Protingiausi pasaulyje žmonės pasižymi viena itin ryškia savybe: gal ji būdinga ir jums?

Sarkazmas yra aštri, kandi pastaba, dažniausiai specialiai išsakant priešingas realybei mintis, pagrįsta kalbančiojo pranašumu prieš tą, apie kurį jis kalba arba į kurį jis kreipiasi. Vieni nekenčia sarkastiškų žmonių, kadangi jie įžeidžia savimeilę, o kiti negali gyventi be sarkazmo ir naudoja jį visur.

 

Vis dėlto Harvardo mokslininkai nustatė, kad protingiausi pasaulyje žmonės pasižymi stipriu sarkazmu (tarsi ir taip nebuvo aišku – aut.).

 

Įdomu tai, kad šį tyrimą atliko ne psichologai, o Harvardo verslo mokyklos mokslininkai. Jų išvada – sarkazmas demonstruoja aukščiausią intelekto formą, ypač jeigu jis yra aštrus.

 

Anot jų, sarkazmo konstrukcija bei interpretacija lavina protą ir leidžia pasiekti aukštesnį kūrybingumo lygį, kadangi žmonės aktyvuoja abstraktų mąstymą. Vien kito žmogaus įžeidimas, geriausiu atveju, rodo vidutinybės lygį. Tačiau sarkastiška pastaba gali maskuoti tikrą komplimentą, kuris tokiu atveju bus tik dar malonesnis. Be to, žmogui sarkazmas suteikia tarsi nematomą viršenybę kito pašnekovo atžvilgiu.

 

Kai kuriuos žmones kito pašnekovo demonstruojamas viršenybės jausmas nervina, vis dėlto, sarkazmu demonstruojama tam tikra žmogaus vertė. Harvardo mokslininkai sako, kad sarkazmą dažnai naudojantys žmonės rizikuoja dažniau konfliktuoti, tačiau, anot jų, į šį trūkumą nereikėtų kreipti dėmesio, kadangi sarkastiškų pastabų apsikeitimas lavina kūrybiškumą.

 

Taigi kai kitą kartą sakysite sarkastišką pastabą, nekreipkite dėmesio į piktus pašnekovų žvilgsnius, kadangi sarkazmas yra naudingas jūsų protui.

 

Šaltinis: http://www.technologijos.lt

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
paprika [aitrioji]

….su astriu sarkazmu ‘lavindamas’ savo prota gali likt be draugu…..

Dantys Išlikę

>> .. aštriu sarkazmu ‘lavindamas’ protą, gali likti be dantų.

:)

10010

Jonavos patirtis matyt sneka :D

Užmaskuota.

Vis tik “sarkazmas” tėra užmaskuota “nihilizmo” forma, būdinga anarchizmo fanatikams (gali būti netgi protingiems).

Taip pat skaitykite