Mitais apipintos mūsų smegenys: kas tiesa o kas melas?

Human_brain_hands00_2Žmogaus smegenys – kone painiausias ir sudėtingiausias žmogaus organas. Iki galo neištyrinėtas, slepiantis daug paslapčių. Psichikos ligos, kaip ir pačios smegenys, taip pat mažiausiai ištyrinėtos, kad ir kaip mokslininkai stengiasi tai padaryti. Galbūt dėl to apie smegenis sklando keli gajūs mitai.

 

Plačiausiai paplitęs mitas susijęs su smegenų dydžiu. Neva kuo smegenys didesnės, tuo žmogus protingesnis. Šis mitas, ko gero, gimė žvelgiant į evoliuciją ir gamtą. Juk kuo mažesnis sutvėrimas, kuo mažesnės jo smegenys, tuo jis „bukesnis“. Tačiau tai nėra tiesa. Net labai smulkūs vabzdžiai gali būti protingesni už didesnius gyvūnijos atstovus. O štai banginis tikrai nepasižymi aukštu intelektu, kad ir kiek daug jo smegenys svertų. Be to, tiriant mokslininkų ir kitų protingų žmonių smegenis po mirties, paaiškėjo, jos kartais jos būna mažesnės už vidutinį žmogaus smegenų svorį.

 

Kitas populiarus ir mėgstamas mitas yra tas, kad alkoholis žudo smegenų ląsteles. Atrodo, jog po šio teiginio į alkoholį linkęs žmogus susimąstys bei mes savo įprotį. Tačiau vargu ar vien to užteks. Juolab kad tai nėra tiesa. Alkoholis gali sutrikdyti nervinių impulsų siuntimą tarp neurotransmiterių, tačiau dažniausiai tai – trumpalaikis efektas. Dažnai ir daug alkoholio vartojant gali išsivystyti kitos neurologinės būklės, bet pats alkoholis tiesiogiai nervų ląstelių nežudo.

 

Tęskime toliau. Kaip manote, kiek smegenų ląstelių mes turime? Aha, kažkur girdėjote, kad net 100 milijonų. Tačiau tai irgi nėra tiesa. 2009 metais atlikto tyrimo rezultatai parodė, jog turime tik 86 milijonus ląstelių. Manote, kad tie 14 milijonų smegenų ląstelių didelės įtakos neturi? Pagalvokite dar kartą. 14 milijonų smegenų ląstelių sudaro suaugusio babuino smegenis.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Ar visos tos ląstelės panaudojamos? Veikiausiai irgi girdėjote, kad panaudojame tik 10 proc. mūsų smegenų. Tuo buvo įsitikinę ir beveik 70 proc. viename tyrime dalyvavusių žmonių. Tačiau tai – tikrų tikriausia netiesa. Tam, kad ne tik mąstytume, analizuotume, apdorotumėme informaciją, bet ir galėtume judėti, rašyti, kalbėti, mums reikia skirtingų vienu metu veikiančių smegenų regionų pajėgumo. Taigi naudojame tikrai daugiau nei 10 proc. smegenų.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Dar kai kur teigiama, jog kūrybingi ir artistiški žmonės stipriau naudoja dešinįjį smegenų pusrutulį, o logiški ir analitiški žmonės – kairįjį. Tačiau atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo net 1000 žmonių, nustatyta, jog mes abu pusrutulius naudojame vienodai. Nesvarbu, ar esame daugiau artistiški, ar daugiau logiški.

 

Tad neleiskime tikėti mūsų smegenims viskuo, ką girdime ir matome.

 

vlmedicina

Rekomenduojami video:


2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
bb

Puse velnio šitas straipsnis, smegenų dydis ne visada rodiklis yra, evoliuciškai žmogaus smegenys didėjo, o dabar ima mažėti, be tai neparodo, jog žmogus ima kvailėti. Ir taip alkoholis nenaikina smegenų ląstelių, išvis jos yra linkusios atsinaujinti, todėl pasakymas, kad vartojantis alkoholį žmogus jų turi mažiau yra neteisingas. O dėl pačios info tai būtų smagų, kad šaltiniai straipsnyje būtų pateikti. O sužinoti tai visai paprasta, pagooglini ir sužinai, straipsnių be galo daug.

NR1

o kas dare tuos tyrimus kas per mokslininkai? kodel jie neivardyti? is kur traukta informacija? nes manes nei vienas teiginys neitikino…

Taip pat skaitykite