Saulės link artėja milžiniška kometa: netrukus ją galime pamatyti ir plika akimi


Skelbiama apie Saulės link artėjančią kometą, ir, panašu, kad netrukus ją galime pamatyti net plika akimi.

Ši kosminė uoliena pavadinta „PanSTARRS (C/2017 S3)“. Dar apie liepos 2 d. ji buvo matoma su ryškiai žalios spalvos koma – dujų ir dulkių skraiste, gaubiančia kometą. Vos dviem dienomis anksčiau ji buvo 16 kartų blankesnė, kas leidžia manyti, kad ją kaitina Saulė.

Kometa pasieks savo artimiausią tašką link Saulės rugpjūčio 16 d., Merkurijaus orbitos ribose, o tai reiškia, jog esama tikimybės, kad naktiniame danguje ji darysis vis ryškesnė.

Prognozuojama, kad geriausias vaizdas bus regimas apie rugpjūčio 4 ir 5 d., po kurių artumas prie Saulės ir dienos šviesa mažins regimumą.

Astronomai iš Austrijos teigia, kad kometos branduolys prilygsta maždaug 260000 kilometrų (tai yra beveik dvigubas Jupiterio dydis).

„PanSTARRS (C/2017 S3)“ pirmą kartą buvo pastebėta praėjusiais metais. Šiuo metu atrodo, kad už branduolio arba kometos šerdies ji turi uodegą.

Šiauriniame pusrutulyje žmonės kometą pastebėti galės pasinaudodami teleskopu, rašo iflscience.com.
Kometa yra labai išilgintoje orbitoje aplink Saulę, kai kurie ekspertai teigia, kad tai gali būti pirmasis kartais kai ji įskriejo į vidinę Saulės sistemą. Manoma, kad ji kilusi iš Orto kometoidų debesies, kuris supa mūsų Paukščių taką.

Niekas nėra iki galo tikras, kas nutiks kai ji pasieks Saulę. Ji tuomet gali pasiekti stulbinantį ryškumą.

Jeigu kometa tai išgyvens, tuomet toliau ji pasuks iš mūsų Saulės sistemos ribų. Niekas nežino ar kada nors jis dar pasirodys.

Šaltinis: Gismeteo.lt

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite