Žmonių-nykštukų kaimo paslaptis Kinijoje lieka neįminta

Yangsi – atokus kaimelis Sičiuanio provincijoje (Pietvakarių Kinija), kurio gyventojai mokslininkus glumina jau 63 metus. Apie 40 proc. kaimelio gyventojų – nepaprastai žemo ūgio: aukščiausio ūgis siekia apie 115 cm, žemiausio – 63 cm. Daugelis jų – ne aukštesni nei 80 cm. Populiacijos procentas yra gerokai per didelis, kad fenomeną būtų galima paaiškinti atsitiktinumu. Vis dėlto iki šiol šio fenomeno paaiškinti nesugebėjo niekas.

 

2-1-nykstukai_100

 

Dabar kaimelyje gyvena iš viso 80 žmonių, iš kurių 36 yra nykštukai. Nieko nuostabaus, kad kinai šį kaimelį pradėjo vadinti “Nykštukų kaimeliu”. Anot kaimo senolių, taikų, ramų kaimelio gyvenimą prieš daugybę metų sudrumstė mįslingas sveikatos sutrikimas, palietęs daugiausiai 5-7 m. vaikus. Atsitiko taip, kad jie nei iš šio, nei iš to nustojo augti – ir tokio ūgio liko iki šiol. Kai kurie jų įgijo ir kitokių negalių.

 

Mokslininkai Yangsi kaimelyje lankėsi ne kartą ir ne du. Tyrė vandenį, dirvožemį, regione užauginamą derlių. Nuodugniai buvo ištirti ir augti nustoję kaimelio gyventojai. Vis dėlto nustatyti, dėl kokios priežasties nustojo augti 40 proc. kaimelio gyventojų, taip ir nepavyko.

 

Pirmieji keisto sveikatos sutrikimo atvejai ten užregistruoti 1951 m. Gyventojai skundėsi neįprastai trumpomis galūnėmis. 1985 m. atliktas gyventojų surašymas atskleidė, kad kaimelyje yra 119 nykštukų: sutrikimas niekur nedingo ir sėkmingai stabdė naujos kaimelio generacijos augimą.

 

2-1-nykstukai_101

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Kinijos valdžia neneigia šio kaimelio egzistavimo, tačiau patekti į jį užsieniečiams nevalia. Tad žiniasklaidai tenka tenkintis keliomis fotografijomis. Ir aibe gandais apaugusių istorijų.

 

Nors oficialiai pirmieji nykštukai užregistruoti 1951 m., kaimelio gyventojų gretose mažaūgių atsirado apie 1911 m. 1947 m. anglų mokslininkas Karylas Robinas Evansas pareiškė lankęsis atokiame kinų kaimelyje, kuriame matė kelis šimtus nykštukų. Kaimelio geografinė padėtis apytiksliai sutampa su Yangsi kaimelio koordinatėmis.

 

Glumina ne mažas kaimelio gyventojų ūgis, o didelis mažaūgių skaičius. Vargu ar tai atsitiktinumas: juk vienu metu kaimelyje oficialiai buvo užregistruota apie 120 nykštukų. Tikimybė, kad vaikas nustos augti ir liks neįprastai mažo ūgio, lygi 1 iš 20 000. Tai liudija, kad Yangsi kaimelio gyventojai augti nustojo dėl kažkokios specifinės ir vis dar neatskleistos priežasties. 1997 m. naujoje kaimelio fenomeno teorijoje iškelta prielaida, kad dėl mažo ūgio galėtų būti kalti santykinai nemenki gyvsidabrio kiekiai dirvožemyje, tačiau ši prielaida nebuvo įrodyta.

 

2-1-nykstukai_102

 

Natūralu, kad patys kaimelio gyventojai pradėjo tikėti blogio jėgų įsikišimu. Vieni keiksnoja apylinkių feng šui ypatumus, kiti mano, kad prakeiksmą kaimeliui lėmė kadaise netinkamai surengtos protėvių laidojimo apeigos. Vienas keisčiausių paaiškinimų virtęs savotiška legenda: neva prieš daugelį metų vyras, vardu Wang, pagavo juodą vėžlį su keistomis kojomis. Kiti kaimiečiai siūlė vėžlį paleisti, tačiau galiausiai laimikis buvo iškeptas ir suvalgytas. Kaimelį užpuolus nykštukų sindromui, pradėta tikėti, kad visa tai – dėl to juodo vėžlio.

 

Yra manančių, kad ūgio sutrikimus galėjo sukelti Kiniją užpuolusių Japonijos dalinių naudotos dujos. Tačiau japonai Yangsi kaimelio niekad nepasiekė.

 

Vis dėlto reikalai kaimelyje gerėja. Nors didelė dalis kaimelio gyventojų yra ne aukštesni nei 80 cm ūgio, jauniausios generacijos Yangsi gyventojams keistojo nykštukų sindromo išvengti, rodos, pavyksta.

 



 

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Kiesha

Va iš kur umpa lumpos atsirado :D

Denisas

O man visai patinka nykstukai. Jie labai mieli :3, nors pats as nenoreciau buti zemaugiu :)

Taip pat skaitykite