srovės sistema sustos, Europa užšals. O vandens perteklius, kuris šiuo metu nešamas į šiaurę, pagreitins jūros lygio kilimą prie Amerikos rytinės pakrantės ir taip paspartins Floridos skendimą.

 

S. Rahmstorfo išvados pateiktos tą pačią savaitę, kai buvo paskelbti modeliai, rodantys gėlo vandens, patenkančio į Šiaurės Atlantą, pokyčių greitį, kuris galėtų tiek sustabdyti srovės sistemą, tiek jos kiekį. Jei jie teisingi, tai taip pat labai padidintų ledynų tirpimo riziką, nes šilumos sukelto Grenlandijos ledo tirpimo pulsas, koks buvo pastebėtas 2019 m., gali būti pakankamas, kad veiktų kaip labai nepageidaujamas veiksnys.

 

Šaltinis: http://technologijos.lt/

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite