Einšteinas buvo teisus dėl to, kaip kosmose iškreipiama erdvė: paskelbti bandymų rezultatai


Bendroji reliatyvumo teorija, publikuota prieš daugiau nei šimtą metų, puikiai paaiškina daugybę stebėjimų ir puikiai atlaikė daugybę testų. Dauguma testų buvo daromi laboratorijose ir Saulės sistemoje, tačiau kartais įmanoma jos prognozes patikrinti ir didesniais atstumais.

Praeitą savaitę paskelbti vieno tokio bandymo rezultatai. Šiuo bandymu patikrinta prognozė apie erdvės iškreipimą aplink masyvų kūną. Bet koks masyvus objektas, ar tai būtų atomas, ar galaktikų spiečius, iškreipia aplinkinę erdvę. Iki šiol iškreipimas išmatuotas Žemės ir Saulės atveju bei nustatyta, kad prognozė tiksliai atitinka stebėjimų duomenis.

Naujame tyrime išmatuota, kiek erdvę iškreipia galaktika, esanti maždaug 200 megaparsekų atstumu nuo mūsų (Nuoroda). Tą buvo galima padaryti, nes tiesiai už šios galaktikos yra kita, tolimesnė, kurios atvaizdą matome iškreiptą – šio iškreipto vaizdo savybės priklauso nuo erdvės iškreipimo. Iškreipimas yra proporcingas galaktikos masei, o šią apskaičiuoti galima išmatavus žvaigždžių judėjimo greičius. Šitaip apskaičiuota galaktikos masė tiksliai atitinka tą, kuri nustatyta iš erdvės iškreipimo. Taigi reliatyvumo teorijos prognozė galioja ir galaktikų masteliais.

Žinodami, kad gravitacija galaktikų mastu veikia taip pat, kaip ir Saulės sistemos mastu, galime pagrįstai teigti, jog galaktikose yra daug nematomos masės – tamsiosios materijos. Alternatyviems paaiškinimams, kuriuose tamsiosios materijos nelieka, reikalingi gravitacijos pakeitimai dideliais masteliais, kurie pakeistų ir erdvės iškreipimo detales.

Tyrimo rezultatai publikuojami Science (Nuoroda).

Šaltinis: Technologijos.lt

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
inkognito.

Tai dar karta įrodo mano teiginius,kad nežemiečiai sugeba keliauti naudodami kreivosios erdvės technologijas,tada ta atstuma kurį reikėtu skristi tiesiai keleta šimtų šviesmečių jie iškreipę erdvę įveikia per keleta mūsų valandų. Kaipgi jie gali iškreipti erdvę? nagi tas pats Enšteinas teigia kad kūnas artedamas prie šviesos greičio įgauna masės begalybę,tada šiam dalykui tereikia tik pakankamų energetinių resursų,kuriaiūs dievas irgi pasirūpino. Toks erdvėlaivis su antigravitaciniu varytuvus ir korpusu dengtu fotovoltinėmis panelėmis skriedamas aplink saulę nesunkiai gali pasiekti netgi kad ir mes išgyventume,naudojant 2,5 G pagreitį.tačiau tam įsibėgėjimui prireiktų beveik vienerių metų,bet tada akimirksniu būtų galima atsidurti bet kuriame visatos taške ir pradėti… Skaityti daugiau »

Pyktis.

Situs vejus jau N metu atgal per tv rode pasakojo apie tai…o cia tipo kaip naujirna pristato? ;DD

O tu vel kliedi. Koks tu vargsas.

Taip pat skaitykite