Nepaaiškinamas Taoso gaudesys: paslaptingas garsas sujaukia žmonių protus

Niu Meksiko valstijos (JAV) Taoso miestelis išsiskiria savo natūralios gamtos grožiu ir meniška aplinka, tad kasmet į menų festivalį ir kitus renginius suvilioja daugybę žmonių. Tačiau šioje eklektiškoje dykumos oazėje yra ir tamsioji paslaptis – keistas garsas, kurį girdi tik nedaugelis žmonių, o dar mažesnė žmonių dalis šio garso tiesiog pakęsti negali.
 
Šis garsas yra vadinamas Taoso gaudesiu, „Big Think“ cituoja 15min.lt.

 

Nors gaudesys yra labiausiai siejamas būtent su Taosu, jį galima išgirsti ir kitur – Anglijoje, Škotijoje, Kanadoje. Pranešimų apie keistą gaudesį registruota dešimtyse viso pasaulio miestų ir mažų miestelių. Tad kartais triukšmas yra vadinamas „Pasauliniu gaudesiu“ arba tiesiog „Gaudesiu“. Jeigu norite sužinoti, kur šis gaudesys girdimas arčiausiai jūsų namų – pasinaudokite šiuo žemėlapiu. Lietuvoje neaiškios kilmės gaudesiu skųstasi 14 kartų skirtingose šalies vietose.

 

Nesiliaujančias vibracijas, kurios dažniausiai pagarsėja naktį, girdi tik apie 2 proc. Taoso gyventojų. „Girdintieji“ apibūdina jį kaip gaudesį, pulsuojantį garsą ar žemą dundėjimą, kuris girdisi tik būnant uždarose patalpose. Gyvenantieji kaimuose ar priemiesčiuose jį girdį dažniau nei miestų gyventojai. Mat miestuose paprastai foninio triukšmo yra tiek daug, kad Taoso gausmą išskirti pernelyg sunku.

 

69 metų britė Katie Jacques leidiniui BBC sakė, kad ji Bristolio gausmą vertina kaip „savotišką kankynę“. „Kartais tiesiog norisi klykti. Gaudesys turi ritmą – jis kartais pakyla ir nusileidžia. Skamba jis panašiai, kaip toli esantis laisva pavara veikiantis dyzelinis automobilis. Norėtum nueiti paprašyti savininko, kad išjungtų variklį, bet negali“, – aiškino britė, dėl šio gaudesio niekaip negalėjusi užmigti.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Be miego sutrikimų gaudesys jį girdintiesiems sukelia galvos skausmus, svaigimą, pykinimą ir netgi kraujavimus iš nosies. Daugelis jų ieškodami triukšmo šaltinio išgriauna visus savo namus – tačiau bergždžiai, jokio slapto garsiakalbio sienose nebūna. O labiausiai juos skaudina tai, kad aplinkiniai jais nelinkę tikėti – garsą girdi toli gražu ne kiekvienas.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Nuolatinis gyvenimas tokiame gaudesyje sukelia ne tik jau minėtus fizinius simptomus, bet ir nerimą, depresiją ir netgi paranoją. Anot BBC, Jungtinėje Karalystėje toks gaudesys tapo mažų mažiausiai vienos savižudybės priežastimi. Ekspertai tvirtina, kad simptomus gali palengvinti kognityvinės elgsenos terapijos seansai.

 

Bandymų paaiškinti gaudesį spektras svyruoja nuo visai tikėtinų iki praktiškai fantastiškų. Kai kurie sąmokslo teorijų mėgėjai tvirtina, kad tai yra požeminių variklių griausmas arba garsas, sklindantis nuo Neatpažintų skraidančių objektų kritimo vietos. Kai kurie britai svarsto, kad gaudesį skleidžia besiporuojančios Porichthys genties žuvys.

 

Kiti tikina, kad tai yra slapto vyriausybinio projekto, kildinamo iš HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) programos, atgarsiai. HAARP programa buvo vykdoma uždaroje JAV karinėje bazėje Aliaskoje – iš šios bazės buvo skenuojamas kosmosas radijo bangų spektre ir ieškoma naujų komunikacijos būdų.

 

Tarp labiau logiškų gaudesio paaiškinimų minimi neįprastas seisminis aktyvumas, aukštos įtampos linijos, aušto slėgio dujų vamzdynai ir otoakustinės emisijos (mažų ausyje esančių plaukelių vibracijos). Nors negalima atmesti ir masinės isterijos tikimybės, tačiau daugelis ekspertų įsitikinę, kad tai nėra isterijos atvejai.

 

Britų laikraščiai apie „Bristolio gaudesį“ pirmą kartą parašė dar aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje – buvo teigiama, kad jį girdi apie 800 žmonių. Bet tik 1991 m. pavasarį nuolatiniu gaudesiu pradėjo skųstis kai kurie Taoso gyventojai, dėl ko reiškinys susilaukė dar didesnio žiniasklaidos dėmesio.

 

Gaudesys patraukė ne tik žiniasklaidos, bet ir itin rimtų mokslo institucijų – Los Alamos ir Sandijos nacionalinių laboratorijų bei kitų – dėmesį. Tačiau ir mokslininkai negalėjo nustatyti gaudesio šaltinio. Praėjusio amžiaus pabaigoje Niu Meksiko universiteto inžinerijos profesorius Joe Mullionsas daugelio skirtingų gaudesį girdinčių žmonių namuose išdėstė rinkinį jautrių jutiklių, tačiau nenustatė nieko neįprasto.

 

Kokomo miestelis Indianos valstijoje taip pat pasižymi gaudesiu. 2003 m. miesto savivaldybė išskyrė lėšų gaudesio tyrimams. Paaiškėjo, kad gyventojai girdėjo dviejų netoliese esančių gamyklų triukšmus. 2012 m. Borneo salos gyventojai skundėsi, kad anksti ryte girdi žemą gaudžiantį garsą – vėliau buvo išsiaiškinta, kad jie girdėjo vietinės gamyklos boilerio bandymus.

 

Visgi Taoso gaudesys kol kas lieka be paaiškinimo. Pats gaudesį girdintis žemės mokslų specialistas Davidas Demingas šią anomaliją pradėjo tyrinėti 2004 m. ir dabar yra įsitikinęs, kad jos šaltinis yra labai žemo dažnio (nuo 3 kHz iki 30 kHz) radijo bangos. JAV kariuomenėje toks dažnis yra naudojamas ryšiui su panirusiais povandeniniais laivais palaikyti. Bet jeigu iš tiesų girdimi JAV kariuomenės ryšių signalai, tai kylą klausimas: o ką tie signalai veikia vidury dykumos?

 

15minlogo

Rekomenduojami video:


2500
6 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Lietuvis

Jis gi sakė nesakys.

juozas

Infragarsas.Susidaro dėl įvairiausių faktorių/pav.esant dideliam bangavimui jūroje,dėl Žemės plutos judėjimo/.Tai žemo dažnumo garso bangos,paprastai negirdimos,bet veikiančios psichiką.Todėl,pavyzdžiui,prieš žemės drebėjimą gyvūnus apima nepaaiškinama panika.Aprašomu atveju,matyt,šių garso bangų dažnio diapozonas yra šiek tiek artimesnis žmogaus ausiai,todėl kai kurie jį ir girdi.

Inkognito

Mielas Juozai šis garsas veikia kitaip nei infragarsas. Jis vienu metu yra dviejų galingų dažnių ir girdimų žmogaus ausiai netgi gana aukštų ir lyg iagreta mums visiškai negirdimo,tačiau pasamonėje darančio įtaką galingo neviršijančio 20 svyravimų per sekundę dažnio infragarso, Jis ir sukelia žmonijai ta slėpiningą siaubo virpulį. Deja kas jį sukelia,- neturiu teisės pasakoti apie tai, nes tai ne mano, o svetima paslaptis,ateis laikas ir visi tai sužinosime.Bet tai nieko pavojingo nėra visa tai tik į gera.

alvydas

Nereikia būti mokslinčium, kad suprastum, kad esi teisus. Man tik klausimas – girdintieji – išliks ar tik negirdintiesiams gresia apokalipsė?

ABA

Kodel 15min deda savo suda i anomalija.lt o 15min zynutei negalima ydet anomalijos vardo

Droniukas1

Koks tau šudas aš žiema girdžiu šita garsa kambaryje o laukia ne Rašyti komentarą

Droniukas1

Kur pranešti apie šita girdima garsa užima žiema aš girdžiu kaime kambaryje.

Droniukas

inkognitui pranesk. Jis turi daug kontaktu su kita nezemiska gyvybes forma

Pyktis.

;DDD kazkas megsta juoda humora :D LIKE.

Droniukas1

Aš girdžiu kaime žiema bet aukšta elektros linija eina šonu kiemo dar sunku pasakyt kieno tas užimo garsa išeinu laukan negirdžiu kambary girdžiu ir tik žiema kai šalti orai keista ane girdžiu šiaures pusen užimas užimas girdis ore duslus garsas

Droniukas

Inkognito turetu zinoti atsakyma

Taip pat skaitykite