Mokslininkai parodė būtybę, gyvenusią prieš 68 milijonus metų


Mokslininkams atradus naują paukščių rūšį, gyvenusią maždaug prieš 68 milijonus metų, jų mintis apie to meto paukščius visiškai pasikeitė. Senovės rūšis buvo pavadinta Falcatakely forsterae. Netyčia rado paukščio palaikus. Iš pradžių ekspertai pasigedo senovės fosilijos ir tik atlikę kompiuterinę tomografiją suprato, kad reikia į tai atkreipti dėmesį.

 

Kaip paaiškėjo, į dalgį panašus snapas yra labai panašus į tukano snapą, tačiau tuo pačiu metu jis priklauso visai kitai paukščių rūšiai. Mokslininkai dar niekada nebuvo susidūrę su šia rūšimi.

 

Patrickas O’Connoras pasidalijo, kad visi prieš 250–65 milijonus metų gyvenę paukščiai turėjo maždaug vienodus snapus. Aptikta rūšis turi daug skirtumų nuo tų, kurie buvo rasti anksčiau. Paukščio kaukolė susideda iš kaulų, kurie labai panašūs į šiuolaikinių gyvūnų kaulus. Skeletas taip pat nėra labai panašus į paukščius. Jį galima palyginti su teropodo dinozauru.

 

aprasymas

 

Buvo gana sunku nustatyti tokias savybes. Pirmoji fosilija buvo surinkta 2010 metais Madagaskare. Po septynerių metų ekspertai pagaliau susidomėjo radiniu. Tačiau dėl to, kad snapas ir kaukolė buvo nepaprastai trapūs, jų nepavyko panaudoti tyrimams. Teko naudoti skaitmeninį modeliavimą ir praktiškai tirti kaulus.

 

Tada atėjo eilė 3D spausdintuvams. Su jų pagalba kaukolė buvo atkurta ir pasirodė, kad ją galima palyginti su kitomis rūšimis. Įdomus atradimas buvo tas, kad snape liko dantis. Jų buvo daug daugiau. Dėl šių savybių paukštis netgi įgyja šiek tiek komišką profilį. Pakanka įsivaizduoti mažą dantytą tukaną, kad suprastum, kaip atrodė senovės paukštis.

 

Mokslininkai žino apie 200 to meto paukščių rūšių ir nė viena iš jų neturi tokios pat kaukolės kaip Falcatakely forsterae.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite