Didelės santykius ardančios klaidos

Šeima turėtų būti vieta, kur visi jaučiasi mylimi, priimti ir palaikomi. Deja, labai daug šeimų yra nefunkcionalios, nes jos narių elgesys griauna šeimos vienybę ir santarvę. Norint išspręsti problemą, visų pirma reikia ją suprasti.

 

„Taigi, pateikiame sąrašą 6 klaidų, kurios ardo santykius šeimoje. Turime galvoje išplėstinę šeimą, kuri apima ir giminaičius“, – portalui lifehack.org sako mokslų daktarė Magdalena Battles.

 

1. Įžeidimai ir kritika

 

Žodžiai turi svorį. Kartais jie būna tokie sunkūs, kad prispaudžia lyg užgriuvus visam pasauliui. Kai nemalonius žodžius sako šeimos nariai ar giminaičiai, būna skaudu. Šeima turėtų būti palaikymo ir padrąsinimo šaltinis.

 

Neigiami žodžiai ardo šeimos santykių pagrindą. Galbūt šeimos nariai kažką pasako spontaniškai ir mano, kad jei žodžiai išsprūdo netyčia, jie negalėjo sužeisti to (-s), kuriam (-iai) jie buvo adresuoti. Tačiau tiesa ta, kad skaudina visi nemalonūs žodžiai, kad ir kaip jie buvo pasakyti. Kai neigiami žodžiai pasakomi šeimos nariui ar nariams, santykiuose atsiranda plyšys. Norint atitaisyti įžeidimų, kritikos ir smūgių žalą, prireikia laiko, pastangų ir geranoriško bendravimo. O jei ant šeimos nario pasipila neigiamų žodžių lavina, plyšys santykiuose gali tapti toks gilus, kad net atrodyti neužglaistomas.

 

Atsiprašymas ir atleidimas gali pataisyti bet kokias santykių problemas, bet skausmas išlieka net ir praėjus daug laiko po išsakytų skaudžių žodžių. Būkite atsargūs su žodžiais. Priminkite sau, kad kaip šeima jūs turite būti didžiausi vienas kito palaikytojai šiame gyvenime. Kai vienas šeimos narys žeminamas žodžiais, tai destruktyviai veikia šeimą, giminę kaip vienetą. Šeimoje labiau negu bet kur kitur reikėtų laikytis seno priesako: „Jei neturi pasakyti nieko gražaus, geriau apskritai nieko nesakyk.“

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Jei jūsų šeimoje yra žmonių, kurie nesiskaito su žodžiais, jūs būkite jiems pavyzdys: sakykite tik tokius žodžius, kurie padrąsina kitus ir juos pakylėja. Jei taip darysite, visi norės būti šalia jūsų. Žmonės nenori būti šalia žmonių, kurie juos verčia jaustis blogai. Jie nori būti šalia tų, kurie leidžia jiems jaustis gerai, šalia kurių jie patinka patys sau. Padėkite savo šeimos nariams, stengdamiesi kiekviename žmoguje įžvelgti teigiamus bruožus, jie tai perims iš jūsų.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

2. Apkalbos

 

Apkalbos labai žalingos. Dažniausiai už nugaros apkalbame tada, kai mums kažkas nepatinka žmoguje, kurį apkalbame, ar jo elgesyje. Išsakius savo nepasitenkinimą už nugaros, trumpam gali palengvėti, bet ilgainiui tai neišspręs problemos, nes apkalbas skatina tikrai ne gerumas ir meilė. Jei jums nepatiko kažkokio šeimos nario ar giminaičio elgesys – pasakykite tai tiesiai tam žmogui. Jums nereikia skelbti nemalonių dalykų visai šeimai. Kartais žmonės taip daro siekdami priversti kitus šeimos narius palaikyti kurią nors vieną pusę.

 

Kai tenka rinktis, ką palaikyti, šeimoje vėlgi atsiranda skilimas. Verčiau asmeniškai pasikalbėkite su tuo žmogumi, su kuriuo iškilo problemų. Aptarkite problemas nusiteikę jas išspręsti ir susitaikyti. Jei kalbėsitės ne atvira širdimi, o norėdami apkaltinti, problemos neišspręsite. Išsakykite savo rūpestį taip, kad kitas žmogus pamatytų jį iš jūsų perspektyvos. Taip suteiksite progą kitam žmogui atitaisyti skriaudą ir pagydyti santykius.

 

Nekalbėkite blogai apie šeimos narius jiems už nugarų. Jei jų gyvenime vyksta dramos, bet jos su jumis nėra susijusios, neskleiskite paskalų. Nesikiškite ne į savo reikalus.

 

3. Vieno šeimos nario atskirtis

 

Visų šeimos narių įtraukimas yra būtinas šeimos, giminės vienovei. Įtraukite visus šeimos narius į šeimos funkcijas. Net jei jūs „žinote“, kad vienas iš giminaičių pasakys „ne“. Vis tiek paklauskite. Sunkūs jausmai kyla dėl nesugebėjimo paklausti ir nesugebėjimo įtraukti. Lai tas žmogus pats nusprendžia, ar atlikti kažkokią funkciją arba ar vykti į kelionę, į kurią kviečiate, bet pati svarbiausia dalis yra pakviesti.

 

Jei jūsų tikslas yra giminės vieningumas ir tarpusavio meilė, įtraukite visus jos narius į šeimos susibūrimus ir funkcijas. Neieškokite pasiteisinimų, kodėl neįtraukiate, nes tai tiesiog nėra gerai ir paskatins neigiamas emocijas.

 

4. Apgaudinėjimai ir melas

 

Apgaudinėjimas šeimoje yra destruktyvus dalykas. Teisybė visad daug sveikiau. Kartais prireikia metų ar net ne vienos kartos, kad išaiškėtų melas ir apgavystės, bet neabejokite – anksčiau ar vėliau tiesa visada išaiškėja.

 

Jei negalite būti sąžiningi su savo šeimos ir giminės nariais, su kuo tada apskritai galite būti sąžiningi? Melavimas šeimos nariams ar apgaule saugomos paslaptys žlugdo giminę kaip vienetą, nes ardomas pasitikėjimas. Kuo didesnis melas, tuo didesnė korozija. Tam tikros rūšies apgavystės, tokios kaip iš nesantuokinio meilės romano gimę vaikai, gali sąlygoti tokią žalą, kurios negalės atitaisyti net kelios kartos. Jūsų veiksmai turi pasekmes.

 

Ne tik jums, bet ir visai jūsų giminei bei ateinančioms kartoms. Daug geriau pripažinti savo klaidas ir imtis veiksmų jas atitaisyti ir gyti, nei meluoti ir eikvoti energiją slepiant melą amžinai (arba kol būsite demaskuotas (-a). Neapkraukite savęs melu. Su šeimos nariais būkite sąžiningi ir atviri. Jei padarėte kažką, kas įskaudino šeimos narius, reikia atsiprašyti ir dėti pastangas, kad atitaisytumėte situaciją šeimos vienybės labui. Bandymas nuslėpti tiesą tik sustiprina skausmą. Kuo ilgiau slepiama tiesa, tuo stipresnis skausmas.

 

5. Skirtumų netoleravimas

 

Vaikai, užaugę toje pačioje šeimoje su tais pačiais tėvais, kurie juos vienodai auklėjo ir taikė vienodą discipliną, gali labai skirtis tarpusavyje. Visi mes skirtingi, nes esame unikalūs. Vien dėl to, kad esate šeima, neprivalote laikytis tokių pačių politinių pažiūrų ar netgi išpažinti tos pačios religijos. Vaikai užauga, susilaukia savo vaikų ir gali juos auklėti visiškai skirtingai, taip pat jų gyvenimo būdas gali skirtis, bet nereikėtų vertinti ir teisti vieniems kitų.

 

Meilė ir priėmimas prasideda šeimoje. Jei artimiausi giminaičiai šito vienas kitam nesuteikia, šeimos pamatas ima byrėti. Jei akcentuosite skirtumus ir kurstysite įtampą dėl tų skirtumų, giminės vieningumas bus pažeistas. Priimkite žmones tokius, kokie jie yra, ir tiesiog priimkite tai, kaip ir kuo jie gyvena. Gebėjimas priimti žmogų tokį, koks ji yra, yra aukščiausia meilės forma.

 

6. Jokių atsiprašymų ir jokio atleidimo

 

Atsiprašymai ir atleidimas yra tie klijai, kurie laiko šeimą kartu. Šiame pasaulyje tobulų žmonių nėra, tad visi mes tyčia ar netyčia galime užgauti šeimos narį. Jums reikia pasakyti „Aš atsiprašau už…“ Šie žodžiai gali užgydyti žaizdas ir dar labiau sustiprinti šeimos saitus. Kai atsiprašote šeimos nario, parodote jam (jai), kad jis (ji) yra svarbus ir kad jūs nenorite, kad tarp jūsų liktų neišsakytų nuoskaudų. Kai neatsiprašote, parodote žmogui, kad jis (ji) nėra svarbus (-i), ir kad jo (jos) jausmai jums nėra svarbūs.

 

Nemokėjimas atsiprašyti už savo klaidas yra asmenybės yda, parodanti silpną charakterį. Perženkite save ir atsiprašykite, kai įskaudinate šeimos narį savo žodžiais ar veiksmais. Nėra skirtumo, ar tai padarėte tyčia, ar netyčia – svarbiausia atsiprašyti. Jūs galite paaiškinti savo paskatas, bet negalite įsakyti žmogui jaustis kitaip, nei jis jaučiasi. O kai kas nors atsiprašo, būkite kilnūs ir atleiskite. Šeimos nariams reikia vieniems kitų.

 

Nelaikykite nuoskaudų, nes tai yra papildomas balastas jums, ir žeidžia šeimą kaip vienetą. Atleiskite ir žodžiais bei veiksmais parodykite, kad atleidote. Tai reiškia, kad jei pamiršote pakviesti giminaitį į gimtadienio iškilmes, atsiprašykite ir susitaikymo vardan pasiūlykite ką nors nuveikti kartu, pavyzdžiui, nusiveskite jį (ją) papietauti. Veiksmai kalba garsiau nei žodžiai, tad suteikite didesnį svorį savo atsiprašymui, imdamiesi konkrečių veiksmų.

 

Šaltinis: https://www.delfi.lt/

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
...

Nesąmonė

paprika [aitrioji]

seima dabar ”susiaurejo” iki tevu ir vaiku rato. retai kur pasitaiko, kad vienam name ar bute gyvena kelios kartos -suauge vaikai ir sukure seima [o ir vieni], nori privatumo ir kraustosi is tevu namu. o ir pasenusius tevus, kai jie nebegali gyventi savarankiskai, mieliau iskrausto i kokia prieglauda ar seneliu namus, nei patys rupinas ir priziuri [ima gyvent kartu].. tad ir tos ”trinties” lieka maziau= kai kartu negyveni, nera ko ir pyktis…

Taip pat skaitykite