3 mitai apie šiltnamio efektą sukeliančias dujas, kuriais privalote nustoti tikėję

Žiniasklaidoje dažnai kalbama apie šiltnamio efektą, klimato kaitą ir liūdnai atrodančią ateitį. Tačiau daugybė žmonių vis dar šio to nesupranta apie šiltnamio efektą sukeliančias dujas. Štai 3 mitai, kuriais privalote nustoti tikėję jau dabar.

 

Mitas Nr. 1 – šiltnamio efektą sukeliančias dujas sukūrė žmonės

 

Kažkodėl įsivaizduojama, kad šiltnamio efektą sukeliančių dujų nebuvo prieš Pramonės revoliuciją. Tačiau tiesa yra ta, kad šiltnamio efektą sukeliančios dujos yra visiškai natūralios ir labai reikalingos. Be jų vidutinė temperatūrą Žemėje būtų maždaug -18 laipsnių. Šiltnamio efektą sukeliančių dujų turi ir Marsas bei Venera, kur žmonės dar negyvena.

 

Šiltnamio efektas – tai natūrali atmosferos savybė išlaikyti nuo žemės paviršiaus atsispindėjusią energiją. Jei šiltnamio efektas neegzistuotų, nuo žemės paviršiaus atsispindėjusi šiluma tiesiog iškeliautų atgal į kosmosą. Temperatūrų skirtumai Žemėje būtų labai dideli – temperatūra toje pusėje, kuri būtų atsisukusi į Saulę, būtų labai aukšta, o kitur – pakankamai žema.

 

Mitas Nr. 2 – šiltnamio efektą sukeliančios dujos yra tik įvairūs nuodingi dūmai ir toksiški garai

 

Žiniasklaida kalbėdama apie šiltnamio efektą dažnai naudoja oro taršos nuotraukas. Pavyzdžiui, iš įvairių gamyklų kaminų virstančius dūmus. Ir tai nėra blogai – pramoninė oro tarša stipriai prisideda prie šiltnamio efekto skatinimo. Žmonės neišrado šiltnamio efekto sukeliančių dujų, tačiau gerokai padidino jų koncentraciją atmosferoje.

 

Tačiau šiltnamio efektą skatina ne tik CO2, kuris minimas dažniausiai. Šiltnamio efekto dujų sąraše rasime ir ozoną, diazoto monoksidą, metaną bei vandens garus. Garai tikriausiai neatrodo taip baisiai, kaip mūsų iškvepiamas CO2, bet jie tikrai sukelia šiltnamio efektą. Lėktuvų išmetami garai dažnai minimi prie jų oro taršos – šiame kontekste jie juk kenkia mūsų planetai.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Mitas Nr. 3 – daugiausiai CO2 išmeta amerikiečiai ir kinai

 

Dažnai sakoma, kad didžiausia CO2 tarša pasižymi kinai ir amerikiečiai. o netoli už jų rikiuojasi ir rusai. Ir iš tiesų, daugiausia CO2 į atmosferą išskiria Kinija – beveik trečdalį viso pasaulio emisijų. Antroje vietoje rasime JAV, trečioje – Indiją, o ketvirtoje – Rusiją. Tačiau visos šios valstybės yra labai didelės ir turi daug gyventojų. Jei skaičiuotume CO2 emisijas vienam gyventojui, pirmoje vietoje rastume Katarą, antroje – Kuveitą, o trečioje – Jungtinius Arabų Emyratus. Už JAV šiame sąraše aukščiau būtų ir Australija, Turkmėnistanas ir Omanas.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite