10 įdomybių apie didijį kojos pirštą

Žmogaus kūnas — neįtikėtinas kūrinys. Kiekvienam iš mūsų tai geriausiai pažįstamas objektas pasaulyje. Tačiau dauguma mūsų su savo „tvirtovę“ nesame susipažinę pakankamai išsamiai. Yra daugelis neatrastų galimybių, funkcijų ir faktų, kurių per gyvenimą savaime neatradome ir neatrastume. Šį kartą skirsime šiek tiek dėmesio savo didiesiems kojų pirštams, nes apie juos pagalvojame tik tada, kai jiems nutinka kažkas negero.

 

1. Didžiajam pirštui tenka daugiausia naštos

 

Kiekvieną kartą, kai žengiame žingsnį, pėda pasikreipia į priekį perkeldama kūno svorį į padikaulio galvą — didžiausią priekinę pėdos dalį. Tai reiškia, kad atsispiriant sekančiam žingsniui, visas kūno svoris atitenka nykščiui. Turint omeny kiek per dieną nužingsniuojame, visai nenuostabu, kodėl kai kuriems šį pirštą dažnai paskausta.

 

2. Didžiojo piršto protezus turėjo net ir senovės egiptiečiai

 

Nuo pat senųjų amžių žmonės mėgino išspręsti problemas, susijusias su sutrikusiomis pėdų funkcijomis. Mokslininkai Egipte atrado 50-60 metų amžiaus moters mumiją su amputuoto didžiojo piršto protezu, padarytu iš medžio ir odos. Manoma, kad protezas buvo pagamintas pirmajame amžiuje prieš mūsų erą ir yra vadinamas „didžiuoju Kairo pėdos pirštu“.

 

3. Šis pirštas turi tik du kaulus

 

Nepaisant to, kad tai didžiausias kojos pirštas, jis yra sudarytas tik iš dviejų kaulų — priekinio ir galinio. Kitiems kojos pirštams tenka po tris kaulelius, o didžiojo pagrindą sudaro mėsa ir raumenys.

 

4. Didysis pirštas ir lytiniai organai yra kaimynai… smegenyse

 

Prisilietimo jutiminiai smegenų centrai nuolat gauna informaciją iš viso kūno. Dalis, atsakinga už signalų iš pėdų priėmimą yra šalia dalies, kuri priima informaciją iš genitalijų. Kas galėjo pagalvoti!

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

5. Ši „bičiulystė“ galimai paaiškina seksualinį potraukį pėdoms

 

Mokslininkų teigimu, asmenys, kurie jaučia potraukį pėdoms, galimai turi „susipainiojusius“ jutimų paskirstymo kelius.

 

6. Podagra dažniausiai prasideda nuo didžiojo piršto

 

Ši liga yra viena iš artrito formų, kuomet kūne kaupiasi aštrūs šlapimo kristalai. Dažniausiai liga prasideda nuo kojų pirštų skausmo ir tinimo, tačiau mokslininkai vis dar negali tiksliai paaiškinti, kodėl. Seniau tai buvo žinoma kaip „karalių liga“, nes paveikdavo tik galinčius sau leisti prabangų maistą ir gėrimus. Dabar podagra yra paplitus ir tarp mūsų — paprastų mirtingųjų.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

7. Susitrenkus kojos nykštį juntamas skausmo stiprumas turi svarią priežastį

 

Kojų pirštai, kaip ir kitos galūnės, yra pripildyti nepaprastai jautrių nervinių darinių, kurių funkcija yra pranešti apie gresiantį paviršinių audinių sužalojimą. Kuomet tokia vieta yra sutrenkiama, daugybė nervinių galūnėlių yra sudrumsčiamos vienu metu. Visi šie pavojaus signalai nuskuba į smegenis ir apkrauna skausmo receptorius padidintu kiekiu informacijos. Būtent dėl to ir jaučiam tą nepaprastai stiprų ir nemalonų skausmą, net jei ir rimtai nesusižalojame.

 

8. Šis pirštas skiria žmones nuo beždžionių

 

Būtent didžiojo piršto pagrindas yra dalis, įgalinanti žmogų vaikščioti ir bėgioti stačiomis, t. y. ant dviejų kojų. Beždžionių atveju kojos nykštys atlieka sugriebimo funkciją, naudingą laipiojant medžiais, nes joms tai svarbiau.

 

9. Plastikos chirurgai iš ddžiojo piršto gali padaryti rankos nykštį

 

Gyventi be didžiojo piršto yra daug paprasčiau, nei gyventi be nykščio. Būtent dėl to plastikos chirurgai pradėjo tobulinti procedūrą, skirta didijį pirštą paversti nykščiu. Nors ir skamba kraupiai, tokia operacija gali iš esmės pakeisti gyvenimo kokybę netekusiems taip reikalingo gebėjimo sugriebti.

 

10. Didžiojo piršto praradimas nesustabdys nuo vaikščiojimo

 

Praradę vieną ar abu didžiuosius kojos pirštus, neprarasite gebėjimo vaikščioti, bėgioti ar šokti — tiesiog visa tai ko gero atliksite kiek kreiviau. Žinoma, prie tokios netekties reiktų priprasti, tačiau gera žinia yra ta, kad pėdos sugeba prisitaikyti prie įvairių nelaimių.

 

Šaltinis: https://social.lt/

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite