Ar žinote, kokia žvaigždė mūsų Galaktikoje yra pati šviesiausia ir kas su ja darėsi prieš 150 metų? Įspūdingas ir labai keistas sprogimas – štai kas ten vyko iš tikrųjų


Laivo Kilio Eta (Eta Carinae) yra šviesiausia žvaigždė mūsų Galaktikoje. Prieš pusantro šimto metų ji sužibo ypatingai ryškiai, beveik kaip supernova, tačiau tai nebuvo jos mirtis.

Dabar žybsnio šviesos aido stebėjimai leidžia nustatyti sprogimo priežastį ir eigą.

Šviesos aidas – tai spinduliuotės atsispindėjimas nuo aplinkinių debesų, leidžiantis nustatyti, kaip evoliucionavo Etos žybsnis. Paaiškėjo, kad prieš žybsnį medžiaga iš žvaigždės lėkė 150 km/s greičiu, vėliau pagreitėjo iki 600 km/s, o paties žybsnio metu buvo įgreitinta iki 10 tūkstančių km/s. Pastarasis greitis yra tipinis supernovų sprogimo išmestai medžiagai, tačiau ši fazė truko ilgiau, nei supernovose.

Tokius stebėjimų duomenis tyrimo autoriai aiškina trinarės žvaigždės evoliucijos scenarijumi. Jų teigimu, Laivo Kilio Eta kadaise buvo trinarė žvaigždė, kurios dvi masyvesnės komponentės sukosi labai arti viena kitos, o trečia – toliau. Kai viena komponentė gyvenimo pabaigoje tapo milžine, ji ėmė perduoti daug medžiagos artimai kompanionei. Taip pasikeitė masės balansas sistemoje, ir medžiagą atiduodanti narė numigravo tolyn, o trečioji narė priartėjo prie sistemos centro. Galiausiai trečioji narė išvis susijungė su antrąja – tai sukėlė didžiulį sprogimą žvaigždėje ir numetė jos išorinius sluoksnius, bet žvaigždės branduolys išliko ir evoliucionuoja toliau.

Panašus scenarijus galėtų paaiškinti ir daugiau neįprastų žvaigždžių žybsnių bei sprogimų, bet jam patikrinti reikėtų detalių daugianarių žvaigždžių skaitmeninių modelių.

Tyrimo rezultatai publikuojami MNRAS (Nuoroda).

Šaltinis: Konstanta.lt ir Technologijos.lt

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite