Norite prisiminti savo sapnus? Štai ką turite valgyti

Kartais sapnus geriau pamiršti – nesinori visą dieną galvoti apie košmarus. Tačiau kartais gaila, kad sapnai iš atminties dingsta vos per kelias sekundes po pabudimo. Visgi, Adelaidės universiteto mokslininkai atliko tyrimą ir nustatė, kad žmonėms lengviau prisiminti sapnus, jei jie šiek tiek pakeičia savo mitybą.

Iš tiesų, daugelis žmonių sapnuoja kiekvieną naktį. Galbūt jūs to nežinote, nes sapnai dažniausiai pasimiršta vos per kelias sekundes po pabudimo. Blogiausia tai, kad žmonės kartais sapnuoja malonius siužetus, pabudę tai žino, tačiau niekaip negali prisiminti, ką sapnavo. Mūsų smegenys sapnus ištrina vos suvokusios, kad jie nėra realybės dalis, taigi, yra tik nevertingas prisiminimas. Kita vertus, mokslininkai teigia, kad vitaminas B6 gali padėti sapnus prisiminti lengviau.

Adelaidės universiteto mokslininkai pakvietė 100 žmonių sudalyvauti įdomiame tyrime. Dalis jų penkias dienas prieš miegą turėjo vartoti didelę dozę B6 papildų, o likę – placebo. Žinoma, tyrimo dalyviai nežinojo, ką vartoja. Mokslininkai nustatė, kad tie, kurie vartojo papildus, lengviau prisiminė savo sapnus. Įdomu tai, kad papildai neturėjo įtakos sapnų keistumui ir spalvotumui, tačiau tyrimo dalyviai teigė, kad jie buvo ryškesni.

Kai kurie dalyviai taip pat atskleidė, kad 240 mg vitamino B6 dozė prieš miegą jų sapnus pavertė tikroviškesniais. Jie nepasimiršo ir dienos eigoje ir žmonės savo sapnus galėjo detaliai atpasakoti kitiems. Visi vitaminų prieš miegą vartoję tyrimo dalyviai buvo patenkinti rezultatais ir manė, kad tai jiems naudinga. Tuo tarpu placebas neturėjo jokio poveikio.

Tikriausiai jau spėjote pamanyti, kad mokslininkai užsiima niekiais – kokia nauda iš atmintyje įstrigusių sapnų? Mokslininkai teigia, kad tai gali padėti žmonėms atsigauti po įvairių psichologinių traumų, gydyti fobijas ir net pagerinti motorinę funkciją po insulto ar kitokių smegenų pažeidimų. Tyrimo autoriai taip pat mano, kad tuos sapnus, kuriuos galime prisiminti, yra lengviau kontroliuoti, todėl naktis galima praleisti produktyviau. Juk žmogus vidutiniškai 6 gyvenimo metus praleidžia sapnuodamas, tačiau visa tai pamiršta.

B6 vitaminų papildai, žinoma, yra labai efektyvūs, tačiau šių vitaminų galima rasti ir maiste: bananuose, avokaduose, špinatuose, bulvėse, pieno produktuose, žuvyje. Praturtinę savo mitybą B6 vitaminais tikrai padidiname savo šansus prisiminti sapnus. Tačiau mokslininkai dar turi ištirti, ar B6 vitaminu praturtintas maistas turi tokį patį poveikį kaip ir papildai – juk didelę šio vitamino dozę tyrimo dalyviai suvartodavo prieš pat eidami miegoti.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Rekomenduojami video:


2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
cortesas

ne “ką valgyti”,o būtent nevalgyti vėlai vakare ir stiprinti atmintį

Taip pat skaitykite