Istorinis nusileidimas tamsiojoje Mėnulio pusėje: Kinija jau pakeliui


Kinijos kosmoso agentūra paleido palydovą, kuris yra dalis novatoriškos programos, siekiančios ištyrinėti tamsiąją artimiausio mūsų kaimyno pusę.

Tamsioji Mėnulio pusė mums vis dar išlieka paslaptimi, nes ji yra nusukta nuo Žemės ir yra didele dalimi atkirsta nuo komunikacijų.

Kinija viliasi tapti pirmąja valstybe, kuri „minkštuoju nusileidimu“ (ang. Soft-land) nutupdys zondą tolimojoje Mėnulio pusėje, dar žinomoje kaip tamsioji pusė, kuri yra menkai pažįstama.

Palydovas, pavadintas „Queqiao“, buvo paleistas iš kosmoso centro pietvakarinėje Sičuano provincijoje (Xichang Satellite Launch Center).

Paleidimas yra „svarbus žingsnis“, tačiau palydovo misijai vis dar teks susidurti su iššūkiais, tarp kurių ir daugybė jo orbitos korekcijų, „stabdymas“ arti Mėnulio ir Mėnulio gravitacijos panaudojimas savo naudai.

Prognozuojama, kad netrukus „Queqiao“ atkeliaus į „Earth-Moon Lagrange“ tašką 2 – gravitaciškai stabilų tašką, įsikūrusį 64000 km anapus tamsiosios Mėnulio pusės.

Jau anksčiau Kinija Mėnulyje nutupdė „Jade Rabbit“ mėnuleigį ir planuoja kitais metais ten nutupdyti savo „Chang‘e 5“ zondą, kuris į Žemę sugrįžtų su tyrimams skirtais pavyzdžiais – tai būtų pirmasis toks kartas nuo 1976 metų, informuoja independent.co.uk.

Kinija atliko pirmąją įgulinę kosmoso misiją 2003 metais, taip tapdama vos trečiąja tokia valstybe po Rusijos ir JAV. Į orbitą Kinija jau pakėlė ir dvi savo kosmines stotis.

Artėjanti misija apima 20 tonų sveriančio centrinio modulio bei specializuotų komponentų pristatymą 60 tonų sveriančiai ir vis dar orbitoje esančiai „Tiangong 2“ stočiai, o tai suplanuota atlikti iki 2022 metų, o marasaeigio misija planuojama kito dešimtmečio viduryje.

Šaltinis: Gismeteo.lt

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite