Augalai jaučia skausmą: net pjaunama žolė “šaukia pagalbos”

medziai-zole-gyvaMinutėlei prisiminkite šviežiai nupjautos vasarinės žolės kvapą. Daugeliui žmonių šis kvapas sako apie tai, jog oras lauke pakankamai malonus ir, kad galima pasivaikščioti, tęsti poilsį, atsipalaiduoti ir t.t. Žolei gi, šis kvapas signalizuoja visai ką kitą, teigia straipsnio autorius Ilja Chell, rašo infa.lt.

 

Šviežiai nupjautos žolės kvapas iš tiesų chemiškai signalizuoja apie katastrofišką padėtį. Jis naudojamas augalų kaip prašymas-pranešimas arčiau esančioms būtybėms išgelbėti juos nuo užpuolimo (įprastai nuo vabzdžių, bet minimu atveju – nuo žaliapjovės peilių). Galų gale, kai ištinka pavojingas momentas, ar tai būtų žolės pjovimo įranga ar alkanas vikšras, – augalas negali ištraukti savo šaknų ir pabėgti. Jis turi kovoti už vietą kurioje auga.

 

Kad apgintų save augalai įjungia grandinėlę molekulinių atsakymų. Šie cheminiai ryšiai gali būti naudojami tam, kad apnuodyti priešą, įspėti aplinkinius augalus apie potencialų pavojų arba prisišaukti naudingus vabzdžius visiškai konkrečiu tikslu.

 

Kartais molekulinė apsauga vykdo dvigubą funkciją. Pavyzdžiui, augalai, gaminantys kofeiną, naudoja šią cheminę medžiagą savigynai, o taip pat bičių svaiginimui. Bitės vėl ir vėl atskrenda prie šių augalų, kaip į kavinę atsigerti kavos, ir vietoje užmokesčio kaskart juos apdulkindamos

 

Akivaizdu, augalai gali bendrauti. Bet ar jie jaučia skausmą? Vegetarams bus visai nepaprasta pjaustyti salotas, žinant, kad pas jas gali būti jausmai. O ir ką jiems tada valgyti apskritai?

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Vokietijos taikomosios fizikos instituto Bonos Universiteto mokslininkų nuomone, augalai skleidžia dujas kaip skausmo ašarų ekvivalentą. Pasinaudodami lazeriniu mikrofonu, mokslininkai pagavo garso bangas, kurias skleidžia augalai, išleisdami dujas, kai juos pjauna ar laužo. Nors žmogaus ausiai šie garsai negirdimi, paslaptingas augalų balsas parodė, jog agurkai šaukia, kai yra pjaunami, o gėlės inkščia, kai yra plėšomi jų lapai.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Taip pat yra liudijimai to, kad augalai gali girdėti, kai kažkas iš jų giminės yra valgomas. Mokslininkai iš Misūrio-Kolumbijos universiteto aptiko, jog augalai supranta ir reaguoja į vikšro sėdinčio ant jų ir ėdančio, garsus. Kai augalas girdi šiuos garsus, jis aktyvuoja apsauginį mechanizmą.

 

Kai kuriems mokslininkams tokių sudėtingų ryšio sistemų liudijimas – garso išleidžiant dujas nelaimės atveju – sako apie tai, jog augalai jaučia skausmą. Kiti tvirtina, kad negali būti skausmo, jei nėra smegenų registruojančių jausmus. Kaip bebūtų, mokslininkai neatmeta galimybės, kad augalai gali išreikšti protingą elgesį ir neturėdami smegenų ar sąmonės.

 

Augdami augalai gali keisti savo augimo trajektoriją, kad išvengtų kliūčių ir rastų atramą savo ūgliams. Ši veika susijusi su kompleksiniu biologiniu tinklu, paskirstytu šaknyse, lapuose ir augalų kamienuose. Ji padeda augalams plėstis, augti ir išgyventi. Pavyzdžiui, medžiai miške, gali įspėti savo artimus apie vabzdžių atakas.

 

Vienas mokslininkas įterpė į medį radioaktyvius anglies izotopus ir pamatė, kad keletą dienų anglis buvo perduodama nuo medžio prie medžio, kol visas, 30-metrų miško plotas buvo sujungtas. Mokslininkas sužinojo, kad brandūs medžiai „susijungė“ į tinklą, kad pasidalintų maitinamąsias medžiagas šaknų sistemoje ir pamaitintų artimiausius sodinukus, kol jie netaps pakankamai aukštais, kad gautų šviesą ir maisto medžiagas savarankiškai.

 

Inf. šaltinis: infa.lt

Rekomenduojami video:


2500
6 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Karamele

Skausmas tai smegenim duodamas impulsas,nera snegenu nera jutimo. O visa kita, bandymas islikt,isitvirtint,vieta ugliams… tai turetu but instinktas. Jam smegenu nereikia

gag

tikro daktaro komentaras

Inkognito

Na skausma gal ir nejaučia tačiau jie jaučia kad jiems yra kenkiama ir gresia visiškas sunaikinimas. Pavyzdžiui žirafų mėgstamos akacijos kai tik jas prdaeda skabyti aplinkui tam tikrame plote pradeda sintetinti nuodus,kurie po pusvalandžio padaro lapus labai karčius,todėl žirafos nori nenori po 30 minučių valgymo turi eiti kur nors toliau,kur nesiekia šis akacijų apsigynimo ginklas. galimas dalykas kad ir veganai gali būti pastoviai nuodijami augaluose susidarančių medžiagų,nes paprastai jie yra pikti ir susiraukę žmonės -nemokantys džiaugtis gyvenimu.Be to organizmas priverstas sintetinti pakaitalus tų medžiagų ir baltymų kurias be vargo pasisavintų iš mėsos produktų.taip eikvojamos žmogaus gyvybinės jėgos ir jis greičiau… Skaityti daugiau »

Donatas

“O ir ką jiems tada valgyti apskritai” ?

Vaisiai???

!!!

Vaisiai irgi jaučia skausmą! :DDDD

Donatas

Juk vaismedis dauginasi per vaisius taip?. Ryškių spalvų, kad iš tolo matytųsi, saldūs, viliojantis kvapas. Puikiai čiuopiama rankomis pvz: bananas, obuolys ir t.t kartais reikia į medi įsiropšti, tad žmonėms bei beždžionėms didelių keblumų dėl to nėra. Kai kas nors valgo vaisius netyčiom praryja sėklas ir kai nukeliavus pora kilometru prispirs reikalas. Taip sėklos po teritorija pasklinda, bei žarnyno turinys sėklai suteikia reikalingu medžiagų ir drėgmės vystymuisi. Girdėjau vienoje paskaitoje apie tai. Gal kas turi minčių apie tai?

Inkognito

Nemanau kad augalas kerfšytų už tai kad valgomi jo vaisiai. Jis pats suinteresuotas plėsti savo populiacija ir fruktozė,vitaminai,skanios sultys bei mikštimas yra skirti kaip prmija už jo sėklų paskleidimą kuo toliau. Jug valgytojo su seklomis išmesta oraganika yra puikiausias būdas pasirūpinti tik išdygusia vaismedžio sėkla. lapai ir šakelės yra kas kita,juos naikindamas gyvūnas sumažina augalo galimybes subrandinti vaisius ir gauti pakankamai saulės energijos per lapus,kuria jis gali puikiausiai sintetinti į maisto medžiagas reikalingas sau pačiam. Todėl ir keršija skriaudikams. Juk žolę šienuadami arba ganydami joje galvijus mes realiai užsitraukiame tų augalų kerštą,per pieną ar galvijų mėsą. O valgydami grūdus tikrai… Skaityti daugiau »

Demogogas

Tiesa augalai siunčia signalus medžiai pjaunami mokslinykų yrodita kad yspeto kitus ir apsisaugotų bet ka jie padarys ateini ir išpjauni nupjaini va taip .

basta

Vegetaram ir veganam kurie netiki straipsniu siulau paziuret zako fresko reportaza apie vegetarizma ten aiskiai nupasakoja kad augalai taip pat reguoja i skausma ir panasiai..

????

as tai ne veganas, bet tai ka tada valgyti?

is ateities

prajuokino

mind

Na gal prajuokino
O tu pabandyk savo namuose vienam augalėliui sakyti kiekviena dieną koks tu gražus koks tu tobulas noriu matyti tave su žiedais ir t.t. pamatysi koks skirtumas bus tarp kitų augalų ar gėlių.

Edgaras

Dar labiau prajuokino. As savo chili pipirams ne pasakas seku kad zydetu bet tresiu gan nepigiomis trasomis ir saule megautis leidziu visa diena tai jie man atsidekoja su daug ziedu ir subrandintu vaisiu.

...

Jei taip juokinga, linkiu kitam gyvenime būti medžiu. Gal dašus kas nors ;)

Taip pat skaitykite