Tamsioji energija stiprėja ir tai gali paaiškinti, kas darosi su „Hablo“ konstanta

Jau apie du dešimtmečius žinome, kad Visata plečiasi greitėdama. Gali būti, kad tą nulemia tamsioji energija – visą erdvę užpildanti energija, veikianti priešingai gravitacijai. Bet apie šios energijos savybes žinome labai mažai; pavyzdžiui, nežinome, ar ji visą laiką yra vienodo stiprumo, ar laikui bėgant kinta.

 

Dabar pristatytas galimas įrodymas, kad per Visatos gyvavimo laiką tamsioji energija po truputį stiprėja. Jis remiasi nauju Visatos plėtimosi spartos matavimo būdu, kuriam naudojami kvazarai.

 

Šie objektai – supermasyvios juodosios skylės, labai sparčiai ryjančios medžiagą – yra ypatingai ryškūs, todėl matomi didžiuliais atstumais, gerokai toliau, nei, pavyzdžiui, supernovos. Pastarosios irgi dažnai naudojamos Visatos plėtimosi spartai matuoti, bet kvazarais plėtimąsi galima išmatuoti daug toliau. Tiesa, tam reikia patikimo būdo nustatyti atstumui iki kiekvieno konkretaus kvazaro, kuris remtųsi ne jo spektro linijų raudonuoju poslinkiu – pastarasis kaip tik priklauso nuo Visatos plėtimosi istorijos.

 

Neseniai toks būdas buvo atrastas

 

Nustatyta, kad santykis tarp kvazaro ultravioletinės ir rentgeno spinduliuotės intensyvumo priklauso nuo jo absoliutaus šviesio, tad išmatavę santykį, galime nustatyti šviesį, o tada – ir atstumą.

 

Atrinkę 1600 kvazarų su gerai išmatuota rentgeno ir ultravioletine spinduliuote, astronomai apskaičiavo Visatos plėtimosi istoriją nuo tų laikų, kai jos amžius buvo tik apie vieną milijardą metų. Supernovų stebėjimai leidžia patikimai matuoti plėtimosi istoriją tik nuo tada, kai Visata buvo penkių milijardų metų amžiaus. Intervale, kuriame turimi supernovų matavimai, Visatos plėtimasis, įvertintas abiem metodais, atrodo vienodas, tačiau senesniais laikais, panašu, Visata plėtėsi šiek tiek kitaip, nei prognozuoja paprasta ekstrapoliacija iš supernovų duomenų.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Naujai gauta plėtimosi istorija taip pat neatitinka ir standartinio kosmologinio modelio prognozės

 

Neatitikimą galima paaiškinti, jei standartinį modelį praplečiame, leisdami tamsiosios energijos stiprumui nuolatos po truputį didėti.

 

Toks modelis prognozuoja, kad ateityje Visata plėsis dar greičiau, nei tamsiajai energijai nestiprėjant. Be to, toks praplėstas modelis gali padėti paaiškinti kurį laiką vis stiprėjantį neatitikimą tarp plėtimąsi aprašančio Hablo parametro verčių, gaunamų matuojant artimų galaktikų judėjimą ir analizuojant kosminę foninę spinduliuotę.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature Astronomy.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite