Pastebėtas didžiulis sprogimas ir nežinia, kas tai


Danguje kažkas sprogsta neįtikėtinai sparčiai, ir astronomai kasosi pakaušius, stengdamiesi įminti, kas tai yra. Birželio 17 dieną Havajuose ATLAS teleskopai dvyniai kosmose užfiksavo ryškų šviesulį (Nuoroda), kurio vos prieš dvi dienas ten dar nebuvo.

Dauguma supernovų didžiausią ryškumą pasiekia per kelias savaites ar net ilgiau, bet šis sprogimas tetruko kelias dienas. „Iš tiesų atrodo, kad jis tiesiog atsirado iš niekur,” sako ATLAS komandos narė Kate Maguire iš Karalienės universiteto Belfaste. Sprogimo ryškumas buvo neįtikėtinai didelis, 10 – 100 kartų didesnis už daugumos normalių supernovų.

Sprogimo ryškumas 10 – 100 kartų didesnis už daugumos normalių supernovų „Yra pasitaikę tokių pat greitų objektų, bet kad būtų ir toks greitas ir ryškus, tai išties neįprasta,” sako Maguire. „Tiesą sakant, tokių objektų niekada anksčiau nesame užfiksavę.“

KOSMINĖ KARVĖ
Stebėjimai buvo paskelbti Astronomer’s Telegram, interneto svetainėje, kurioje astronomai skelbia naujus trumpai gyvuojančių reiškinių stebėjimus, kur objektui suteiktas katalogo numeris AT2018cow, trumpiau, tiesiog “the Cow” (angl. karvė). Pavadinimas buvo tiesiog laimingas atsitiktinumas – įvykiams Astronomer’s Telegram suteikiamas trijų raidžių kodas abėcėline tvarka, remiantis įvykio pridėjimo laiku.

Iš pradžių atrodė, kad toks šviesus sprogimas turėtų būti mūsų galaktikoje. Bet netrukus po pradinio stebėjimo, grupė Kinijos astronomų jo šviesoje aptiko bruožų, rodančių, kad jis veikiausiai įvyko kitoje galaktikoje, beveik už 200 milijonų šviesmečių.

Per kelias vėlesnes dienas įvairios astronomų komandos dar bent 18 teleskopų apžiūrėjo Cow, detaliau išnagrinėdami ją skirtinguose šviesos bangų ruožuose. „Manau, tai daugiausiai pranešimų susilaukęs objektas, paskelbtas Astronomer’s Telegram,” sako Robertas Rutledge’as iš McGill universiteto Kanadoje, svetainės vyr. redaktorius.

Objekto paviršiaus temperatūra aukštesnė nei 8900°C, ir jis plečiasi 20 000 kilometrų per sekundę greičiu Tokie stebėjimai leidžia interpretuoti, kad Cow yra kažkoks didelės energijos dalelių, skriejančių beveik šviesos greičiu, sprogimas. Objekto paviršiaus temperatūra aukštesnė nei 8900°C, ir jis plečiasi 20 000 kilometrų per sekundę greičiu.

PER RYŠKUS, PER GREITAS
„Dar nežinome, kas tai yra, bet įprastai supernovosm galią teikia radioaktyvusis nikelio skilimas, o šis įvykis yra pernelyg šviesus ir pernelyg spartus, kad galėtų,” sako Maguire.

Kai kurie vėlesni stebėjima rodo, kad tai galėtų būti Ic tipo supernova, sako Rutledge’as, bet „prieš galutinai išsiaiškinant, reikės atlikti daugiau spektroskopinių matavimų.” Tai gali būti dar kokio nors kito tipo keistas kosminis sprogimas.
Lyginant su kitais užfiksuotais sparčiais sprogimais, Cow yra santykinai arti, tad lengviau jį nuodugniai stebėti. Rutledge’as sako, kad galime sužinoti, kas tai yra jau po kelių dienų. Jis taip arti, kad jį galbūt užfiksavogravitacinių bangų ir neutrinų detektoriai.
„Jau labai greitai bus daug daubiau stebėjimų“, sako jis. „Ar tai iš tiesų kažkas neįprasto, dar išvysime.”
Leah Crane

www.newscientist.com

Šaltinis: Technologijos.lt

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
inkognito.

Man atrodo kad į mūsų visata įsiveržė antivisatos antimedžiagos klodas,ir tokia sprogstamą jėga suteikia anihiliacija tolimojoje galaktikoje. Per juodasias skyles po truputį sunkiasi mūsų materija į gretimai egzistuojančia antivisatą ir ji duoda energija naujų visatų tiek medžiagos tiek antimedžiagos kūrimosi procesui,tai kodėl gi negalėtų būti atvirkščiai?Tik iki šiol žmonijai nepavyko to stebėti,ko norėti žmonės gyvena per trumpai kad galėtų reguliariai stebėti tokius procesus. Bet netikiu kad jie būtų pavojingi mūsų egzistencijai paukščių tako galaktikoje.

Šviesmetis

>> už 200 milijonų šviesmečių.

– tikiuosi suprantate? tai ką Jūs “atradote”, buvo prieš 200.000.000 metų?

alvydas

O KIEK Žemei metų???/

Bamba

Pagal dabartinį mokslą 4.540.000.000.000 ± 1% metų.

inkognito.

Na jeigu skaičiuojant galaktikos masteliniu laiku kur jos viena sekundė prilygsta 75 000 žmonijos egzistencijos metų tai nėra labai daug. Mūsų visa saulės sistema nuo gimimo iki pilnos žūties aplamai neegzistuos net vienos sekundės Visatos masteliniu laiku. Laikas labai įdomus matavimo vienetas,nes mūsų viena sekundė bakterijai reiškia, kad ji gims užaugs sulauks palikuonių ir numirs,o mes jos net dorai nepajusime tos sekundės.O pati visata yra kaip ta bakterija su savo gyvavimo laiku,palyginus su megavisata,kuria sudaro milijardai visatų tiek iš medžiagos tiek iš antimedžiagos maždaug po lygiai.

Taip pat skaitykite