Tūkstantis mokslininkų ir genijų įspėja žmoniją apie rimtą grėsmę

robotaiŽodžiai „autonominiai ginklai“ skamba gąsdinančiai, tačiau jie negali atspindėti niūrios realybės, kokią gali sukelti autonominės ginklų sistemos. Nepilotuojamos ginklų mašinos galėtų surasti ir eliminuoti žmones remdamosis vos keletu užprogramuotų kriterijų – apie tai prabyla vis daugiau garsių mokslininkų ir verslininkų.

 

Antradienį daugiau nei tūkstantis dirbtinio intelekto srityje dirbančių verslininkų ir mokslininkų pasirašė laišką, kuriame raginama uždrausti autonominius ginklus.

 

Tarp pasirašiusiųjų yra ir „SpaceX“ bei „Tesla“ įkūrėjas Elonas Muskas, fizikas Stephenas Hawkingas, „Google“ priklausančios dirbtinio intelekto įmonės „DeepMind“ vadovas Demisas Hassabis ir vienas „Apple“ įkūrėjų Steve’as Wozniakas.

 

Anot jų, dabar, kai dirbtinis intelektas vaidina vis svarbesnį vaidmenį žmonijos gyvenime, labai svarbu, kad jis būtų panaudotas žmonijos labui, o ne prieš ją.

 

„Jeigu kuri nors iš didžiųjų karinių jėgų pasistūmės su dirbtinio intelekto vystymu, globalios lenktynės bus neišvengiamos – autonominiai ginklai taps rytdienos kalašnikovais, – rašoma laiške. – Skirtingai nei branduoliniams ginklams, dirbtinio intelekto sistemoms nereikia brangių ir sunkiai gaunamų medžiagų, taigi visoms karinėms jėgoms jie taptų lengvai prieinami ir juos gaminti būtų pigu.“

 

Ekspertai perspėja, kad autonominės sistemos gali būti prieinamos ne po dešimtmečių, o po kelerių metų.

 

Dirbtinio intelekto sistemos yra nuožmios konkurencijos objektas, nes vis daugiau įmonių investuoja į tokias technologijas. Nuo IBM „Watson“ iki „Apple“ „Siri“, dirbtinis intelektas naudojamas finansų, sveikatos apsaugos sistemose ir išmaniuosiuose įrenginiuose.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Kai kurios bendrovės jau dirba siekdami suvaržyti dirbtinio intelekto naudojimą kariuomenėje. Kai „Google“ įsigijo dirbtinio intelekto įmonę „DeepMind“, pagrindinė iškelta pardavimo sąlyga buvo ta, kad „DeepMind“ negalės būti naudojama karinių tyrimų tikslais.

 

Rekomenduojami video:


2500

Taip pat skaitykite